Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος βουλευτής ΝΔ Ηλείας βρέθηκε κοντά με εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών και του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) στην Αμαλιάδα και τα Λεχαινά.
Στην Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος κ. Χρήστος Βαλιανάτος, ο αντιπρόεδρος κ. Σωτήρης Κακαλέτρης, ο γραμματέας κ. Γιώργος Αχαμνός και ο σταφιδοπαραγωγός κ. Χρήστος Φωτόπουλος.
Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην βιομηχανική τομάτα, στην κορινθιακή σταφίδα και στο λάδι αλλά και στα μείζονα προβλήματα της άρδευσης, του κόστους παραγωγής και της έλλειψης εργατικών χεριών.
Κοινή διαπίστωση στάθηκε το γεγονός ότι τα χρονίζοντα προβλήματα του αγροτικού τομέα έχουν πλέον συσσωρευτεί, με αποτέλεσμα να πιέζονται οι εργαζόμενοι σε τέτοιο βαθμό, που πολλοί από αυτούς και ειδικά οι νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να οδηγούνται συστηματικά προς την έξοδο από το επάγγελμα.
«Μαζί θα σχεδιάσουμε τις επόμενες κινήσεις» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και ανέφερε πως «την επόμενη των εκλογών όλοι οι βουλευτές ανεξαρτήτως κόμματος θα καθίσουμε σε ένα τραπέζι με τους φορείς. Ήρθε η ώρα η Ηλεία να αποκτήσει στρατηγικό σχεδιασμό και φωνή στα κέντρα λήψης αποφάσεων».
Στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος επισκέφτηκε τον αγροτικό συνεταιρισμό «ΕΝΩΣΗ» παραγωγών Ηλειακού κάμπου όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο κ. Γιώργο Καγκελάρη και μέλη της διοίκησης. Του μετέφεραν την ανησυχία των καλλιεργητών καλαμποκιού για την έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τις επιδοτήσεις του 2023. Όπως είναι γνωστό, στον Ηλειακό κάμπο καλλιεργούνται πάνω από 35.000 στρέμματα καλαμπόκι, προϊόν που αποτελεί την κύρια καλλιέργεια στην περιοχή όσον αφορά την οικονομική βιωσιμότητα της.
Ειδικότερα όπως τόνισαν σύμφωνα με τη νέα Κεντρική Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), ο αραβόσιτος θα λάβει συνδεδεμένη ενίσχυση όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια και με κάποια άλλα αγροτικά προϊόντα, αφού η λεκάνη απορροής του Πηνειού ανήκει στις ευπρόσβλητες περιοχές στα νιτρικά. Όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού οι μετρήσεις των υδάτων τα τελευταία 10 χρόνια δείχνουν καλής ποιοτικής και ποσοτικής σύστασης ύδατα. Και αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ληφθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στον αραβόσιτο. Επιπρόσθετα στους αναρτημένους χάρτες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας – μετά την πρώτη αναθεώρηση των υδάτων – το νερό της συγκεκριμένης περιοχής έχουν χαρακτηριστεί ως καλής ποιοτικής σύστασης. Συνηγορούν σε αυτό το αποτέλεσμα και οι μετρήσεις που έγιναν από τον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Για το λόγο αυτό θεωρούν δίκαιο να τους χορηγηθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στον αραβόσιτο.
Στον ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος κ. Χρήστος Παλαιολόγος, το διοικητικό συμβούλιο και το σύνολο των εργαζομένων.
Ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Καραθανάσης, το μέλος της διοίκησης Γιώργος Παναγιωτόπουλος, ο νομικός σύμβουλος του Οργανισμού Άγγελος Αντωνόπουλος και ο γεωπόνος Τάκης Λαϊνάς του παρείχαν ουσιαστική ενημέρωση για θέματα που αφορούν στο αρδευτικό πρόβλημα, καθώς και στο κόστος καλλιέργειας που έχει εκτοξευτεί.
«Η περιοχή καλλιεργεί κυρίως καλαμπόκι και καρπούζια που έχουν μεγάλες ανάγκες άρδευσης. Η αρδευτική περίοδος ξεκινάει από τις 16 Απριλίου. Έχουμε 100.000 στρέμματα εντός δικτύου και 20.000 στρέμματα εκτός δικτύου. Από αυτά δηλώνονται ότι καλλιεργούνται περίπου 60.000 στρέμματα. Έχουμε προχωρήσει σε ρύθμιση οφειλών που αυτή την στιγμή ανέρχονται στα 5,8 εκατ. ευρώ. Το 2022 ήρθε στον ΤΟΕΒ ο λογαριασμός της ΔΕΗ στα 3 εκατ. ευρώ, το 2021 είχε έρθει λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος στα 1,3 εκατ. ευρώ. Έχουμε τόσο μεγάλες διαφορές στις τιμές που είναι αδύνατον να καταφέρουμε να βγάλουμε προϋπολογισμό. Η τιμή άρδευσης που πλήρωναν οι αγρότες ήταν στα 30 ευρώ το στρέμμα και την αυξήσαμε στα 50 ευρώ. Για να καταφέρουμε να πληρώσουμε τα ποσά του ρεύματος θα έπρεπε οι αγρότες να πλήρωναν 70 ευρώ το στρέμμα. Δεν είναι δυνατόν να πληρώσουν αυτά τα ποσά οι αγρότες» ανέφερε ο κ. Παλαιολόγος.
Τέλος, κ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις μεγάλου εργοστασίου ξυλείας στην Ανδραβίδα, όπου έγινε δεκτός από τους ιδιοκτήτες, ξεναγήθηκε στους χώρους, ενημερώθηκε αναλυτικά για τις δυνατότητες παραγωγής και συνομίλησε με τους εργαζόμενους.