Σύσκεψη για τη διευθέτηση Χωροταξικών και Πολεοδομικών Ζητημάτων
Η διευθέτηση των σοβαρών χωροταξικών και πολεοδομικών ζητημάτων που απασχολούν τους δήμους, μπορεί να οδηγήσει στη βιώσιμη ανάπτυξη του Νομού Ηλείας. Αυτό σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμιος Μπακογιάννης, στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 στο Διοικητήριο της Π.Ε Ηλείας, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο, με πρωτοβουλία της Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Βουλευτού Ν. Ηλείας, Δρος Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινόπουλου.
Στην έναρξη της σύσκεψης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιαννόπουλος καλωσόρισε τον Γεν.Γραμματέα κ. Μπακογιάννη στην Π.Ε Ηλείας, συνεχάρη την Βουλευτή Ηλείας κα Αυγερινοπούλου για την πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτής της σύσκεψης και θέλησε να θέσει ορισμένα σημεία προβληματισμού, για την εξέταση του σοβαρού ζητήματος των Τοπικών Πολεοδικών Σχεδίων. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η παρελθούσα θεσμοθέτηση χρήσεων γης, όπως είναι οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου, από το 1993, αλλά και μεγάλα τμήματα, χαρακτηρισμένα ως γη υψηλής παραγωγικότητας, σε περιοχές που ενδεχομένως δεν είναι. Χαρακτήρισε σημαντικό πρόβλημα τον αναχρονιστικό χαρακτήρα που έχουν οι παλαιές χρήσεις, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη τις νέες τεχνολογίες και πρακτικές (πράσινη ανάπτυξη) αλλά και την διασύνδεση με το χωροταξικό σχέδιο τουρισμού και τα πιθανά γραφειοκρατικά προβλήματα που θα προκύψουν από, ενδεχομένως, ασαφή τρόπο, στο πεδίο εφαρμογής των δυο πεδίων. «Δηλαδή, κε Γενικέ, θα ισχύσουν παράλληλα, με ότι αυτό συνεπάγεται ή θα υπερισχύσει κάποιο από τα δυο. Κι αν ναι, ποιο θα είναι αυτό; Ή μήπως θα αλλάζει κατά περίπτωση», ρώτησε ο κ. Γιαννόπουλος. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη εκπόνηση ενός ειδικού χωροταξικού σχεδίου σε μεγάλες εκτάσεις δημοσίου χαρακτήρα, όπως είναι οι εκτάσεις γης της πρώην λίμνης Αγουλινίτσας, ώστε το Δημόσιο να μπορέσει, μόνο του ή μέσω ΣΔΙΤ και άλλες μορφών χρηματοδότησης, να τις αξιοποιήσει. Τέλος, σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος πως, «…ένα τεράστιο ζήτημα που αφορά όλους τους δήμους είναι το παραλιακό μέτωπο, με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις». Και κατέληξε, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας, στο ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μπορεί και πρέπει να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων, ώστε να χρηματοδοτήσει τέτοιες μελέτες και να βοηθήσει στην περιβαλλοντική αδειοδότηση τέτοιων πρωτοβουλιών και έργων».
Στον χαιρετισμό της η Βουλευτής κα Αυγερινοπούλου, ευχαρίστησε τον κ. Μπακογιάννη για την αποδοχή της πρόσκλησης και τον κ. Γιαννόπουλο για την φιλοξενία της σύσκεψης, στο κτίριο της Π.Ε Ηλείας. Αναφέρθηκε στα προβλήματα χωροταξικών και πολεοδομικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Ηλεία και σημείωσε πως, στα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης, ακολουθείται η προσέγγιση των μακρών συστημάτων. «Δεν μπορείς να σχεδιάσεις τίποτα αναπτυξιακά και βιώσιμα, αν δεν έχεις ρυθμίσει τα μεγάλα ζητήματα, όπως είναι τα θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας», είπε, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα χρήσιμη την παρέμβαση του κ. Μπακογιάννη όπως και των «εργαλείων» που έχει υιοθετήσει Υπουργείο, για να σχεδιαστεί το επόμενο βήμα στην Ηλεία. «Πιστεύω πως, με τη δική σας βοήθεια, ο Νομός Ηλείας θα αποτελέσει μια από τις αναπτυξιακές προτεραιότητες σε εθνικό επίπεδο», κατέληξε η κα Αυγερινοπούλου.
Η επόμενη μέρα με τα Τ.Π.Σ
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εξετάστηκαν τα θεσμικά εργαλεία που έχουν νομοθετηθεί και με τα οποία μπορούν να δοθούν λύσεις σε χρόνια πολεοδομικά ζητήματα που και ζητήματα χωροθέτησης αστικών υποδομών, που έχουν ανάγκη οι αστικές κοινωνίες.
Ένα πρώτο πολύ σημαντικό, εξήγησε ο κ. Μπακογιάννης, είναι η πρόσκληση για την χρηματοδότηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, τα οποία έχουν αντικαταστήσει τα μέχρι πρότινος Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια. Διευκρίνισε πως η προκήρυξη θα γίνει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας χωρίς επιβάρυνση των δήμων, αλλά με τεχνική υποστήριξή τους με ειδικούς συμβούλους, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες. «Μέσα στα επόμενα 4 χρόνια θα έχουμε θεσμοθετημένα πολεοδομικά σχέδια που θα καθορίζουν τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης, τις οριοθετήσεις οικισμών, ζητήματα τροποποίησης των ΖΟΕ και θα αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικά προβλήματα και περιοχές που χρίζουν θωράκισης», εξήγησε.
Όσον αφορά την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της Ηλείας, εξήγησε ο κ. Μπακογιάννης πως, θα μπορούσε με τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – και γίνονται συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση – να γίνει εκπόνηση Πολεοδομικού Σχεδίου, όπου θα καθοριστούν οι χρήσεις γης και έργα υποδομής κατά μήκος του παράκτιου μετώπου. Κι αυτό έρχεται σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον επενδύσεων (ανάπτυξη τουριστικών μονάδων) που έχει εκφραστεί ιδιαίτερα στην περιοχή της Κυλλήνης και προς την Αχαΐα. Διευκρίνισε πως τα παραπάνω, δεν αφορούν τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, ο οποίος λόγω του Προεδρικού Διατάγματος βρίσκεται σε άλλο καθεστώς. «Είναι σε διαδικασία εκπόνησης οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που θα εξειδικεύουν κάποια σημεία στο Προεδρικό Διάταγμα. Και θεωρώ ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες προκειμένου δούμε βελτιωτικές ρυθμίσεις πάνω σε αυτό», εξήγησε, αναφερόμενος στην περίπτωση της Ζαχάρως και στην επιστολή του Δημάρχου κ. Αλεξανδρόπουλου, σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούν στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, οι περιορισμοί που προβλέπει το Π.Δ. «Μας ενδιαφέρει αφενός η προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου οι δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης που μπορούν να υπάρξουν σε τέτοιες ευαίσθητες οικολογικές περιοχές», σημείωσε, καθώς η συζήτηση και ο διάλογος που αναπτύχθηκε με τους συμμετέχοντες, αφορούσε σε μεγάλο βαθμό, την εν λόγω περιοχή και τους περιορισμούς του Π.Δ.
Ο κ. Μπακογιάννης, αναφέρθηκε επίσης στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα) σε όλες τις περιοχές της χώρας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον υψηλό στόχο αντικατάστασης μεγάλου μέρους μετακινήσεων από ηλεκτροκίνητα οχήματα, και στα ειδικά κίνητρα που θα δοθούν σε ιδιώτες (με προτεραιότητα σε εταιρείες, οχήματα εφοδιαστικής αλυσίδας κ.α) και σε δήμους, τόσο για την αντικατάσταση των στόλων όσο και για την χωροθέτηση σταθμών φόρτισης κ.α.
Συμμετείχαν
Στην σύσκεψη συμμετείχαν, και ανέπτυξαν διάλογο με τον κ. Μπακογιάννη – εκτός των προαναφερθέντων – οι δήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεργιόπουλος και Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Πύργου Γιάννης Παπαδημητρίου, Αρχαίας Ολυμπίας Παναγιώτης Φλέσσας, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Κωνσταντίνα Στρουμπάκου και Ανδραβίδας – Κυλλήνης Σάκης Κεκάτος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας Νίκος Καρυώτης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης και ο Διευθυντής του Επιμελητηρίου Ηλείας Γιάννης Αντωνόπουλος, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών Δημήτρης Κωνσταντίνου, η Τομεάρχης Κεφαλονιάς της Ν.Δ Ασπασία Κλωκανά καθώς επίσης Μηχανικοί – Στελέχη των Διευθύνσεων Τεχνικών Υπηρεσιών των παραπάνω δήμων και της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.