ΠΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΕΣΕ Ο κ. ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΒΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΝΔ
Τι είπε και τι ζήτησε κυρίαρχα από τον Κυρ. Μητσοτάκη
Στην μεγάλη συγκέντρωση που διοργάνωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με τους 42 συνολικά Προέδρους των Επιμελητηρίων της χώρας συμμετείχε και ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, ο οποίος μάλιστα σε αρκετά θέματα παρενέβη και με μια σειρά προτάσεων ή θέσεων βοήθησε σημαντικά στην εξέλιξη της διαδικασίας.
Στην συγκέντρωση ο στόχος ήταν, να ανταλλαχθούν απόψεις σχετικά με τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοσθούν για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.
Ακούσθηκαν πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις αναφορικά με τον ρόλο των Επιμελητηρίων με την συντριπτική πλειοψηφία να τονίζει ότι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι κακή και πως τα προβλήματα εντείνονται.
Ο Κώστας Νικολούτσος πάντως, που είχε και την ευκαιρία για μια ιδιαίτερη συζήτηση έστω και για λίγα λεπτά με τον Πρόεδρο της ΝΔ, έθεσε σημαντικά θέματα και πρώτα απ’ όλα την ανάγκη για τους τρόπους ενίσχυσης Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού και τις ενέργειες που απαιτούνται, ώστε να ενταχθούν και οι μικρές επιχειρήσεις με την ανάλογη επιμόρφωση. Ακόμη εκτίμησε ως απαραίτητη τη συνεργασία και με την αυτοδιοίκηση, ώστε τα Επιμελητήρια να αξιοποιήσουν με τις δυνατότητές τους το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Στην «αντζέντα» του κ. Νικολούτσου ήταν και τα ζητήματα των δανείων, τα οποία ωστόσο είχαν αναληφθεί από προηγούμενους Προέδρους ΕΒΕ.
ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ
Να σημειωθεί πάντως ότι πέραν της τοποθέτησης του κ. Νικολούτσου, κοινός τόπος των παρεμβάσεων των Προέδρων των Επιμελητηρίων που μίλησαν ήταν τα παρακάτω θέματα:
Η επιτακτική ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών και η υιοθέτηση τολμηρών αλλαγών για να διαμορφωθεί επιτέλους ένα νέο απλό και –κυρίως- σταθερό φορολογικό σύστημα.
Η δραστική μείωση των εργοδοτικών εισφορών, καθώς, όπως τόνισαν οι περισσότεροι πρόεδροι «δεν είναι δυνατόν μία επιχείρηση να καταβάλει το 70% ή και το 75% των εσόδων της σε φόρους και εισφορές».
Η απλούστερη του αδειοδότικού πλαισίου για την ίδρυση και λειτουργία νέων επιχειρήσεων και γενικότερα μείωση της γραφειοκρατίας που σχετίζεται με τις επιχειρήσεις.
Η ανάγκη ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους το οποίο, όπως τονίστηκε, πνίγει σήμερα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού στο χώρο των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών, προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί ανταγωνιστική έναντι των άλλων χωρών που έχουν ανάλογη παραγωγή.