Στο στόχαστρο δήμων… οι φωτεινοί σταυροί των φαρμακείων

 

 

 

Το πρόβλημα ξεκίνησε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, μετά από καταγγελίες πολιτών ότι τα φαρμακεία δεν τηρούν τις νόμιμες προδιαγραφές στον τρόπο λειτουργίας των φωτεινών ενδείξεων και πινακίδων, π.χ. σταυροί. Με αποτέλεσμα αυτές, είτε να δημιουργούν σύγχυση στον πολίτη που ψάχνει διανυκτερεύον φαρμακείο (όταν παραμένουν ανοιχτές, ενώ το φαρμακείο είναι κλειστό), είτε να ενοχλούν με την υπερβολή τους ή την υπέρμετρη φωτεινότητά τους τους πολίτες κατοικημένων περιοχών. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, οι φαρμακοποιοί φαίνεται ότι έκαναν χρήση και άλλων διαφημιστικών πινακίδων, κάτι που αντιβαίνει τους κανονισμούς και τον νόμο.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσπαθώντας να περιορίσει τις συνεχείς παραβιάσεις της νομοθεσίας προχώρησε σε ελέγχους, εισαγγελικές παραγγελίες και επιβολή τσουχτερών προστίμων στους φαρμακοποιούς, ενώ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) ζητά τώρα να αλλάξει η νομοθεσία. Θέση πήρε και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Τι προβλέπει ο νόμος

Ο νόμος προσδιορίζει με λεπτομέρειες τη σήμανση των φαρμακείων, ενώ η μη τήρηση του αποτελεί παράβαση της φαρμακευτικής δεοντολογίας και ως εκ τούτου συνεπάγεται ποινικές, διοικητικές και πειθαρχικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με τη Νομοθεσία, οι κάθετες επιγραφές (όπως ονομάζει ο νομοθέτης τους φωτεινούς σταυρούς):

  • θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένες ανώτατες διαστάσεις (0,70 Χ 0,70 Χ 0,25 m)
  • δεν μπορεί να απέχουν από την όψη του κτιρίου περισσότερο από 0,30 m.
  • η ένταση του φωτισμού τους δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κατά περισσότερα από 250 κηρία, την ανώτατη ένταση φωτός που υπάρχει στο δημόσιο χώρο, στον οποίο βρίσκεται πλησιέστερα η επιγραφή.