Στρατιωτική θητεία: Πώς το απολυτήριο Στρατού θα ανοίγει πόρτα για δουλειά

 

 

 

 

 

«Στέκομαι στην ανάγκη οι νεοσύλλεκτοι να αποκτούν κάποιες δεξιότητες στη θητεία τους που θα τους είναι χρήσιμες μετά τον στρατό. Ψηφιακές δεξιότητες να μην αισθάνονται ότι είναι χαμένος χρόνος». Αυτό είχε αναφέρει στις 13 Σεπτεμβρίου του 2020 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Φαίνεται πως αυτή η αρχική σκέψη αρχίζει να παίρνει «σάρκα και οστά», καθώς – σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» και τον δημοσιογράφο Μάνο Χαραλαμπάκη – το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επεξεργάζεται σχέδιο για θητεία με πιστοποίηση, προκειμένου οι στρατευμένοι να αποκτούν κάποιες δεξιότητες που θα χρησιμοποιήσουν στη μετέπειτα ζωή τους.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, στόχος του σχεδίου είναι ο νεοσύλλεκτος να μην θεωρεί την θητεία ως «βαρίδι» και χάσιμο χρόνου στην πιο παραγωγική περίοδο της ζωής ενός νέου, αλλά να έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει εφόδια και κατάρτιση για την επαγγελματική του πορεία.

Πιθανότατα οι δεξιότητες που θα αποκτούν οι στρατευμένοι θα συνοδεύονται και από κάποιου είδους πιστοποιητικό το οποίο θα έχει αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας.

Αν και το σχέδιο για «θητεία με πιστοποιητικό» – όπως αναφέρει η εφημερίδα – βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, κεντρική ιδέα είναι οι δεξιότητες που θα μπορούν να αποκτηθούν κατά την στρατιωτική θητεία να αφορούν πεδία που παγίως ενδιαφέρουν τους νέους και παίζουν καταλυτικό ρόλο σε ένα βιογραφικό. Ως τέτοιες θεωρούνται οι ξένες γλώσσες και οι γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Για να γίνει αντιληπτός ο τρόπος απόκτησης δεξιοτήτων και η μετέπειτα αξιοποίησής τους, αναφέρεται το παράδειγμα των ασυρματιστών που στη συνέχεια ήταν περιζήτητοι από τον ΟΤΕ τις δεκαετίες από το ’70 ως το ’90, αλλά και των οδηγών, που μπορούσαν να αναγνωρίσουν το στρατιωτικό δίπλωμα οδήγησης και στην πολιτική τους ζωή.

πηγή:https://www.onalert.gr/