Συνέντευξη Τύπου για Παρουσίαση 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας 2018

κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος – Δήμαρχος Ήλιδας:

«Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας έχοντας στην φαρέτρα του τα προηγούμενα 27 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα του νομού μας, συνεχίζει το ταξίδι του στον πολιτισμό για 28η σεζόν.

Πεποίθησή μας τα χρόνια που διαχειριζόμαστε το φεστιβάλ είναι ότι, μπορεί ο θεσμός να διανθιστεί με όλες τις μορφές τέχνης, αγκαλιάζοντας το σύνολο του πολιτιστικού φάσματος. 

Έτσι το Θέατρο, η Μουσική αλλά εφέτος για πρώτη χρονιά και ο κινηματογράφος, μας δίνουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία, μέσω της δουλειάς γνωστών στο ευρύ κοινό και αγαπημένων καλλιτεχνών, αλλά και με νέους δημιουργούς που παρουσιάζουν το έργο τους.

Βασικός μας στόχος για τη φετινή χρονιά είναι η αναβάθμιση του πολιτιστικού προϊόντος, μέσω της αρμονικής ανάπτυξης και της αξιοποίησης των πολιτιστικών υποδομών, δεδομένα που οφείλει να παντρεύει ένας μεγάλος πολιτιστικός θεσμός όπως είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας.  

Με αίσθημα ευθύνης και προσφοράς μετά τις τελευταίες άκρως επιτυχημένες χρονιές, δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις ώστε φέτος να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα στην περαιτέρω αναβάθμιση του θεσμού, μέσω ενός πλούσιου προγράμματος που περιλαμβάνει 22 εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων 12 παραστάσεις, 3 συναυλίες, κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Μιχάλη Κακογιάννη και το μεγάλο και άκρως επιτυχημένο Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών. 

Παράλληλα, για τέταρτη συνεχή χρονιά ανοίγουμε το Αρχαίο Θέατρο της Ήλιδας, πάντα σε συνεργασία και υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, προσπαθώντας να φέρουμε το κοινό πιο κοντά στο χώρο που ξεκίνησε το Φεστιβάλ της Ήλιδας.  

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς –και να σας παρουσιάσω– τη νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ κ. Ξένια Σαφαρή για το πανέμορφο πρόγραμμα που κατάρτισε. 

Επίσης, να ευχαριστήσω τον απερχόμενο καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Γιώργο Βούκανο για την μέχρι σήμερα συμβολή του, τον πρόεδρο του «ΗΛΕΙΟΥ» κ. Αλέξανδρο Μανωλόπουλο και τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής για την συνεισφορά του, την Εφορεία Αρχαιοτήτων και την προϊσταμένη της κυρία Κόλλια διότι βρίσκεται πάντα στο πλευρό μας, και για το τέλος άφησα το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας, τους εθελοντές της πόλης μας, που και εφέτος θα στηρίξουν τον μεγάλο μας θεσμό. 

Σας προσκαλούμε όλους και σας περιμένουμε στη μεγάλη γιορτή του Πολιτισμού ,τόσο για τον τόπο μας, όσο και για ολόκληρη την Ηλεία.

Με σχεδιασμό και σταθερά βήματα για το παρόν και το μέλλον, κηρύσσουμε την έναρξη στη μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας.»

Κ. Αλέξανδρος Μανωλόπουλος – Πρόεδρος ΝΠΔΔ «Ο Ηλείος»:

«ΤΟ ΝΠΔΔ «Ο Ηλείος» όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με χαρά διοργανώνει από κοινού με τον Δήμο Ήλιδας, το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας. 

Η συμμετοχή μας έχει να κάνει τόσο με συμβουλευτικό ρόλο επί του προγραμματισμού, όσο και με την ενίσχυση του θεσμού σε όλα τα επίπεδα.

Το φετινό Φεστιβάλ προσπαθεί να φέρει τον θεσμό πιο κοντά στο κοινό της ευρύτερης περιοχής, ενώ έμφαση δόθηκε στην δωρεάν παροχή εκδηλώσεων, προκειμένου να μπορούν να παρακολουθήσουν συναυλίες και παραστάσεις και αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. 

Ξεχωριστή χροιά θα έχει το μεγάλο κινηματογραφικό αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, που θα αποτελέσει και έναν ακόμα τρόπο χρήσης του πανέμορφου κήπου του Τατανείου. Όλες οι προβολές θα είναι με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.  

Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να κάνουμε στο Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών, όπου μία πρωτοβουλία του Δημάρχου μας πριν από μερικά χρόνια θεσμοθετήθηκε και αποδίδει ήδη καρπούς. 

Μην λησμονούμε ότι οι ομογενείς ήδη μετά τα δύο προηγούμενα ανταμώματα, προχώρησαν σε δωρεές προς τις ιατρικές μονάδες του Νομού μας και τον ιστορικό ραδιοφωνικό μας σταθμό.

 Κι εγώ από την πλευρά μου, καλώ όλους εσάς στο σύνολο του προγράμματος του Φεστιβάλ και θέλω να γνωρίζετε ότι ο πολιτισμός στα δύσκολα χρόνια της κρίσης δεν είναι περιττή πολυτέλεια, αλλά το τελευταίο καταφύγιο αυτών που έχουν ανάγκη για διασκέδαση και ψυχαγωγία.

Εμείς ως δημοτική αρχή θα συνεχίσουμε να σας προσφέρουμε πολιτισμό και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις απλόχερα.»

κα Ξένια Σαφαρή – Καλλιτεχνική Διευθύντρια Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας:

«Σας καλωσορίζω στην παρουσίαση και θέλω κατ αρχάς να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Ήλιδας κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο για την εμπιστοσύνη που με περιέβαλε, καθώς και την στήριξη που μου παρέχει από την πρώτη στιγμή αυτής της  προσπάθειας, όπως και τον πρόεδρο του «Ηλείου» κ. Αλέξη Μανωλόπουλο.

Η φιλοσοφία του φετινού «28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας» είναι πολύ απλή και ταυτόχρονα σηματοδοτεί κάτι νέο. 

Θέλουμε το φεστιβάλ να είναι ένα «καταφύγιο» για τον πολιτισμό και ταυτόχρονα να δίνει τη δυνατότητα επιλογής μέσα από διαφορετικά είδη παραστάσεων και συναυλιών.

Εξακολουθούμε να δίνουμε έμφαση συνεχίζοντας την  27χρονη πορεία του φεστιβάλ στο αρχαίο δράμα και στην Αττική κωμωδία.

Επίσης, στο πνεύμα της «ψυχαγωγίας» με την κυριολεκτική έννοια του όρου, έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα σύγχρονες κωμωδίες ελλήνων και ξένων συγγραφέων.

Και οι συναυλίες μας είναι μία σύνδεση του παρόντος και του παρελθόντος μέσα μουσικές συναντήσεις.

Τέλος προσπαθήσαμε αυτό το φεστιβάλ να έχει το μικρότερο έως σήμερα κόστος, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στις επιλογές και την ποιότητα των εκδηλώσεων.

Η καινοτομία είναι ότι φέτος έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε στο κοινό περισσότερες δωρεάν εκδηλώσεις, όπως σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης», για πρώτη φορά θα έχουμε δωρεάν προβολές κινηματογραφικών ταινιών στο Τατάνειο και σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου η παράσταση Μπερνάρντα Άλμπα του Λόρκα.

Επίσης, φέτος σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, ο Δήμος μας συμμετέχει στις Νύχτες Πανσελήνου 2018, με συναυλία της εξαιρετικής ορχήστρας «Τα χρώματα της Ήλιδας» που τιμά τον τόπο μας  και με την οποία θα κλείσει  το φεστιβάλ στην Πανσέληνο της 26ης Αύγουστου, στον Ατμοσφαιρικό χώρο του Αίθριου του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Ήλιδας.

Επιπλέον, δώσαμε έμφαση και στη ερασιτεχνική δημιουργία, με αποτέλεσμα η παράσταση των μαθητών του 1ου Γενικού Λυκείου Αμαλιάδας να ενταχθεί στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. 

Προσπαθήσαμε οι εκδηλώσεις μας λόγω της οικονομικής κρίσης και λόγω των αποστάσεων, να μην συμπίπτουν με άλλες, ώστε να διευκολύνονται όσοι θέλουν να τις παρακολουθήσουν από το σύνολο του Νομού.

Δυστυχώς φέτος ο καιρός έκανε το… «θαύμα» του και αναγκαστήκαμε να αναβάλουμε για τον Σεπτέμβριο τις 2 βραβευμένες παραστάσεις του μαθητικού διαγωνισμού θεάτρου που διοργανώσαμε ένα μήνα πριν με την Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τέλος, ο Δήμος Ήλιδας σε συνεργασία με την Πανηλειακή Ομοσπονδία Ομογενών Αμερικής – Καναδά και με την συμμετοχή των απόδημων Ηλείων από κάθε σημείο του πλανήτη, διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά το «Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών». 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον προκάτοχο μου τον κ. Γιώργο Βούκανο για την άψογη συνεργασία μας, όλους τους συνεργάτες για την πολύτιμη βοήθεια τους και ιδιαίτερα τον Κώστα Κριετσιώτη,  όπως και τους εθελοντές που στηρίζουν την προσπάθειά μας και με αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 28ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΑΣ ΗΛΙΔΑΣ 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΗΛΙΔΑΣ

  • Παρασκευή 13/07/18 – Συναυλία 

Παντελής Θαλασσινός & Βασίλης Σκουλάς “Και χωρίς τα φτερά δε φοβάμαι… ”

Μια μοναδική μουσική συνάντηση των δύο μεγάλων τραγουδοποιών κι ερμηνευτών, μια ξεχωριστή σύμπραξη μέσα από τις φωνές και τα τραγούδια τους, που χαράσσουν τις εικόνες, τις μνήμες, τα συναισθήματα μας εδώ και πολλά χρόνια. Τραγούδια με τόσο έντονα αρώματα Ελλάδας, εκεί που η Κρήτη συναντά το Αιγαίο και τα Επτάνησα, εκεί που οι Κυκλάδες σμίγουν με τη Μακεδονία και την Ήπειρο, εκεί που η Ρούμελη βρίσκει τη Σμύρνη. 

Ο Βασίλης και ο Παντελής με την εμβληματική καλλιτεχνική τους ιδιοσυγκρασία, ο Θαλασσινός και ο Σκουλάς με τη συνέπεια και τη σταθερότητα, που διακρίνει τη διαρκή ενεργή τους παρουσία στο χώρο της ελληνικής μουσικής μα και στους αγώνες της ελληνικής κοινωνίας. 

Τα Σμυρναίικα τραγούδια περπατούν και πετούν πλάι στον Ήλιο Θεό, οι Γωνιές παίρνουν φωτιά και σβήνουν σε Καράβια χιώτικα, η Δροσοσταλίδα γίνεται Εισιτήριο στην τσέπη μας, το Ανάθεμα σε ακούγεται έως της Γραμβούσας τ’ ακρωτήρι, τα Μαύρα μας μάτια Κρατούν για το τέλος το πιο μεγάλο μίσος, του Παραδείσου η Λεμονιά ενώνεται με το παράπονο απ’ τ’ Άγρια Πουλιά, ενώ το Βαθύ ποτάμι του έρωτα, συναντά τ’ ακυκλοφόρητα Βότσαλα και φθάνουν έως τις Χανιώτικες Μαδάρες, τα Λασιθιώτικα βουνά και τις κορφές του Ψηλορείτη.

Ο Βασίλης Σκουλάς και ο Παντελής Θαλασσινός, μας ταξιδεύουν στα πέλαγα των πιο γνωστών τους τραγουδιών, αλλά και ανέκδοτων-ακυκλοφόρητων, που άμεσα «έρχονται», επιφυλάσσοντας μας παράλληλα πολλές εκπλήξεις μέσα από την κοινή σκηνική τους παρουσία, με την ανάγκη κι επιθυμία να μας αφήσουν  πολλά “γλυκά” σημάδια της σύμπραξης τους, στις καρδιές και τις σκέψεις μας.

Παντελής Θαλασσινός-Βασίλης Σκουλάς: Μια συναυλιακή εμπειρία, που μας καλούν όλους κι όλες να τη μοιραστούμε, να τη βιώσουμε και να την τραγουδήσουμε μαζί τους κι ετούτο το καλοκαίρι!

 

  • Σάββατο 14/07/18 – Παράσταση θεατρικής ομάδας 1ου ΓΕΛ Αμαλιάδας «Αλέξανδρος Κοσμόπουλος»

«Εκκλησιάζουσες», του Αριστοφάνη

Οι γυναίκες αγανακτισμένες από την πολιτική κατάσταση που επικρατεί εξ’ αιτίας της κακοδιοίκησης των ανδρών, αποφασίζουν να πάρουν στα χέρια τους την εξουσία με δόλο. Η δυναμική Πραξαγόρα ηγείται των γυναικών της Αθήνας και μεταμφιεσμένες σε άνδρες φτάνουν στην Εκκλησία του Δήμου. Καταφέρνουν με δημοκρατικές διαδικασίες να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας και ψηφίζουν το νόμο της κοινοκτημοσύνης στα αγαθά και στον έρωτα. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις, αφού ανατρέπεται η πολιτική και κοινωνική ζωή τους.

Οι « Εκκλησιάζουσες » παρουσιάστηκαν το 392 π.Χ στην Αθήνα. Στο έργο παρουσιάζεται ο θρίαμβος των γυναικών που αποκτούν την εξουσία εξευτελίζοντας τους άνδρες, σατιρίζονται οι φιλοσοφικές τάσεις της εποχής, αναδεικνύονται φαινόμενα σήψης, στάσεις πολιτικής απάθειας και συμπεριφορές διαφθοράς και τέλος εισάγονται ακραίες για την εποχή ιδέες, όπως αυτές της κοινοκτημοσύνης των αγαθών, των γυναικών, των συσσιτίων, της κατάργησης των δικαστηρίων.

Έτσι οι γυναίκες που δεν έχουν πολιτικά δικαιώματα και ως εκ’ τούτου δε μετέχουν στη λήψη πολιτικών αποφάσεων- που περιορίζονται μόνο στα «του οίκου» τους και με παραδοσιακό τρόπο ασκούν τα καθήκοντά τους, αναλαμβάνουν την πολιτική πρωτοβουλία της μεταρρύθμισης και της καινοτομίας, οι δε άνδρες αποδέχονται το νέο πολιτειακό καθεστώς και απολαμβάνουν όσα τους προσφέρονται. 

Οι Εκκλησιάζουσες είναι έργο που η υπόθεση του δεν αναφέρεται σε καταγεγραμμένο ιστορικό γεγονός, αλλά αποτελεί προϊόν της φαντασίας του Αριστοφάνη. Περιγράφει μια ουτοπική και συνάμα πρωτοποριακή και ανατρεπτική κατάσταση για την εποχή.

Σε όλη τη διάρκεια του έργου αντανακλάται μια επίπλαστη ευφορία, αποτέλεσμα της οικονομικής ανάκαμψης της Αθήνας με τη βοήθεια των χρημάτων του Φαρνάβαζου που εισρέουν στο δημόσιο ταμείο, αλλά και εξ’ αιτίας της έκβασης του Κορινθιακού πολέμου και της επανάκτησης της αυτοτέλειά της, που όμως δεν της προσδίδει την αίγλη του χρυσού αιώνα.

  • Παρασκευή 20/07/18 – Παράσταση

Νιλ Σάϊμον: «Παράξενο ζευγάρι», με τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Γιάννη Ζουγανέλη

Το αστείο, τρυφερό και συγκινητικό έργο του Σάιμον «Παράξενο Ζευγάρι» , μετά την μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα τώρα σε όλη την Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη.

Στο υπέροχο αυτό έργο, το τόσο κωμικό και ανατρεπτικό, πρωταγωνιστούν ο Γιάννης Ζουγανέλης και ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης. 

Ο Όσκαρ είναι ένας αθλητικός συντάκτης σε εφημερίδα της Νέας Υόρκης, καλοπληρωμένος αλλά λίγο… χαλαρός στα έξοδα. Η πρώην σύζυγός του μάταια περιμένει την διατροφή και η εφορία αδίκως την δήλωσή του.

Γοητευτικός και άστατος, κοινωνικός και σκορποχέρης, ξενύχτης και τρομερά τσαπατσούλης, ο Όσκαρ είναι ο αντίποδας του φίλου του του Φέλιξ που είναι και οικονόμος και μονογαμικός και σπιτόγατος και άσσος στο νοικοκυριό. Οι δυο τους, εκτός από μια βαθιά φιλία, μοιράζονται και την εμπειρία ενός διαλυμένου γάμου. Διότι όταν η σύζυγος του Φέλιξ τον πετάει έξω από το σπίτι, ο φίλος του ο Όσκαρ του προσφέρει το δικό του ως καταφύγιο. 

Η συμβίωση των δύο αυτών ανθρώπων, έχει ανατρεπτικά, εκρηκτικά, ξεκαρδιστικά αποτελέσματα…

Ηθοποιοί:

Γιάννης Ζουγανέλης, Βλαδίμηρος Κυριακίδης,Πάνος Σταθακόπουλος, Βάσω Γουλιελμάκη, Ιωάννα Ασημακοπούλου , Γιώργος Χατζής, Ντίνος Σπυρόπουλος, Ερμόλαος Ματθαίου

Μάθε πριν πας:

Γιάννης Ζουγανέλης και Βλαδίμηρος Κυριακίδης σε μια… παράξενη συγκατοίκηση.

Ο Όσκαρ είναι ένας αθλητικός συντάκτης σε εφημερίδα της Νέας Υόρκης, καλοπληρωμένος αλλά λίγο… χαλαρός στα έξοδα. Η πρώην σύζυγός του μάταια περιμένει την διατροφή και η εφορία αδίκως την δήλωσή του.

Γοητευτικός και άστατος, κοινωνικός και σκορποχέρης, ξενύχτης και τρομερά τσαπατσούλης, ο Όσκαρ είναι ο αντίποδας του φίλου του του Φέλιξ που είναι και οικονόμος και μονογαμικός και σπιτόγατος και άσσος στο νοικοκυριό. Οι δυο τους, εκτός από μια βαθιά φιλία, μοιράζονται και την εμπειρία ενός διαλυμένου γάμου. Διότι όταν η σύζυγος του Φέλιξ τον πετάει έξω από το σπίτι, ο φίλος του ο Όσκαρ του προσφέρει το δικό του ως καταφύγιο. Η συμβίωση των δύο αυτών ανθρώπων, έχει ανατρεπτικά, εκρηκτικά, ξεκαρδιστικά αποτελέσματα…

Διότι πριν συγκατοικήσεις με κάποιον, σκέψου το καλύτερα…

  • Κυριακή 29/07/18 – Παράσταση

Σοφοκλή «Αντιγόνη», με τους Αιμίλιο Χειλάκη, Αθηνά Μαξίμου και Μιχάλη  Σαράντη

Μετά την επιτυχημένη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, o Αιμίλιος Χειλάκης και o Μανώλης Δούνιας συν-σκηνοθετούν φέτος την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Η νέα μετάφραση είναι του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, η πρωτότυπη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν η Αθηνά Μαξίμου, ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μιχάλης Σαράντης.

Οι δύο σκηνοθέτες ακολουθούν τα πρότυπα της αρχαίας τραγωδίας, όπου όλοι οι χαρακτήρες του δράματος μοιράζονται σε τρεις υποκριτές. Έτσι, ο Αιμίλιος Χειλάκης γίνεται Κρέοντας και Ευρυδίκη, η Αθηνά Μαξίμου, Αντιγόνη και Τειρεσίας και ο Μιχάλης Σαράντης, Αίμονας, Σκοπός και Ισμήνη. 

Τα οκτώ μέλη του χορού αναλαμβάνουν το ρόλο των αφηγητών και διηγούνται την ιστορία της εμμονικής σχέσης των ηρώων με τα πιστεύω τους. Αυτά που τους οδηγούν στην καταστροφή τους, αφού ο Κρέοντας είναι αποφασισμένος να επιβληθεί και η Αντιγόνη αποφασισμένη να πεθάνει. Στο μεταξύ, οι πολίτες παραδομένοι στον φόβο, ψιθυρίζουν κρυφά, μα δεν τολμούν να αντιδράσουν, ενώ η πόλη παραμένει ακυβέρνητη.

 

  • Πέμπτη 02/08/18 – Παράσταση

ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης – Αισχύλου «Αγαμέμνων»

Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις, μετά την επιτυχία του Επτά επί Θήβας, σκηνοθετεί το πρώτο έργο της τριλογίας της Ορέστειας του Αισχύλου, Αγαμέμνων.

 Στο διπλό ρόλο του Αγαμέμνονα και του Αίγισθου ο Γιάννης Στάνκογλου. Κλυταιμήστρα η Μαρία Πρωτόπαππα. Μαζί τους ο Θοδωρής Κατσαφάδος, ο Αργύρης Πανταζάρας, η Ιώβη Φραγκάτου και 12μελής χορός. 

Το έργο ανεβαίνει σε νέα μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και πρωτότυπη μουσική του Χάρη Πεγιάζη. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο, στις 6 & 7 Ιουλίου και σε επιλεγμένους σταθμούς στην Αθήνα και την περιφέρεια.

Ο Αγαμέμνων επιστρέφει στο Άργος, μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου. Η υποδοχή της Κλυταιμήστρας μοιάζει θερμή, όμως κρύβει ένα οργανωμένο σχέδιο εκδίκησης, που έχει καταστρώσει μαζί με τον Αίγισθο, προκειμένου να εκδικηθεί τη θυσία της Ιφιγένειας, που σφαγιάστηκε για να ξεκινήσουν τα πλοία προς την Τροία. 

Καθώς η Κλυταιμήστρα δολοφονεί τον Αγαμέμνονα και την αιχμάλωτη πριγκίπισσα Κασσάνδρα, ακολουθεί τον κύκλο του αίματος του οίκου των Ατρειδών που ξεκίνησε με την Ιφιγένεια και συνεχίζεται στις επόμενες τραγωδίες της τριλογίας. 

 

  • Παρασκευή 03/08/18 – Παιδική Παράσταση  

Παιδική Σκηνή Κάρμεν Ρουγγέρη: «Χάνσε λ και Γκρέτελ»

Τα πολύ παλιά χρόνια τότε που υπήρχαν ακόμη στον κόσμο μάγισσες κακές και νεραΐδες καλές, ζούσαν βαθιά μέσα στο δάσος σ’ ένα φτωχικό μα πολύ χαριτωμένο σπιτάκι ο μικρός Χένσελ και η μικρή Γκρέτελ.

Τα δυο παιδιά ζούσαν με τον πατέρα τους, τον κυρ-Πέτρο τον σκουπά, και την μητέρα τους, την καλή αλλά πολύ φωνακλού γυναίκα του. Οι καημένοι ήταν πολύ φτωχοί. Κάποιες φορές δεν είχαν παρά σκέτη νερόσουπα στο τραπέζι τους για φαγητό και άλλοτε μόνο ένα κανάτι γάλα. Βέβαια τα παιδιά με το παιχνίδι ξεχνούσαν την πείνα τους.

Μια μέρα, εκεί που έπαιζαν μέσα στο σπίτι, έχυσαν κατά λάθος το γάλα που είχε κρατήσει η μαμά μέσα στο φανάρι.

-Τι κάνατε; Χύσατε το γάλα; Τώρα πως θα σας φτιάξω ρυζόγαλο; Είπε κλαίγοντας η μαμά. Ύστερα θυμωμένη φώναξε: ΧΑΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ, δεν θέλω να σας βλέπω.

Τα δυο παιδιά για να την καλοπιάσουν και να απαλύνουν την στεναχώρια της φεύγουν κρυφά να πάνε στο δάσος να μαζέψουν φράουλες.

Εκεί θα συναντήσουν λουλούδια που χορεύουν, πουλιά που τραγουδούν, άλλα παραμυθένια πλάσματα του δάσους, και τέλος ένα νάνο, τον οποίον και θα κοροϊδέψουν κάνοντάς τον να θυμώσει πολύ.

-Θα δείτε τι θα πάθετε! Απειλεί τότε εκείνος και εξαφανίζεται.

Εν τω μεταξύ η ώρα περνάει, το σκοτάδι πέφτει, τα παιδιά χάνουν τον δρόμο και δεν μπορούν πια να γυρίσουν στο σπίτι τους.

Τρεις καλές νεραΐδες αναλαμβάνουν να τα προστατέψουν μέχρι να έρθει το πρωί.

Όταν ξυπνήσουν θα δουν μπροστά τους ένα καραμελόσπιτο. Ο φράχτης του είναι φτιαγμένος από παιδάκια-μπισκότα και ο κήπος του είναι γεμάτος λιχουδιές. Τα παιδιά χαρούμενα κόβουν κομμάτια από το παράξενο αυτό σπίτι και αρχίζουν να τρώνε.

Τότε, ξαφνικά ….ακούγεται μία φωνή. «κρίτσι, κρίτσι, κρίτσι, ποιος τραγανάει το σπίτι;» Ποια είναι αυτή η φωνή που ακούστηκε; Ποιος είναι μέσα στο σπίτι;

Η παράσταση, γεμάτη χρώματα και φως, με έξυπνους διαλόγους γεμάτους χιούμορ, πλημμυρισμένη από υπέροχες μελωδίες και τραγούδια, με διαλεχτούς ηθοποιούς – τραγουδιστές, χορογραφημένη στην λεπτομέρεια και όπως πάντα, με παραμυθένια σκηνικά και κοστούμια, είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει τους μικρούς μας θεατές σε ονειρεμένους κόσμους.

 

  • Τετάρτη 08/08/18 – Παράσταση  

Γεωργίου Χορτάτση «Ερωφίλη project»

Φέτος το καλοκαίρι το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το  πεντάπρακτο αριστούργημα του ρέθυμνιώτη ποιητή, τη  διασημότερη τραγωδία της κρητικής αναγέννησης,  το χρονικό ενός αιματοβαμμένου έρωτα, σε μια σύγχρονη παράσταση που αναδεικνύει την ομορφιά του ποιητικού λόγου, συνοδευόμενο από ζωντανή μουσική πανδουρίδας, κιθάρας, μαντολίνου, κλαρίνου, βιολιού , κρουστών και υψηλού επιπέδου υποκριτικών ερμηνειών.

Το έργο αποτελεί την πρόταση μιας νέας μεθόδου θεατρικής αναπαράστασης τέτοιου είδους κειμένων. Μια σημαντική εργασία η οποία δίνει την δυνατότητα συνέχισης και εξέλιξης της αναγκαίας, για τους καλλιτέχνες και για το κοινό, συνθήκης, της μελετημένης και μοντέρνας επαφής, δηλαδή, με την παράδοση και τις ρίζες, μέσα από έρευνα και φρέσκια καλλιτεχνική διάθεση.

Μια από τις ιδιαιτερότητες της παράστασης «Ερωφίλη project»  είναι το ότι αναπαριστούμε την ιστορία στο φυσικό της περιβάλλον. Διαλέγουμε σαν παραστατικούς χώρους, μεσαιωνικά κάστρα σε όλη την Μεσογειακή λεκάνη, τα οποία θα αποτελέσουν το φυσικό σκηνικό μας.

Μια μοναδική εμπειρία που μεταφέρει τον θεατή σε έναν άλλο χωροχρόνο και τον κάνει επισκέπτη στο παλάτι του βασιλιά Φιλόγονου, όπου  εξελίσσετε μια ερωτική τραγωδία… αυτή της Ερωφίλης και του Πανάρετου.

Μ’ αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να φέρουμε το κοινό στους επιβλητικούς χώρους των κάστρων και των φρουρίων που είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, όχι σαν απλούς επισκέπτες αλλά σαν μύστες σε μια θεατρική τελετουργία και μάρτυρες ενός τραγικού περιστατικού.

Επίσης αξίζει να αναφερθεί  η ιδιαίτερη αισθητική του έργου: η ζωντανή μουσική από έγχορδα και κρουστά γεμίζει με μελωδίες την αίθουσα του θρόνου, σε έναν ατμοσφαιρικό φωτισμό από κεριά και πυρσούς. Τα πρωτότυπα κοστούμια και η φρέσκια ερμηνευτική πρόταση ολοκληρώνουν την εικόνα της σύγχρονης τραγωδίας. 

Η  «Ερωφίλη project» θα περιοδεύσει το καλοκαίρι του 2018 σε μεσαιωνικά κάστρα και φρούρια, σε Κρήτη, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Μάνη, Πάτρα κ.α..

 

  • Δευτέρα 13/08/18 – Παράσταση 

Βασίλη Μυριανθόπουλου – Βαγγέλη Χατζηνικολάου: «Μόλις Χώρισα»

Τι  μπορεί να συμβεί όταν συμπέσουν ένα  πάρτυ γενεθλίων κι  ένας  χωρισμός;  Πόσο πολύπλοκα μπορούν να γίνουν τα πράγματα από ένα μήνυμα στον τηλεφωνητή;  Και τι ακολουθεί όταν λες τελικά «Μόλις χώρισα»; 

Το έργο  του Βασίλη Μυριανθόπουλου και Βαγγέλη Χατζηνικολάου που αγάπησαν το κοινό και οι κριτικοί με πρώτο ανέβασμα το 1998 και κινηματογραφική ταινία το 2008 περιοδεύει για πρώτη φορά  σε όλη την Ελλάδα, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μυριανθόπουλου, σε μια νέα μοναδική εκδοχή!  

Το «Μόλις Χώρισα» επανέρχεται πιο δυναμικό από ποτέ στην επικαιρότητα του σήμερα για να μας παρασύρει με τη δυνατή μουσική του, τις σπαρταριστές ατάκες και τους ευρηματικούς χαρακτήρες του. Ένα ξέφρενο πάρτυ κι ένας χωρισμός θα σημαδέψουν το θεατρικό καλοκαίρι  και οι θεατές θα συμμετάσχουν στο πιο in birthday party της φετινής σεζόν.  

Η Τζόυς Ευείδη, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, ο Κώστας Κάππας, η Θωμαϊς Ανδρούτσου, η Μαρία Κωνσταντάκη, ο Τριπόδης Χρήστος, η Ελίνα Μάλαμα, o Δημήτρης Ζωγραφάκης, ο Ανδρέας Βούλγαρης και ο Στρατής Νταλαγιώργος αποτελούν το τέλειο guest list για το πάρτυ της  χρονιάς, με γνωστά τραγούδια, όπως δεν τα έχουμε ξανακούσει και γενέθλια, όπως  δεν τα έχουμε ξαναδεί.

Ηθοποιοί και  θεατές  τραγουδoύν, γελάνε και χορεύουν όλοι μαζί, αντιστέκονται στην καθημερινότητα  που ζούμε και αποδεικνύουν ότι η ζωή έχει χρώμα και ο χωρισμός θέλει καλοπέραση.  

Μόλις Χώρισα, λοιπόν! Το πιο ωραίο πάρτυ  του καλοκαιριού!   

 

  • Σάββατο 18/08/18 – Συναυλία

Αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση υπό τον τίτλο: «Βαμβακάρης – Μπιθικώτσης…  ο ρεμπέτης και ο σερ»

Την ιστορική πορεία & συνεργασία του ΜΑΡΚΟΥ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ με τον ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ ζωντανεύουν επί σκηνής ερμηνευτές, μουσικοί, ηθοποιοί και χορευτικά σύνολα, συστήνοντας μια υψηλής αισθητικής μουσικοθεατρική παράσταση.

Την ιστορική πορεία & συνεργασία του ΜΑΡΚΟΥ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ με τον ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ ζωντανεύουν επί σκηνής καταξιωμένοι ερμηνευτές, μουσικοί, ηθοποιοί και χορευτικά σύνολα συστήνοντας μια υψηλής αισθητικής μουσικοθεατρική παράσταση. 

Ο Στέλιος Βαμβακάρης και η Άννα Μπιθικώτση, δυο «Ρομαντικοί παραβάτες» με αυστηρά δικό τους προσωπικό στυλ, με αγάπη και χρέος μεταλαμπαδεύουν την ιστορική πορεία που ένωσε τους μύθους γονείς τους. 

Οπτικοποιημένες περιπλανήσεις, δραματοποιημένες αφηγήσεις, τραγούδια αθάνατα του Ρεμπέτη Μάρκου, του σερ Μπιθι, του μοναδικού μεγάλου εν ζωή «ρεμπέτη του ντουνιά» Στέλιου Βαμβακάρη και ξεχωριστών καλεσμένων – έκπληξη, συνδέουν νοσταλγικά, εποχές, ήχους και συναισθήματα. 

Η επίσημη φέτος ένταξη της μουσικής παράδοσης του Ρεμπέτικου στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της UNESCO για την «Άυλη Πολιτιστική κληρονομιά της Ανθρωπότητας, επισφραγίσει το δυναμικό χαρακτήρα του ρεμπέτικου και την εξέλιξή του, αναδεικνύοντας το ισχυρό σημείο αναφοράς για την συλλογική μνήμη και την ταυτότητα των Ελλήνων.

ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ:
Στέλιος Βαμβακάρης, Γεράσιμος Ανδρεάτος, , Εβελίνα Αγγέλου,
Σωτήρης Δογάνης, Νίκος Γραίγος, Ελεάννα Φινοκαλιώτη

 

  • Τετάρτη 22/08/18 – Παράσταση

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας «Οιδίπους, ο μύθος της ιστορίας του κόσμου, όπως τον είπαν οι Έλληνες» 

Η παράσταση εξιστορεί έναν από τους αρχαιότερους μύθους, αυτόν των Λαβδακιδών,  όπως τον συνέλαβε ο λαός και τον διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές:  από την άφιξη του Κάδμου στην Θήβα, τον γάμο του Λάιου με την Ιοκάστη, τη γέννηση του Οιδίποδα, την πατροκτονία και τη λύση του αινίγματος της σφίγγας, την τύφλωση, την εξορία, τη σύγκρουση του Ετεοκλή και του Πολυνίκη, την ανυπακοή της Αντιγόνης στην εντολή του Κρέοντα και το τέλος του Οιδίποδα. Παρακολουθούμε επί σκηνής έναν μύθο που με συμβολικό τρόπο περιγράφει τη δημιουργία του κόσμου, την εξέλιξη των πρώτων μορφών κοινωνίας, την οργάνωση των εξουσιών και τη θέσπιση της πρώτης νομοθεσίας που αποτέλεσε και το τέλος της μυθολογικής (ηρωικής) περιόδου. Όλοι οι αρχαίοι λαοί μέσα από Επικές Αφηγήσεις έδωσαν  τη δική τους εκδοχή για τη δημιουργία του Κόσμου. Για παράδειγμα οι Βαβυλώνιοι με το «Έπος του Γκιλγκαμές», οι Ινδοί με τη «Μαχαμπχαράτα» τους, οι Εβραίοι με τη «Γένεση», τα Σκανδιναβικά Έπη, κ.ά. Σήμερα, παρακολουθώντας τις απαρχές του κόσμου μέσα από τους αρχαίους μύθους, συνειδητοποιούμε καλύτερα τις παθογένειες της εποχής μας και τα αδιέξοδα που δημιουργεί η κοινωνική ανισότητα την οποία στις μέρες μας  βιώνουμε στην πιο ακραία της μορφή. 

Η παράσταση «Οιδίπους» είναι μια σύνθεση των επτά τραγωδιών που αναφέρονται στον μύθο του οίκου των Λαβδακιδών. Συγκεκριμένα:  των  τραγωδιών του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», «Οιδίπους επί Κολωνώ» και «Αντιγόνη», των τραγωδιών του Ευριπίδη «Φοίνισσες», «Βάκχες» και «Ικέτιδες» και της τραγωδίας του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας».

Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς  τη νομιμότητα μιας τέτοιας σύνθεσης αλλά ούτε και για το αντίθετο, καθώς τέτοιες απόπειρες παρατηρούνται ήδη από τα πρώτα χρόνια μετά τον θάνατο των μεγάλων τραγικών ποιητών και συνεχίζονται ως τις μέρες μας. Πρώτος ο Ευριπίδης ο νεότερος συντόμευσε τις τριλογίες του πατέρα του. Το ίδιο έκαναν και άλλοι λιγότερο γνωστοί ποιητές. Κατά το 1ο μ.Χ. αιώνα έχουμε πλήθος συνθέσεων από τραγωδίες διαφορετικών ποιητών. Εξαιτίας αυτών των εγχειρημάτων κληρονομούμε ως σήμερα και τον ορισμό παρακαταλογές ή παρακαταλογικό ύφος. Στους ύστερους Βυζαντινούς χρόνους το Θρησκευτικό Δράμα «Χριστός Πάσχων» αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα έργου-σύνθεσης τραγωδιών του Σοφοκλή, του Ευριπίδη και του Λυκόφρωνα. 

Ο Σταύρος Τσακίρης παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία το 1997 την παράσταση «Λαβδακίδαι» με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, μια σύνθεση πέντε αρχαίων τραγωδιών. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ήταν: η Αντιγόνη Βαλάκου, ο Στέφανος Κυριακίδης, η Μαρία Σκούντζου, ο Γιώργος Σίσκος, ο Γιάννης Ροζάκης κ.α..

Η νέα σύνθεση, που χρησιμοποιεί αποσπάσματα από επτά τραγωδίες, έχει διαφορετική κατεύθυνση ως κείμενο και παράσταση. Διατηρούνται μόνο τα μέρη των ρόλων, χωρίς τις παρεμβάσεις του Χορού. Έντεκα μόνο ηθοποιοί πάνω στη σκηνή, με απλά μέσα, αφηγούνται την περιπέτεια του μύθου του Οιδίποδα. Η παράσταση δεν περιλαμβάνει μόνο σκηνές από τις επτά τραγωδίες αλλά και πτυχές του μύθου – στιγμές που ορίζονταν ως «μιαρές», κατά την παράδοση της τραγωδίας, και εξιστορούνται μόνο από του αγγελιοφόρους ή τον χορό. 

Μια πρώτη εκδοχή του κειμένου προέκυψε από τη συνεργασία του Σταύρου Τσακίρη με τους μαθητές της Ανώτερης Δραματικής σχολής «Δήλος» κατά τα έτη 2013 έως 2017. Το τελικό κείμενο διαμορφώνεται στη διάρκεια των δοκιμών με τη συνεργασία των ηθοποιών.

Ο σκηνικός χώρος και χρόνος δεν είναι ενιαίος. Η χρήση των αντικειμένων δημιουργεί χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς, ακόμη και φανταστικούς με τη βοήθεια της τεχνικής του flash animation που συνηθίζει ο Αλέξανδρος Ψυχούλης.

Τα κοστούμια της Ελένης Δουνδουλάκη είναι σύγχρονα, αλλά με στοιχεία δανεισμένα από την Ελληνική παράδοση.

Η μουσική του Μίνου Μάτσα, άλλες φορές φωνητική και άλλες ηλεκτρονική, στηρίζεται σε μοτίβα της Ελληνικής Λαϊκής Παραδοσιακής μουσικής αποδιδόμενα μ’ ένα σύγχρονο ιδίωμα που μπερδεύεται με το ιδιαίτερο ύφος του συνθέτη.

Την ομάδα των ερμηνευτών που καλούνται να ζωντανέψουν αυτό το εγχείρημα απαρτίζουν μερικοί από τους καλύτερους ηθοποιούς της σύγχρονης Ελληνικής σκηνής.

Στο ρόλο της Ιοκάστης η Μαρία Κίτσου, Οιδίποδας ο Δημήτρης Λάλος, Κρέων ο Γεράσιμος Γεννατάς, Αντιγόνη η Λένα Δροσάκη, Ετεοκλής ο Γιώργος Παπαπαύλου, Πολυνείκης ο Μάνος Καρατζογιάννης, ενώ σε άλλους ρόλους οι απόφοιτοι της δραματικής σχολής του Δη.Πε.Θε. Πάτρας: Νάνσυ Χριστοπούλου, Ελένη Ανδρικοπούλου καθώς και οι Δημήτρης Παγώνης, Κώστας Νικούλι . Στον ρόλο του Οιδίποδα στην τελευταία του ηλικία αλλά και του γενάρχη Κάδμου ο Τάκης Χρυσικάκος.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΗΠΟΥ ΟΙΚΙΑΣ ΤΑΤΑΝΗ

  • Δευτέρα 09/07/18 Παράσταση

Γιώργου Γαλίτη: «Ραδίκια ανάποδα»

Μια μοναδική περιοδεία που παρουσιάζει σε όλη την Ελλάδα τον ξεκαρδιστικό μονόλογο του Γιώργου Γαλίτη. Με την ενέργειά του επί σκηνής δεν λέει να μας αφήσει χρόνους, να μείνει στον τόπο και να τινάξει τα πέταλα. Τώρα πια δεν τον πάνε τέσσερις αλλά επτά. Επτά χρόνια επικηδείας, Έβδομη φορά θανατερά!

Γι’ αυτό ήρθε η ώρα σας να δείτε «Τα ραδίκια ανάποδα», σε νέο τόπο, εν τόπω χλοερώ και αναψύξεως!!!

Λίγα λόγια για το έργο:

Πρόκειται για την πιο μαύρη, άραχλη, σπαραξικάρδια, ξεκαρδιστική και selfie παράσταση για τσέμπαλο, φαγκότο, φέρετρο και οστεοφυλάκιο. Ένα one dead man show, ένα black total κωμικό μονόλογο με δεκατρείς ρόλους. Δεκατρείς κωμικούς επικήδειους που και νεκρούς ανασταίνουν!

Τους ρόλους έχει γράψει, τους κλαίει, τους οδύρεται, μα και τους υποδύεται, ο αξιομακάριστος Γιώργος Γαλίτης, ενώ σκηνοθετεί, με σπαραγμό ψυχής, πλερέζα και δάκρυα στα μάτια, ο αείμνηστος Βλαδίμηρος Κυριακίδης.

Δείτε «Τα Ραδίκια Ανάποδα» και ελπίζουμε να κλάψετε (απ’ τα γέλια). Μια παράσταση που θα ζείτε να τη θυμόσαστε.

 

  • Δευτέρα 23/07/18 Παιδική Παράσταση

Γιάννη Καλατζόπουλου: «Η νεράιδα του φεγγαριού», με τη Σάρα Εσκενάζυ 

Μια νύχτα με πανσέληνο η όμορφη νεράιδα του φεγγαριού κοίταξε κάτω στη γη και είδε το φτωχό γέρο-Τακιτόρι να είναι απογοητευμένος από τη ζωή του.

Τον λυπήθηκε και του έστειλε όνειρα τόσο γλυκά που ο γέρος ξαναβρήκε τη χαρά και την αισιοδοξία του. Αλλά ο μεγάλος Άρχοντας του Φεγγαριού θύμωσε με τη νεράιδα και την καταδίκασε να ξαναγεννηθεί σαν άνθρωπος.

Στην καινούργια της ζωή η μικρή Φεγγαρένια θα αντιμετωπίσει τις πίκρες και τις δυσκολίες των ανθρώπων , την πλεονεξία του πλούσιου εμπόρου , την ανοησία του πρίγκιπα αλλά και την αγάπη του γερο-Τακιτόρι και του γενναίου Σαμουράι Οκινόι.

Ο ατρόμητος Σαμουράι για χάρη της θα νικήσει τον ανθρωποφάγο της πράσινης κοιλάδας, το μάγο της αναβροχιάς και τον τρομερό δράκο Τέγκου και ύστερα από πολλές περιπέτειες θα φέρει στην αγαπημένη του Φεγγαρένια τα τρία δώρα που φέρνουν την πραγματική ευτυχία.

 

  • Κυριακή 15/07/18, Τρίτη 17/07/18 & Πέμπτη 19/07/18 (Α΄ Μέρος) 

Τρίτη 24/07/18, Τετάρτη 25/07/18 & Πέμπτη 26/07/18 (Β΄ Μέρος) 

Βραδιές Προβολών Ταινιών Μ. Κακογιάννη 

«Α’ μέρος κινηματογραφικού αφιερώματος στον Μιχάλη Κακογιάννη με τίτλο: Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ»

ΚΥΡΙΑΚΗ 15/07/18 «ΗΛΕΚΤΡΑ» (1962) 

Πρωταγωνιστούν: Ειρήνη Παππά, Γιάννης Φέρτης, Αλέκα Κατσέλη, Μάνος Κατράκης, Νότης Περγιάλης, Τάκης Εμμανουήλ

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

Διάρκεια: 110’

 Ώρα έναρξης 21.15

Συμμετοχή στο Φεστιβάλ των Καννών το 1962: Βραβείο καλύτερης κινηματογραφικής προσαρμογής, ήχου, Βραβείο διεθνούς ενώσεως νέων. Θεσσαλονίκη 1962: βραβείο καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, α’ γυναικείου ρόλου. Ένωση Ελλήνων Κριτικών: βραβείο καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, α’ & β γυναικείου ρόλου, α’ ανδρικού, καλύτερης μουσικής. Βραβεία στα φεστιβάλ του Εδιμβούργου (1962), του Ακαπούλκο (1962), του Βερολίνου (1963). Υποψηφιότητα για Oscar καλύτερης ξένης ταινίας (1962) και εκτός από την υποψηφιότητα για Οscar πήρε συνολικά 25 διεθνείς διακρίσεις.

ΤΡΙΤΗ 170/07/18 «ΤΡΩΑΔΕΣ» (1971) 

Πρωταγωνιστούν:  Κάθριν Χέμπορν, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Ειρήνη Παππά, Ζενεβιέβ Μπιζόλντ

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

Διάρκεια :105΄

Ώρα έναρξης: 21.15

Βραβείο: Διεθνούς Οργάνωσης Ειρήνης

ΠΕΜΠΤΗ 19/07/18 «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ» (1977)

Βασισμένο στην Ιφιγένεια εν Αυλίδι

Πρωταγωνιστούν: Τατιάνα Παπαμόσχου, Ειρήνη Παππά, Κώστας Καζάκος, Κώστας Καρράς, Πάνος Μιχαλόπουλος

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

Διάρκεια :127΄ 

Ώρα έναρξης: 21.15

«Β’ μέρος κινηματογραφικού αφιερώματος στον Μιχάλη Κακογιάννη με τίτλο: ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ»

ΤΡΙΤΗ 24/07/2018 «ΓΛΥΚΕΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ» (1986) 

Πρωταγωνιστούν: Ράντι Κουέηντ , Φράνκο Νέρο , Τζέιν Αλεξάντερ,  Ειρήνη Παπά, Κάτια Δανδουλάκη, Κάρολ Λωρ, Τζον Κόλλουμ, Τζοάννα Πέττετ, Ζαν-Πιέρ Ωμόντ, Πιέρ Βανέκ

Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος

Σενάριο: Mιχάλης Kακογιάννης

Διάρκεια: 148΄

Ώρα έναρξης: 21.15

H ταινία απεικονίζει τα οδυνηρά γεγονότα της δικτατορίας της Xιλής μετά τη δολοφονία του Προέδρου της, Σαλβαντόρ Aλιέντε και την κατάληψη της εξουσίας από τον Στρατηγό Πινοσέτ. H δράση επικεντρώνεται σε δύο οικογένειες που παγιδεύονται από τους στρατιωτικούς.

Βασισμένο στο βιβλίο της Kαρολίν Pίτσαρντς.

ΤΕΤΑΡΤΗ 25/07/2018 «ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΠΛΑΓΙΩΣ» (1992)

Κωμωδία με τους: Ειρήνη Παππά, Στράτος Τζώρτζογλου, Ελένη Γερασιμίδου, Πάνος Μιχαλόπουλος 

Διάρκεια 100΄

Ώρα έναρξης: 21.15

Το απερίγραπτο μωσαϊκό της ζωής στην σύγχρονη Αθήνα, μέσα από τις περιπτώσεις διαφόρων ατόμων που η τύχη ενώνει για  ένα 24ωρο. 

ΠΕΜΠΤΗ 26/07/2018 «ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ» 

Από το ομώνυμο έργο του Άντον Τσέχοφ

Μουσική: Τσαϊκόφσκι 

Ηθοποιοί: Άλαν Μπέιτς, Σάρλοτ Ράμπλινγκ, Κάτριν Κάρτλιτζ, Φράνσις ντε Λα Τουρ

 Έγχρωμη: Διάρκεια: 137΄

Ώρα έναρξης: 21.15

Κρατικά βραβεία ΥΠ.ΠΟ. 1999 Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας Καλύτερων Σκηνικών Καλύτερων Κοστουμιών

Η Άνυα, δεκαεξάχρονη κόρη της κυρίας Λιούμποφ Ρανέφσκι, φτάνει στη γαλλική πρωτεύουσα για να συνοδεύσει τη μητέρα της πίσω στη Ρωσία. Πέντε χρόνια πριν, όταν ο μικρός της γιος πνίγηκε στη λίμνη, η Λιουμπόφ εγκατέλειψε το πατρικό της κτήμα, πασίγνωστο για το Βυσσινόκηπό του, και εγκαταστάθηκε στη Γαλλία με τον εραστή της, ο οποίος αφού σπατάλησε όλες τις οικονομίες της, την εγκατέλειψε. Στο γυρισμό τους βρίσκουν το Βυσσινόκηπο να ανθίζει. Ο Γκάεφ, αδελφός της Λιούμποφ, είναι ένας χαριτωμένος αργόσχολος που τον φροντίζει ο ογδοντάχρονος υπηρέτης Φιρς, αφήνοντας τα πρακτικά ζητήματα στα χέρια της Βάρυας, θετής κόρης της Λιούμποφ. Παρόντες, για να καλωσορίσουν την ξενιτεμένη, είναι ο Λοπάχιν, ένας πλούσιος άξεστος έμπορος. 

  • Σάββατο 28/07/18 – Εκδήλωση

3ο Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών

Ο Δήμος Ήλιδας σε συνεργασία με την Πανηλειακή Ομοσπονδία  Ομογενών Αμερικής – Καναδά και με την συμμετοχή των απόδημων Ηλείων από κάθε σημείο του πλανήτη, διοργανώνει για Τρίτη συνεχή χρονιά το «3ο Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών». 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και φέτος το τελευταίο Σάββατο του Ιουλίου και συγκεκριμένα το Σάββατο 28 Ιουλίου 2018, στις 21:15 το βράδυ, στον κήπο της ιστορικής οικείας Τατάνη στην Αμαλιάδα.

Μετά τις εξαιρετικές εντυπώσεις που άφησαν οι δύο πρώτες διοργανώσεις και τη μεγάλη συμμετοχή των Ηλείων ομογενών οι οποίοι κατέκλυσαν τον πανέμορφο χώρο, για φέτος οι προσδοκίες όλων είναι ακόμα μεγαλύτερες.  

Υπενθυμίζουμε ότι ο χώρος του Τατανείο δεν αποτελεί τυχαία επιλογή για την διεξαγωγή της εκδήλωσης, αφού πρόκειται για την ιστορική οικεία της οικογενείας του Πέτρου Τατάνη, του πρώτου εκδότη και ιδρυτή της μεγαλύτερης Ομογενειακής εφημερίδας της Νέας Υόρκης «Εθνικός Κήρυξ».

Στο φετινό πρόγραμμα οι επισκέπτες Ηλείοι ομογενείς θα έχον την χαρά να απολαύσουν εκτός από τους καθιερωμένους χαιρετισμούς, ένα πλούσιο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. 

Σε αυτό θα συμμετέχει η Θεατρική Ομάδα «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ» του Δήμου μας, τα μέλη της οποίας θα πραγματοποιήσουν μια ξεχωριστή αφηγηματική αναδρομή με ζωντανές εικόνες από την μετανάστευση των Ελλήνων κυρίως στην Ευρώπη και την Αυστραλία.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΗΛΙΔΑΣ

  • Σάββατο 04/08/18 – «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα

Λίγα λόγια για την παράσταση: 

«400 π.Χ. Αθήνα. Ο Αριστοφάνης γράφει ένα από τα σημαντικότερα έργα του. Μία από τις εμβληματικότερες πολιτικές σάτιρες της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Μία κωμωδία που φέρνει στο προσκήνιο τις γυναίκες. Που τολμάει να «εκθέσει» και να εκθειάσει την δημοκρατία, προπαγανδίζοντας κατ’ ουσίαν την ίδια της τη δύναμη ως ταυτόχρονη αδυναμία της και ανάποδα.

Οι γυναίκες αποφασίζουν να πάρουν τα ηνία της πόλης. Με ηγέτιδα την πολυμήχανη Πραξαγόρα καταφέρνουν το ακατόρθωτο. Χωρίς καμία επανάσταση. Χωρίς κανέναν πόλεμο. Χωρίς κανέναν εκβιασμό… οι γυναίκες ντύνονται άντρες και παρεισφρέουν στην Εκκλησία του δήμου, ψηφίζοντας νόμο ώστε η εξουσία της πόλης να περάσει στα χέρια των γυναικών.

Ο Αριστοφάνης προτείνει την ισότητα, την οικονομική και ερωτική κοινοκτημοσύνη, εξαίρει τη δημοκρατία, προλαβαίνει το φεμινιστικό κίνημα κατά κάτι αιώνες, στήνει ένα σχεδόν αστυνομικό σκηνικό με παρασκηνιακές δράσεις και επιβεβαιώνει ότι το χιούμορ και η κωμωδία είναι άρρηκτα δεμένα με την ευφυΐα, με τον πολιτισμό, με την εξέλιξη, με το ίδιο το DNA των αρχαίων ελληνικών πόλεων. Την ίδια στιγμή στήνει στον τοίχο τους σύγχρονούς του Αθηναίους, καυτηριάζοντας ανελέητα τον άσχημό τους εαυτό, που τον θεωρεί υπεύθυνο για τα δεινά της φυλής.

Αυτές τις Εκκλησιάζουσες, τις αρχαίες μα τόσο μοντέρνες, τις πολιτικοποιημένες μα τόσο αθώες, τις ατίθασες, τις ανέμελες, τις δυνατές, τις προφητικές… παρουσιάζει και υπενθυμίζει στο θεατρικό κοινό ο Αλέξανδρος Ρήγας το καλοκαίρι του 2018.

Με απεριόριστο σεβασμό και αγάπη στον Αριστοφάνη, διατηρώντας τον λόγο και το ύφος του αρχαίου κειμένου, μέσα από την αριστουργηματική μετάφραση του Πολύβιου Δημητρακόπουλου, ο Αλέξανδρος Ρήγας εντάσσει την σύγχρονη ματιά στη διαχρονική αυτή κωμωδία, την οποία προσαρμόζει στο εικαστικό και δραματουργικό πλαίσιο του πρωτότυπου έργου.

Οι Εκκλησιάζουσες το καλοκαίρι του 2018, έρχονται κατευθείαν από την Αρχαία Αθήνα του 400π.Χ. με τη μοναδική διαφορά ότι είναι διανθισμένες με μουσικές από όλη την Ελλάδα. Από τα δημοτικά τραγούδια και Βυζαντινούς ύμνους έως διασκευές στον πυρρίχιο, στον πεντοζάλη, σε Κερκυραϊκά τραγούδια, σε νησιωτικούς ρυθμούς και σε βαλκανικά τέμπο.

Οι Εκκλησιάζουσες στήνουν έναν χορό γεμάτο κέφι και όρεξη και δίνουν στη ζωή τον χώρο και το χρώμα που της ανήκει. Η ζωή, η πολιτική, η ισότητα, το γέλιο, η χαρά, η δημοκρατία και το θέατρο… ανήκουν σε όλους. Και οι Εκκλησιάζουσες του Αλέξανδρου Ρήγα έρχονται αυτό το καλοκαίρι να μας θυμίσουν ποιες είναι και ποιοι είμαστε…»

  • Τρίτη 14/08/18 – ΔΗΠΕΘΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ  Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα: «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»

Λίγα λόγια για το έργο:

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας παρουσιάζει το διάσημο έργο του Λόρκα, μια ποιητική ελεγεία και ταυτόχρονα μια πολιτική αλληγορία. 

Ελεγεία γιατί  μιλάει για την απώλεια, το πένθος, την διαβρωτική δύναμη της εξουσίας, τα καταπιεσμένα συναισθήματα σε μισερές σχέσεις που, αν εκραγούν, μπορεί να συμπαρασύρουν  στο διάβα τους τα πάντα – και πολιτική αλληγορία γιατί αποτελεί τη μικρογραφία μιας κοινωνίας (στην Ισπανία, στην Ελλάδα, παντού) που καταγράφει τις σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στα μέλη της, όταν η  «κεφαλή» δεν έχει και τόσο δημοκρατικούς σκοπούς και βλέψεις. 

Τα έργα του Λόρκα αφορούν άμεσα την ελληνική κοινωνία κι αυτό αποδεικνύεται ιστορικά από τα πολυάριθμα εγχώρια ανεβάσματα των έργων του και το αμείωτο ενδιαφέρον του κοινού γι’ αυτά. 

Παράδοξο παραμένει το γεγονός πως το συγκεκριμένο έργο δεν έχει ποτέ δοκιμαστεί σκηνικά σε «ανοικτό» χώρο, παρόλο που εμπεριέχει ευδιάκριτα ψήγματα αρχαίας τραγωδίας. Από την άλλη, είναι ένα κείμενο που αφορά άμεσα ανθρώπους που ζουν ανάμεσά μας, αφού περιγράφει καταστάσεις κοινωνικού εγκλεισμού κάτω από την αλύτρωτη βία του πένθους. 

Για την εν λόγω παράσταση, η οποία προτείνουμε να παρουσιαστεί στις 14 Αυγούστου 2018 στο Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, δε θα απαιτηθούν σκηνικές ή φωτιστικές εγκαταστάσεις μέσα στο χώρο του θεάτρου μιας και η παράσταση θα παίζεται με φυσικό φωτισμό ξεκινώντας γύρω στις 7:30 το απόγευμα και θα έχει ολοκληρωθεί περίπου στις 9:00 το βράδυ.

Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΝΥΧΤΕΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ 2018» – ΑΙΘΡΙΟ ΝΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ – ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

  • Κυριακή 26/08/18 – Συναυλία

Μουσικό Σύνολο «Τα χρώματα της Ήλιδας»

Η μεγαλύτερη ορχήστρα του νομού Ηλείας επί σειρά ετών παρουσιάζει ξεχωριστές παραστάσεις – μουσικά αφιερώματα σε μεγάλους Έλληνες συνθέτες, δίνοντας τον δικό τους ξεχωριστό τόνο, μέσω μελωδιών συμφωνικής μουσικής.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Διεθνές Φεστιβάλ και θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΝΥΧΤΕΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ» της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και του ΥΠ.ΠΟ. στους αρχαιολογικούς χώρους της Ηλείας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.