*Στην εποχή της 5ης γενιάς μαχητικών μπαίνει
η Ελλάδα μετά την έγκριση
του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο αίτημα της Αθήνας
Στην εποχή της 5ης γενιάς μαχητικών μπαίνει η Ελλάδα μετά την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο αίτημα της Αθήνας για την προμήθεια έως 40 αεροσκαφών F-35A Lightning II. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση έως και 40 μαχητικών αεροσκαφών F-35A στην Ελλάδα έναντι 8,6 δις, μαζί με ένα πακέτο οπλικών συστημάτων, όπως μεταγωγικά αεροσκάφη, φρεγάτες και τεθωρακισμένα οχήματα που θα παραχωρηθούν με ελάχιστο κόστος στην Ελλάδα.
Η επιστολή αποδοχής κοινοποιήθηκε στην Αθήνα και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, το αρμόδιο γραφείο για τις εξαγωγές του F-35 (Joint Program Office).
Η LOA που έχει πλέον στα χέρια της η ελληνική πλευρά περιλαμβάνει τη δυνητική πώληση έως 40 αεροσκαφών F-35 που ισοδυναμούν σε δύο πολεμικές Μοίρες.
Η επιστολή αποδοχής περιέχει και όλες τις προαιρέσεις του προγράμματος, δηλαδή, 42 κινητήρες, εξοπλισμό για την υποστήριξη των μαχητικών, θερμοβολίδες και αντίμετρα, εξομοιωτές για την εκπαίδευση των χειριστών στο έδαφος, την εκπαίδευση των τεχνικών, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, λογισμικό και υλικό για το πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης των F-35 το οποίο εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση σε αποθήκες ανταλλακτικών, αλλά και μια σειρά από προγράμματα και συσκευές επικοινωνίας, κρυπτογράφησης και λοιπών συνοδευτικών υλικών, με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η βάση των F-35 θα είναι η 117 Π.Μ. στην Ανδραβίδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολεμική Αεροπορία ενδιαφέρεται σε πρώτη φάση για την απόκτηση μίας Μοίρας F-35 (18 έως 24 αεροσκάφη) με το κόστος να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κάτω από τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών στην 117 Πτέρυγα Μάχης θα αναλάβει η ελληνική πλευρά και δεν θα συμπεριληφθούν ως SSI (προγράμματα Ασφάλειας, Εφοδιασμού και Πληροφοριών) που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν με επιπλέον 500 εκατομμύρια δολάρια το πρόγραμμα.
Ο ρόλος των F-35
H προσθήκη των F-35 «ξεκλειδώνει» νέες επιχειρησιακές δυνατότητες που μέχρι σήμερα δεν διέθεταν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.
Τα ηλεκτρονικά ναυτιλίας, οι οργανικοί αισθητήρες του μαχητικού, η δυνατότητα «σύντηξης» των δεδομένων που συλλέγονται σε μία ολοκληρωμένη απεικόνιση της τακτικής κατάστασης και η επικαιροποίηση της μέσω της μετάδοσης και ανταλλαγής πληροφοριών με άλλες πλατφόρμες των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και οι δυνατότητες διοίκησης και ελέγχου σε συνδυασμό με τη χαμηλή παρατηρησιμότητα (stealth) του δίνουν τον χαρακτηρισμό «ιπτάμενο στρατηγείο».
Τα F-35 θα αντικαταστήσουν τα F-4 Phantom που φέτος συμπληρώνουν 50 χρόνια σε ελληνική υπηρεσία, αναλαμβάνοντας, όμως, νέους ρόλους σε σχέση με τους προκατόχους τους. Τα 5ης γενιάς μαχητικά ως μέσα αποτροπής έχουν τη δυνατότητα επιβολής άρνησης περιοχής και συμβάλλοντας στη διάτρηση περιοχών όπου υπάρχει έντονη παρουσία της εχθρικής αεράμυνας.
Το F-35 αποτελεί το μέσο μετάβασης της Ελλάδας στις δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις. Μέσω του συστήματος ζεύξης δεδομένων Link 16, το F-35 θα επικοινωνεί με τα Rafale, τα F-16 Viper, τις νέες Φρεγάτες FDI του Πολεμικού Ναυτικού, τα συστήματα αντιαεροπορικής και αντιβληματικής άμυνας Patriot, τα αεροσκάφη Erieye EMB-145 του Αερομεταφερόμενου Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου, προσφέροντας στις Ενοπλες Δυνάμεις νέες επιχειρησιακές δυνατότητες.
Η πλήρης εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του μαχητικού θα επιβάλλει επίσης δραματικές αλλαγές στην Πολεμική Αεροπορία σε οργανωτικό και λειτουργικό επίπεδο. Στα κριτήρια επιλογής, την εκπαίδευση και την επιμόρφωση του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού αλλά και ειδικοτήτων που πλέον καθίστανται εξαιρετικά κρίσιμες για τη διατήρηση της διαθεσιμότητας του νέου μαχητικού.
Συνολική ενίσχυση
Την ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος «συνόδευε» η επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Aντονι Μπλίνκεν στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία γίνεται αναφορά σε ένα σύνολο εξοπλισμών από τα πλεονάσματα του αμερικανικού στρατού, το οποίο θα διατεθεί δωρεάν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, με άμεσες διαδικασίες, πρόκειται να παραχωρηθούν δύο αεροπλάνα C-130H, δίνοντας σημαντική ανάσα στον μεταφορικό στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ, αναφέρεται ότι σύντομα θα έρθει η απάντηση στο ελληνικό αίτημα για κόστος και διαθεσιμότητα των πιο σύγχρονων C-130J.