Την άλλη εβδομάδα βγαίνει ονομαστική πρόσκληση προς τον Δήμο Πύργου αποκάλυψε ο Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος
Με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Πηνειού
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης η Ημερίδα με θέμα «Διαλογή στην πηγή βιοαποβλήτων (καφέ κάδοι)και οικιακή κομποστοποίηση», που διοργάνωσε ο Δήμος Πηνειού. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο οποίος μάλιστα «έβγαλε» και σημαντικές ειδήσεις για την Ηλείας στην ομιλία του.
Όπως αποκάλυψε ο κ. Γραφάκος, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την μεταφορά των δεμάτων σκουπιδιών από το Ποτόκι και την επόμενη εβδομάδα θα βγει ονομαστική πρόσκληση προς τον Δήμο Πύργου, ο οποίος έχει ήδη υποβάλει σχετική μελέτη ύψους 700.000 ευρώ.
«Έχουμε εξασφαλίσει την χρηματοδότηση για το Ποτόκι και θα βγει ονομαστική πρόσκληση προς τον Δήμο Πύργου την επόμενη εβδομάδα, καθώς προχώρησαν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, μεταξύ των δύο Υπουργείων. Θα καταθέσω το τεχνικό δελτίο, θα προχωρήσετε τη διαβιβαστική διαδικασία, η οποία δεν αργεί, είναι πάρα πολύ γρήγορη, και μαζί θα βάλουμε ένα στόχο, να είμαστε καλά, να είμαστε παρόντες στις εργασίες απομάκρυνσης. Είναι ένας χώρος, που μας έδειχνε τη διαχείριση απορριμμάτων του χθες, την οποία πρέπει πια να αφήσουμε και με τη βούλα πίσω. Νομίζω ότι αν τρέξουμε γρήγορα εμείς αλλά κι εσείς, να το αφήσουμε πίσω μας φέτος», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Γραφάκος.
Η ανακύκλωση
Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα στην Ηλεία και στην Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά για την μεταφορά των ανακυκλώσιμων. Όπως τόνισε ο κ. Γραφάκος: «Ο ΦΟΔΣΑ αυτονόητα έκανε μια πρόταση αυτονόητη, και είναι η εξής, «αφού έχουμε τη μονάδα ποιος ο λόγος να πηγαίνουν τα ανακυκλώσιμα στην Πάτρα;». Επειδή το Δημόσιο έχει διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες, επειδή αυτό για να γίνει θέλει πάρα πολύ χρόνο, είπαμε σε συνεργασία με την αδειοδοτούσα αρχή να υποβληθεί ένα αίτημα, το οποίο θα κάνετε την επόμενη εβδομάδα, θα σας υποδείξουμε μάλιστα και τον τρόπο, ούτως ώστε να ξεκινήσουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα στη μονάδα της Ηλείας, για να βάλουμε μέσα την ανακύκλωση και να δούμε ποια θα είναι η διαφορά, στην αποτελεσματικότητα. Άρα οι δήμαρχοι της Ηλείας, καλώς εχόντων από το φθινόπωρο το αργότερο, θα μπορούν να στέλνουν τα ανακυκλώσιμα, στην Τριανταφυλλιά».
Η διαχείριση των βιοαποβλήτων
Ο Μανώλης Γράφακος, φυσικά, αναφέρθηκε εκτενέστατα στην διαλογή των βιοαποβλήτων και την διαχείρισή του στην Ηλεία. Στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, επεσήμανε τα εξής: «Στα 53 μου χρόνια ουδέποτε θυμάμαι να είναι κλειστά τα σχολεία λόγω ζέστης, ή να είναι τόσο απαραίτητα τα κλιματιστικά παντού, αυτά είναι γεγονότα που μας φανερώνουν πως η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ, τη ζούμε και κινείται ανοδικά, τόσο που φοβάμαι πως δεν έχουμε δει τίποτα ακόμη. Είμαστε ωστόσο αρκετά πίσω, γι αυτό πιστεύω πως όσο καλά κι αν τα κάνουμε όλα τώρα εμείς, τις συνέπειες της δουλειάς μας θα τις δουν -θέλω να ελπίζω- τα παιδιά μας. Εάν η ήπειρος πετύχει να γίνει κλιματικά ουδέτερη το 2050, αυτό θα το βιώσει η επόμενη γενιά, όχι εμείς. Πλέον η ανθρωπότητα, δυστυχώς και ο δυτικός κόσμος κυρίως, δεν πρόλαβε τις εξελίξεις. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για φωτιές, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε κρίσιμες καταστάσεις, γι αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε να αλλάζουμε τα πράγματα.
Η διαχείριση των αποβλήτων δεν είναι το κύριο στοιχείο της αλλαγής, είναι όμως ένα βασικό στοιχείο και κυρίως μπορεί να βοηθήσει στην αντίληψη των πολιτών, να μας γίνει βίωμα ότι πρέπει να αλλάξουμε πράγματα στην καθημερινότητά μας, ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας, να μην ζήσουν όσα ζήσαμε εμείς. Η στρατηγική δεν μπορεί παρά να ακολουθεί αυτό που επιτάσσουν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι δεν έχουν προκύψει μόνο μέσα από πολιτικό διάλογο, αλλά και από επιστημονικό. Το πρώτο πράγμα στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι η πρόληψη, δηλαδή η αποφυγή των πλαστικών, του περιττού χαρτιού κ.α. Η πρόληψη μπορεί να κρατήσει το επίπεδο των αποβλήτων, τουλάχιστον σταθερό. Στη χώρα μας έχουμε δύο παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση παραγωγής αποβλήτων. Ο πρώτος είναι η αύξηση του συλλογικού εισοδήματος και το δεύτερο είναι ο τουρισμός. Αυτοί οι παράγοντες φαίνονται και στην παραγωγή αποβλήτων και στην κατανάλωση νερού. Το δεύτερο είναι η επαναχρησιμοποίηση. Θέλουμε ως πολιτεία να δώσουμε τη δυνατότητα στους δήμους για χρηματοδότηση, ώστε να δημιουργήσουν κέντρα επαναχρησιμοποίησης. Σας καλώ αυτό να το πάρετε ζεστά και σε επίπεδο ΦΟΔΣΑ.
Έχουμε μια σημαντική αλλαγή της σχετικής κοινοτικής οδηγίας για τις κρατικές ενισχύσεις. Όταν υπάρχει ένα σύνολο απόβλητων, έχει τη δυνατότητα να πάρει κρατική ενίσχυση για την διαχείρισή του. Όταν όμως έχουμε στόχο να μειώσουμε τον πράσινο κάδο και να αυξήσουμε τον καφέ κάδο που παράγει υλικό και ενέργεια και τον μπλε κάδο ο οποίος διαρκώς με καλή διαλογή στην πηγή θα έχει υλικά, αυτό δεν είναι κρατική ενίσχυση. Συνεπώς, οι χρηματοδοτήσεις πέφτουν. Άρα, για τη δημιουργία του κέντρου επαναχρησιμοποίησης φαίνεται ότι δε μπορούμε να πετύχουμε υψηλό ποσοστό χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ. Μια τάξη του 50% θα είναι.
Η ανακύκλωση έχει μείνει πίσω και με δικά της λάθη. Δεν έγινε η δουλειά που έπρεπε από τον ΕΟΑΝ τα τελευταία τέσσερα χρόνια για να μπει μια τάξη στην συσκευασία. Έχουμε νομοσχέδιο στα σκαριά το οποίο την επόμενη εβδομάδα θα πάει στη γραμματεία της κυβέρνησης, το οποίο έχει διατάξεις για την ανακύκλωση, τέτοιες που θα βοηθήσουν σημαντικά και τους Δήμους να ανταπεξέλθουν στο ρόλο τους, αλλά και θα αυξήσουν τους πόρους από τον ιδιωτικό τομέα με τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, τους υπόχρεους παραγωγούς που συμμετέχουν στο σύστημα του μπλε κάδου, και θα βάλουν πολύ περισσότερα λεφτά να δώσουν στους Δήμους και εξοπλισμό, που θα δώσουμε και εμείς, αλλά κυρίως να δοθεί στη συλλογή. Αυτό είναι ο ένας πυλώνας για να ξεκολλήσει η ανακύκλωση από το 20%. Πρακτικά οι Δήμοι, αν όλα πάνε καλά, θα αναμένετε στο τέλος του 2025 ή στις αρχές του 2026 μια τεράστια διαφορά από αυτή που έχετε σήμερα.
Ανακύκλωση, δεν είναι μόνο ο μπλε, είναι και ο καφέ κάδος, όπου εκεί είμαστε πίσω. Έχει σημασία που σωστά κάνετε την συζήτηση για τον καφέ κάδο, γιατί αν με έναν μαγικό τρόπο όλα τα βιοαπόβλητα οδηγούνταν στον καφέ κάδο, θα εκτρέπαμε από την ταφή το 40% και τα αστικά βιοαπόβλητα ξεπερνούν το 40%. Είναι το μεγαλύτερο μέγεθος. Εκεί ένας είναι ο τρόπος. Διαλογή στην πηγή, μια απλή αλλαγή στην καθημερινότητα όλων μας. Ο καφέ κάδος είναι δύσκολο εγχείρημα. Οριακά στο 48ωρο πρέπει να μαζευτεί. Εμείς δίνουμε δυνατότητα στους Δήμους να υποβάλλουν προτάσεις και δυνατότητα αποστολής υλικού για αυτή τη δουλειά. Άρα παρέχουμε τον εξοπλισμό. Εσείς έχετε μια δυνατότητα, που είναι το εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων και έπρεπε όλοι να το είχατε κάνει ήδη χθες. Γιατί έτσι θα μειώσετε και το τέλος ταφής. Θα οδηγείτε τα απόβλητα στο ρεύμα του εργοστασίου στο ρεύμα που δέχεται τον καφέ κάδο.
Έπειτα, πρέπει να δείτε την προτεραιοποίηση της συλλογής. Η εικόνα που έχουμε σε όλη τη χώρα είναι ότι κατά μέσο όρο ένα 40% με 45% των αποβλήτων του καφέ κάδου είναι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα ξενοδοχεία. Είναι προφανές ότι πρέπει να ξεκινήσετε από εκεί.
Διερευνούμε ως υπουργείο και θα δώσουμε την σχετική μελέτη τις επόμενες μέρες το να δημιουργηθεί ένα σύστημα υπόχρεων παραγωγών. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αυτός που βάζει ένα προϊόν στην αγορά, πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις συλλογής-επεξεργασίας και ανακύκλωσης αυτού, όταν το προϊόν δεν χρησιμοποιείται.
Σε σχέση με τον καφέ κάδο, θέλουμε να βρούμε μεγάλους υπόχρεους παραγωγούς και να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση αυτής της διαδικασίας. Ποιοι θα είναι αυτοί θα μας το δείξει η μελέτη. Ποιο θα είναι το όφελος για το Δήμο; Ότι σε ένα μεγάλο κομμάτι των βιοαποβλήτων, εάν εγκριθεί αυτό το σύστημα και δουλέψει, θα το συλλέγουν αυτοί αντί για εσάς. Αυτό είναι μεγάλο βήμα, να συλλέγει τον καφέ κάδο, χωρίς ο Δήμος να πληρώνει. Δεν υπόσχομαι ότι θα φτάσουμε μέχρι τέλους, γιατί πρέπει να δούμε τη σχετική μελέτη. Όμως εμείς θα την αναθέσουμε και είμαι υποχρεωμένος να το πω και θεωρώ ότι στο τέλος θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο σύστημα και να βάλουμε τους υπόχρεους παραγωγούς σε αυτή τη διαδικασία, να βοηθήσουν τον καφέ κάδο.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να συλλέξουμε ξεχωριστά και τα ανακυκλώσιμα υλικά του μπλε ή κίτρινου κάδου και τον καφέ κάδο. Αν κάνετε καλή δουλειά, θα αυξηθούν πολύ γρήγορα τα ποσοστά της ανακύκλωσης. Από κει μετά είναι οι μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων. Σήμερα υπάρχουν δώδεκα και κατασκευάζονται άλλες δεκαεννέα και μέχρι το φθινόπωρο θα έχει υπογραφεί και η σύμβαση για την Πάτρα. Προχωρά και ο διαγωνισμός για το Αγρίνιο.
Δημιουργούμε μια ομάδα που να δέχεται προτάσεις για την αναβάθμιση της μονάδας. Η δική σας μονάδα χρειάζεται αναβάθμιση στο υπόλειμμα που σήμερα είναι 39% που θάβετε, αυτό να μη θάβετε, αλλά να πελετοποιείται, να γίνεται ένα δευτερογενές καύσιμο που θα αξιοποιείται ενεργειακά. Άρα θα πρέπει να φέρετε μια προσέγγιση αναβάθμισης που στην δική σας περίπτωση είναι εύκολο. Σας καλούμε να βοηθήσετε τους ΦΟΣΔΑ στη μελέτη αναβάθμισης».
Τοποθετήσεις
Στην χθεσινή ημερίδα τοποθετήθηκαν επίσης, ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, ο Αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Τάσος Καρνάρος, ο Αντιδήμαρχος Ζαχάρως Θοδωρής Λώλος, το στέλεχος Μονάδας Α ΕΥΔ ΠΔΕ Άρης Μαμασιούλας και το στέλεχος της Διαχειριστικής Απορριμμάτων Ηλείας ΑΕ Ελένη Κορδωνούρη.