Πότε θεωρούν οι ειδικοί ότι θα μπορούν –και ποιοι- να «κατεβάσουν» τη μάσκα τους στην Ελλάδα; Η συζήτηση πάντως, έχει ανοίξει και στη χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, το δικό μας σχέδιο προτάσεων για το πότε θα μπορεί κάποιος να μη χρησιμοποιεί τη μάσκα, σύμφωνα με τον τρόπο που το ανακοίνωσε και το αμερικάνικο CDC, επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή υποομάδα της επιτροπής των ειδικών για τη διαχείριση του κορονοϊού στην Ελλάδα. Αν τα μέλη της επιτροπής καταλήξουν στις προϋποθέσεις, οι ανακοινώσεις για το θέμα θα έρθουν άμεσα.
Η συζήτηση άνοιξε για τα καλά την περασμένη Παρασκευή 14 Μαΐου, από το CDC όχι χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις, μιας και το θέμα εμπίπτει στην ευρύτερη κουβέντα περί δικαιωμάτων εμβολιασμένων και μη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αμερικανικών αρχών, οι εμβολιασμένοι κατά της Covid-19 θα μπορούν να σταματήσουν να φορούν μάσκα με τις συστάσεις να μην είναι όμως δεσμευτικές. Επίσης, η μη χρήση μάσκας δεν ισχύει στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα νοσοκομεία, ενώ οι αμερικανικές αρχές διευκρίνισαν ότι δεν ισχύει και αν η χρήση μάσκας «απαιτείται από τους ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς ή τοπικούς νόμους και κανονισμούς» ή «βάσει των κανονισμών των καταστημάτων και των επιχειρήσεων».
Παραδείγματα μη χρήσης μάσκας που συζητούνται και στη χώρα μας
Όπως είναι φυσικό, η κουβέντα και στα καθ’ ημάς γίνεται εξετάζοντας συγκεκριμένα ενδεχόμενα και όχι σε μια βάση «εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι», καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς το θέμα είναι πιο σύνθετο, από αυτό τον απλοϊκό διαχωρισμό.
Για παράδειγμα, μέρος της κουβέντας είναι, η δυνατότητα να μη γίνεται χρήση της μάσκας να αφορά δύο ή και περισσότερους ανθρώπους μέσα σε μια «φούσκα» (συγγενών, φίλων, συνεργατών) οι οποίοι θα είναι όλοι εμβολιασμένοι. Αν κάποιος στη «φούσκα» δεν είναι εμβολιασμένος, τότε δεν θα μπορεί ο διπλανός του να κατεβάζει τη μάσκα. Ένα άλλο παράδειγμα μη χρήσης μάσκας, θα μπορούσε να είναι δύο συνάδελφοι σε μια κοπιώδη μάλιστα σωματικά δουλειά, η οποία απαιτεί και μέγιστη ελευθερία στην αναπνοή, οι οποίοι θα είναι αμφότεροι εμβολιασμένοι. Άλλη περίπτωση μπορεί να είναι μια οικογένεια που βρίσκεται στην παραλία για μπάνιο και οι γονείς είναι εμβολιασμένοι ή ένας εμβολιασμένος πολίτης ο οποίος αθλείται μόνος του.
«Η μάσκα παραμένει ισχυρότατο όπλο κατά του κορονοϊού»
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί παραμένουν απόλυτα υπέρμαχοι της χρήσης μάσκας, σύσταση που θεωρούν σωστή για όλη τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού. «Στο δια ταύτα, συνεχίζουμε να φοράμε μάσκα. Η μάσκα, μαζί με τις αποστάσεις, παραμένουν ο πιο ασφαλής τρόπος προφύλαξης μας απέναντι στον κορονοϊό», εξηγεί στο newsit.gr ο λοιμωξιολόγος Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της επιτροπής των ειδικών και προσθέτει: «Ειδικά στις πόλεις είναι απολύτως απαραίτητη».
Όσο για το πολυσυζητημένο ποσοστό ανοσίας και στη χώρα μας, συζήτηση που σχετίζεται με τη χρήση μάσκας, αυτό κατά τον κ. Γκίκα σχετίζεται άμεσα με τον rt δείκτη μετάδοσης. «Αν τα κρούσματα σταθεροποιηθούν σε χαμηλό νούμερο τότε με ένα 50% – 60% θα μπορούμε να μιλάμε για ένα ικανοποιητικό τοίχος ανοσίας. Αν πάλι, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι υψηλός τότε το ποσοστό ανεβαίνει αυτόματα στο 80%», εξηγεί ο κος Γκίκας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή πάντως, με τα δεδομένα αυτής της στιγμής, σε 20 με 30 ημέρες από τώρα θα μπορούμε να μιλάμε για 50% ανοσία του πληθυσμού στην Ελλάδα. Επίσης, όπως μας εξήγησε ο ίδιος, αυτή τη στιγμή σύμφωνα με πρόχειρους και χονδρικούς υπολογισμούς το ποσοστό της ανοσίας στη χώρα μας βρίσκεται στο 35%, ποσοστό στο οποίο προστίθενται και όσοι έχουν ήδη νοσήσει και έχουν αποκτήσει κάποιο ποσοστό ανοσίας.
«Η Αμερική ξεκίνησε την κουβέντα με άλλα δεδομένα από τα δικά μας»
«To αμερικάνικο CDC προχώρησε στη συζήτηση περί μη χρήσης μάσκας γιατί το ποσοστό του εμβολιασμού της, της το επιτρέπει», παίρνει θέση για το θέμα και η Άννα Μαστοράκου, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Όπως συνεχίζει να εξηγεί: «Η Αμερική έχει επιτύχει αυτή τη στιγμή ποσοστό εμβολιασμένων 40% ενώ εμείς είμαστε στο 20%+ ανεβαίνοντας σταθερά. Θα τις κατεβάσουμε λοιπόν και εμείς τις μάσκες, αλλά για να το κάνουμε θα πρέπει να έχουμε ένα σοβαρό επίπεδο ανοσίας».
Και πότε θα το πετύχουμε σύμφωνα με την κα Μαστοράκου; «Σε ένα μήνα το λιγότερο από τώρα και μάξιμουμ σε 2 μήνες θα έχουμε μια πρώτη, υποτυπώδη ανοσία, αν οι εμβολιασμοί συνεχιστούν με αυτό το ρυθμό. Για να πούμε ότι είμαστε απόλυτα προφυλαγμένοι και από τις μεταλλάξεις και ειδικά από την άκρως μεταδοτική ινδική μετάλλαξη, θα πρέπει να σκαρφαλώσουμε σε ποσοστό συνολικής ανοσίας 80%».
Όσο για το πότε θα είναι ασφαλές να μη χρησιμοποιεί κάποιος τη μάσκα, υπό προϋποθέσεις πάντα, το ασφαλές διάστημα για την κα Μαστοράκου είναι δύο εβδομάδες – ή ακόμα καλύτερα 20 ήμερες- μετά το πέρας τη β’ δόσης του εμβολίου ή της μιας δόσης, αν το εμβόλιο είναι μονοδοσικό.
Δικαίωμα ή προφύλαξη του γενικού πληθυσμού η χρήση (ή μη) της μάσκας;
Η κα Μαστοράκου τονίζει πάντως πως το πιο κομβικό σημείο αυτής της συζήτησης δεν είναι το «δικαιωματικό» αλλά κατά βάση η προστασία του κοινωνικού συνόλου. Όπως το θέτει η ίδια: «Η Χιλή είναι ένα αντιπαράδειγμα αυτής της κουβέντας. Η εν λόγω χώρα έκανε μια πολύ σοβαρή εμβολιαστική εκστρατεία αλλά πέρασε σε τέτοιο βαθμό το μήνυμα της αισιοδοξίας, που οι πολίτες τελικά χαλάρωσαν επικίνδυνα και τα κρούσματα αυξήθηκαν ξανά. Αν μιλάμε με ευκολία για μια χρήση μάσκας ίσως περάσουμε το λάθος μήνυμα».
Η ίδια θεωρεί επίσης πως στο ποσοστό του τείχους της ανοσίας δεν θα έπρεπε ακόμα να προσμετράμε όσους έχουν ήδη νοσήσει μιας και όπως εξηγεί η κα Μαστοράκου, πολλοί από τους νοσούντες ήταν ασυμπτωματικοί ή ελαφρώς συμπτωματικοί και σε αυτές τις ομάδες τα αντισώματα είτε είναι λίγα, είτε υποχωρούν γρήγορα.
«Δεν έχουν ισότιμη ανοσία με τους εμβολιασμένους όσοι έχουν ήδη κολλήσει κορονοϊό» λέει χαρακτηριστικά η ίδια και συνεχίζει: «Θα πρέπει λοιπόν να εμβολιαστεί και αυτό το group, με μια δόση, 90 ημέρες μετά την παρέλευση της νόσησης έτσι ώστε να εκμηδενιστεί και αυτή η περίοδος που ονομάζεται long covid».
Η κα Μαστοράκου σημειώνει τέλος πως η χρήση της μάσκας για όσους δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο θα είναι επιβεβλημένη και για λόγους προστασίας αυτής της ομάδας. «Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να προστατευτούν μιας και όταν ο ιός επανέλθει στο επόμενο κύμα θα είναι ευάλωτοι. Ειδικά οι μεταλλάξεις σε αυτούς θα επιτεθούν πρώτα, οι οποίοι θα είναι και η τρύπα μέσα στον ανοσοποιημένο πληθυσμό».
πηγή:https://www.newsit.gr/