Tι δείχνει νέα έρευνα για τη χρήση μάσκας κατά την άσκηση

 

 

 

 

 

Πολλή συζήτηση γίνεται το τελευταίο διάστημα σχετικά με το αν η χρήση μάσκας, του νέου μόνιμου «συντρόφου» της πανδημικής περιόδου που διανύουμε, μπορεί να επιβαρύνει το καρδιοαναπνευστικό σύστημα καθιστώντας δυσκολότερη την αναπνοή, αλλάζοντας τη ροή του οξυγόνου που εισπνέεται και του διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέεεται και αυξάνοντας τη δύσπνοια.

Τώρα μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Annals of the American Thoracic Society» δείχνει ότι η χρήση μάσκας είναι ασφαλής ακόμη και κατά τη σωματική άσκηση. Για την ακρίβεια στη μελέτη επισημαίνεται πως, παρότι το αίσθημα της δύσπνοιας μπορεί να αυξηθεί όταν κάποιος φορά μάσκα ενώ ασκείται, υπάρχουν λίγα στοιχεία που να μαρτυρούν ότι επιβαρύνεται η αναπνευστική λειτουργία, ακόμη και αν η άσκηση είναι έντονη.

Ελάχιστη επίδραση στα υγιή άτομα

Οπως είδαν, σε ό,τι αφορούσε τα υγιή άτομα η επίδραση της χρήσης μάσκας σε αυτούς τους δείκτες της φυσιολογίας ήταν ελάχιστη, όποιον τύπο μάσκας και αν φορούσαν και όποιο είδος άσκησης και αν έκαναν. Επίσης ούτε η ηλικία ούτε το φύλο φάνηκε να παίζουν κάποιον σημαντικό ρόλο.

Αμετάβλητη η φυσιολογία της αναπνοής

«Το να φορά κάποιος μάσκα μπορεί να είναι άβολο. Μπορεί να υπάρχει μικρή αύξηση στην αντίσταση στην εισπνοή και εκπνοή. Μπορεί το άτομο να επαναεισπνέει πιο ζεστό, ελαφρώς εμπλουτισμένο με διοξείδιο του άνθρακα αέρα. Επίσης αν το άτομο ασκείται, μπορεί η μάσκα να αυξήσει τη θερμοκρασία στο πρόσωπο καθώς και τον ιδρώτα. Ωστόσο αυτές είναι αισθητηριακές αντιλήψεις. Δεν επιδρούν στην καρδιοαναπνευστική λειτουργία στα υγιή άτομα.

Ετσι, ενώ η δύσπνοια μπορεί να αυξηθεί με τη μάσκα, πρέπει να ζυγίσουμε αυτή την επίδραση με τον μειωμένο κίνδυνο για μόλυνση με τον νέο κορωνοϊό, χωρίς να ξεχνάμε ότι παρά το αίσθημα της δύσπνοιας η φυσιολογία της αναπνοής ουσιαστικώς παραμένει αμετάβλητη» κατέληξε η δρ Χόπκινς.

πηγή:pelop.gr