Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στα βόρεια και κεντρικά της Ιαπωνίας. Ο σεισμός, που σημειώθηκε την Πρωτοχρονιά, έγινε αισθητός στο Τόκιο και σε όλη την περιοχή Καντό.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι το μέγεθος του σεισμού δεν παίζει από μόνο του ρόλο στο πόσο καταστροφικός θα είναι αφού βασικές παράμετροι είναι το εστιακό βάθος, η πυκνότητα του πληθυσμού και το επίπεδο αντισεισμικότητας των κτιρίων της περιοχής που θα γίνει αισθητός ο σεισμός. Στην περίπτωση του σεισμού της Ιαπωνίας έχουμε σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές χαμηλό εστιακό βάθος και μένει να διαπιστωθεί τώρα το μέγεθος των υλικών καταστροφών και των ανθρώπινων απωλειών που μπορεί να υπάρξουν.
Αν και οι ειδικοί διαφωνούν ως προς τα ακριβή μεγέθη εκτιμούν ότι ένας σεισμός 7 Ρίχτερ είναι μερικές δεκάδες φορές ισχυρότερος από ένα σεισμό 6 Ρίχτερ ενώ ένας σεισμός με μέγεθος 8 Ρίχτερ απελευθερώνει χίλιες φορές περισσότερη ενέργεια από ένα σεισμό με μέγεθος 6 Ρίχτερ και στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα σεισμό 7,6 Ρίχτερ.
Στην περίπτωση του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ πριν από ένα χρόνο στην Τουρκία υπολογίσθηκε ότι η ενέργεια που απελευθερώθηκε ήταν ίση με περίπου 32 petajoule αρκετή για να τροφοδοτήσει τη Νέα Υόρκη για περισσότερες από τέσσερις ημέρες. Εκτιμάται ότι ένας σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ έχει ενέργεια που ισοδυναμεί με περίπου 32 ατομικές βόμβες παρόμοιες με αυτή που έπεσε στη Χιροσίμα.
Όσον αφορά τα τσουνάμι για πιθανή ύπαρξη των οποίων έχει υπάρξει σχετική προειδοποίηση μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για να δημιουργηθεί ένα τσουνάμι θα πρέπει ο σεισμός να έχει μέγεθος τουλάχιστον 6,5 Ρίχτερ και να έχει συμβεί σε μικρό βάθος μικρότερο από 70 χλμ. κάτω από την επιφάνεια της Γης χαρακτηριστικά που έχει ο σεισμός της Ιαπωνίας.
Naftemporiki.gr