Σε απάντηση σε ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ της 29ης/7 σχετικά με τα συμβάντα στην Μονάδα Φιλοξενίας ΑμεΑ των Λεχαινών που εποπτεύεται από Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδας, το ΚΚΠ έχει να παρατηρήσει τα εξής:
1. Η προνοιακή μονάδα των Λεχαινών φιλοξενεί 44 άτομα με πολλαπλές αναπηρίες εκ των οποίων 2 είναι 12 και 16 ετών.
2. Τα Λεχαινά είχαν απασχολήσει τη διεθνή κοινότητα από πολύ παλιά αφού, μέσα από αλλεπάλληλα ρεπορτάζ του ΒBC, είχε εγγραφεί στη συνείδηση της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης ως το «κολαστήριο των Λεχαινών».
3. Από το Μάρτιο του 2016 η Διοίκηση του Κέντρου, σε συνεργασία με το χαρτοφυλάκιο της Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, φορέα εποπτευόμενο από το Υπ. Υγείας, και τον διεθνή Οργανισμό Lumos, ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα παρέμβασης με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο Παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών και την άρση όλων των περιορισμών για τους 51 φιλοξενούμενους, εκ των οποίων οι 36 βρίσκονταν σε κατάσταση πολυετούς περιορισμού. Δυόμιση χρόνια μετά, η επιστημονική ομάδα είχε επιτύχει να ελευθερώσει από τις συνθήκες καθήλωσης τους 30 από τους 36 φιλοξενούμενους. Για τους υπόλοιπους έξι, η επιστημονική ομάδα τη δημιουργία ειδικών χώρων (soft roomς). Από τον Δεκέμβρη του 2018 άρθηκαν και οι τελευταίοι περιορισμοί φιλοξενούμενων χάρη σε ένα σύνολο δράσεων που αφορούσαν την εκπαίδευση φιλοξενούμενων και προσωπικού και τη δημιουργία των soft rooms.
4. Ο διεθνής Οργανισμός Lumos , εξειδικευμένος στην προστασία του παιδιού με έμφαση στα άτομα με αναπηρία, χρηματοδότησε από ίδιους πόρους το πρώτο αυτό πρόγραμμα παρέμβασης που προβλεπόταν να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2019 αλλά παρατάθηκε μέχρι τον Μάιο του 2019.
5. Ήδη από το Δεκέμβριο του 2017 η κυβέρνηση χρηματοδότησε με 15 εκ., αμιγώς από εθνικούς πόρους,
πιλοτικό πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης στα ΚΚΠ Δυτικής Ελλάδας και Αττικής. Το πρόγραμμα για τα Λεχαινά περιελάμβανε: α) την πρόσληψη 15μελούς επιστημονικής ομάδας έργου με διαδικασίες ΑΣΕΠ β) την ενοικίαση 2-3 διαμερισμάτων για τη λειτουργία Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για τα άτομα που θα βγαίνουν από την μονάδα των Λεχαινών στην κοινότητα, γ) την προμήθεια δύο ειδικών αυτοκινήτων και ενός αναπηρικού Mini Bus για τη λειτουργία κινητών μονάδων και δ) την πρόσληψη 33 ατόμων σε ισάριθμες θέσεις επικουρικού προσωπικού, επίσης με όρους ΑΣΕΠ, για την εξυπηρέτηση του πιλοτικού προγράμματος.
6. Παράλληλα το Υπουργείο Εργασίας είχε εγκρίνει 15 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πάντοτε με διαδικασίες ΑΣΕΠ, σε σύνολο 341 ατόμων για όλα τα ΚΚΠ της χώρας.
7. Όλες οι παραπάνω δράσεις και διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα:
• Από τις 14 Ιουνίου 2019, έχουν προσληφθεί τα 11 από τα 15 άτομα της Ομάδας Έργου, πλην των ειδικοτήτων του Ψυχιάτρου, του Ειδικού Παιδαγωγού και του Εργοθεραπευτή, όπως προβλέπεται από την ΚΥΑ του 2017. Από τις 24 Ιουλίου επαναπροκηρύχθηκαν οι θέσεις αυτών και αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός των ημερών.
• Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ). Απομένει να ολοκληρωθεί η τεχνική έκθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης, προκειμένου να έρθει προς έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Κ.Κ.Π.Π.Δ.Ε.
Το ζήτημα της υποστελέχωσης, αφορά τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και δεν είναι κάτι που προέκυψε σήμερα. Η Διοίκηση του Κέντρου αναγνωρίζει πως το μόνιμο προσωπικό όλο αυτό το διάστημα συνέβαλε και συνεργάστηκε άψογα με την Ομάδα Παρέμβασης και δούλεψε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.
Όσον αφορά το καταγγελθέν στο Διοικητικό Συμβούλιο περιστατικό ότι βρέθηκε φιλοξενούμενος περιορισμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, η Διοίκηση του ΚΚΠ, ως ώφειλε, έχει προβεί στις απαιτούμενες σύννομες ενέργειες για τη διαλεύκανση του γεγονότος.