Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936, ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας φιλοξενεί την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Είναι ίσως το πιο αγαπητό και ισχυρότερο από τα σύμβολα του Ολυμπιακού Κινήματος, το οποίο, εκτός από τους άλλους συμβολισμούς του, δημιουργεί και κρατά το δεσμό με την αρχαιότητα.
Μετά τον τεράστιο αντίκτυπο και την επιτυχία της Ολυμπιακής Φλόγας ως συμβόλου, τώρα ανάβουν πολλές φλόγες για διαφορετικά αθλητικά γεγονότα, καθεμία από τις οποίες αντιγράφει άμεσα ή έμμεσα – και στις περισσότερες περιπτώσεις ανεπιτυχώς – τις ολυμπιακές τελετές και τα έθιμα που σχετίζονται με τη φλόγα.
Τα τελευταία χρόνια, μετά από μια σειρά από μη καλά μελετημένες αποφάσεις των αρμόδιων αρχών, ολυμπιακές φλόγες έχουν ανάψει και χρησιμοποιείται για μεγάλα ολυμπιακά γεγονότα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων, οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες και τα Ολυμπιακά Φεστιβάλ Νέων .
Αυτές οι φλόγες άναψαν σε πόλεις όπως η Αθήνα, η Ρώμη, ακόμη και στο Αζερμπαϊτζάν, δημιουργώντας σύγχυση στο ευρύ κοινό σχετικά με την πραγματική προέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας.
Η πραγματική πυρκαγιά των φλογών περιλαμβάνει επίσης τη Φλόγα των Ασιατικών και Παναμερικανικών Αγώνων, την Παραολυμπιακή Φλόγα, τη Φλόγα των Ειδικών Ολυμπιακών Αγώνων, τη Φλόγα του Μαραθωνίου, τη Φλόγα της Πανεπιστημίου και ούτω καθεξής.
Αναμφίβολα, οι πιο συγκεχυμένες από αυτές τις φλόγες που καίγονται υπό την απόλυτη εξουσία της ΔΟΕ είναι:
1. η λεγόμενη « Ολυμπιακή Φωτιά » που δίπλα στην Ολυμπιακή Σημαία καίει αιώνια σε ένα μαρμάρινο καζάνι έξω από το Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης, (αυτή η φωτιά φωτίστηκε με λέιζερ).
2. τη λεγόμενη « Φλόγα της Ειρήνης » που ανάβει μπροστά από το Μουσείο Ara Pacis στη Ρώμη και λαμπαδηδρομείται για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες και για τα Ολυμπιακά Φεστιβάλ Νέων. 3.
η λεγόμενη « Ολυμπιάδα Νέων Φλόγα » που ανάβει στην Αθήνα, στο Παναθηναϊκό Στάδιο για τους Θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων
Λόγω της έλλειψης της απαραίτητης διαφοροποίησης, αυτές οι φλόγες σφετερίζονται τις αξίες, τους συμβολισμούς και τις συνδηλώσεις της Ολυμπιακής Φλόγας και έτσι αποτελούν μεγάλη απειλή για την ακεραιότητα, τη μοναδικότητα και την αυθεντικότητά της.
Ήρθε η ώρα να δράσετε τώρα:
Η αρμόδια αρχή της Ολυμπιακής Φλόγας, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ),
θα πρέπει να δεσμευτεί για τον τερματισμό όλων των τελετών που πραγματοποιούνται σε μέρη εκτός της αρχαίας Ολυμπίας για την απόκτηση φλόγας που θα χρησιμοποιηθεί για αθλητικές συναντήσεις και φεστιβάλ που σχετίζονται με Ολυμπιακά Ιδρύματα, όπως Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων, Ηπειρωτικοί Αγώνες (Ευρωπαϊκοί, Ασιατικοί, Παναμερικανοί) ή τα Ευρωπαϊκά Ολυμπιακά Φεστιβάλ Νέων , γιατί αυτές οι τελετές δημιουργούν σύγχυση και βλάπτουν τη μοναδικότητα και την αυθεντικότητα του παγκοσμίως αγαπητού Ολυμπιακού συμβόλου.
θα πρέπει να εξετάσει την αποκατάσταση της αιώνιας φλόγας στην ιστορικά τεκμηριωμένη θέση της, σε εστία στο Πρυτανείο στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας (εναλλακτικά στο Άλσος Ολυμπιακής Εκεχειρίας) που θα ενισχύσει την αυθεντικότητα της Ολυμπιακής Φλόγας και θα βρίσκεται στο σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές.
θα πρέπει επιτέλους να εξετάσει, υπό την επιρροή του σχήματος «μητρόπολη-αποικία» της αρχαιότητας, η αυθεντική Ολυμπιακή Φλόγα να μεταφερθεί και να διατηρηθεί μόνιμα, στην έδρα της ΔΟΕ στη Λωζάνη και σε κάθε πόλη του κόσμου που έχει φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες , και γιορτάζοντας τη σύνδεση της αρχαιότητας με τη σύγχρονη εποχή, και αποδεικνύοντας τη στενή σχέση, την «αδελφότητα» των διαφορετικών οικοδεσποτών του Ολυμπιακού Πνεύματος.
Θα πρέπει να είναι “sine qua non” απαίτηση ότι δίπλα στην Ολυμπιακή Σημαία σε διάφορες ολυμπιακές διοργανώσεις θα πρέπει να καίει μόνο μια φλόγα με τα αρχικά “ολυμπιακά γονίδια” .