Φύλλο και φτερό από σήμερα οι τραπεζικοί λογαριασμοί με νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ

Στο στόχαστρο καταθέσεις, δάνεια, πιστωτικές κάρτες, ρέπος, αμοιβαία κεφάλαια, καθώς και θυρίδες σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή

Το νέο ηλεκτρονικό δίχτυ της Εφορία, θα συσχετίζει το υπόλοιπο και τις τραπεζικές κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών όλων των φορολογουμένων και θα τις συγκρίνει αυτόματα με τα δηλωθέντα εισοδήματα, στο έντυπο Ε1.

Εάν διαπιστωθούν αποκλίσεις, θα καλείται ο φορολογούμενος για έλεγχο και εάν δεν πείσει τους ελεγκτές για τη νομιμότητα των καταθέσεών του, θα βρεθεί αντιμέτωπος με φόρους 33% επί των αδικαιολόγητων καταθέσεων, συν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Ο τελικός «λογαριασμός» υπερβαίνει το 55% του ποσού που η Εφορία θεωρεί αδικαιολόγητο.

Η νέα παγίδα στις καταθέσεις
Πρόκειται για το «Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας» το οποίο θα αξιοποιεί τα δεδομένα του Αρχείου Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων και Αναλυτικών Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, έναντι του οποίου δεν θα ισχύει κανένα τραπεζικό και επαγγελματικό απόρρητο.

Τα στοιχεία που αντλούνται από το σύστημα θα συσχετίζονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεγχόμενων και αναλόγως των ευρημάτων θα καλούν για εξηγήσεις και θα επιβάλουν πρόστιμα.

Στόχος του νέου συστήματος είναι η ταχεία λήψη και επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν σε ελεγχόμενα πρόσωπα, κατά τρόπο τυποποιημένο και ενιαίο, προκειμένου να καταστεί ταχύτερος και αποτελεσματικότερος ο προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης και συνεπώς αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη η φορολογική ελεγκτική διαδικασία, με τελικό σκοπό την περιστολή της φοροδιαφυγής, την προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος και την εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης, αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης του κ. Πιτσιλή.

Η νέα εφαρμογή θα είναι online και θα αντλεί στοιχεία από τις τράπεζες και τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα ιδρύματα πληρωμών, τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος τα οποία δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, με ή χωρίς φυσική εγκατάσταση, και τηρούνται στο Μητρώο της Τράπεζας της Ελλάδας.

Επίσης, το νέο σύστημα ελέγχου των καταθέσεων θα έχει πρόσβαση και θα αντλεί στοιχεία για φορολογούμενους και από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ ΑΕ.

Πώς θα λειτουργεί
Μέσω του Συστήματος Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας «Bank Account Nexus Crosscheck APPplication» (BANCAPP) θα συλλέγονται και αξιοποιούνται τα δεδομένα του αρχείου χρηματοπιστωτικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, των κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών, λογαριασμών πληρωμών και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών των ΑΦΜ για τα οποία έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου στο ΟΠΣ ELENXIS.

Το BANCAPP θα επιταχύνει τη διαδικασία του ελέγχου, προσδιορίζοντας την φορολογητέα ύλη κατ’ έτος, για κάθε ελεγχόμενο ΑΦΜ.

Τα αιτήματα άρσης του απορρήτου αφορούν σε κάθε στοιχείο και πληροφορία για φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που τηρούνται στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Για τη δημιουργία και υποβολή αιτήματος είναι απαραίτητη η γνώση και συμπλήρωση του ΑΦΜ του φυσικού ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας για το οποίο πραγματοποιείται η άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Ποιά στοιχεία θα αντλεί η Εφορία από τις τράπεζες
Το BANCAPP θα αντλεί από τις τράπεζες και τα λοιπά χρηματοοικονομικά ιδρύματα, στοιχεία που αφορούν:

Καταθετικούς λογαριασμούς πρώτης ζήτησης.
Καταθετικούς λογαριασμούς προθεσμιακούς.
Χορηγητικούς λογαριασμούς.
Επενδυτικούς λογαριασμούς που περιλαμβάνουν παντός τύπου χαρτοφυλάκια επενδυτικών προϊόντων και αξιογράφων, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές, τραπεζοασφάλιστρα, παράγωγα, Repos κ.λπ.)
Πιστωτικές κάρτες.
Τραπεζικές Θυρίδες.
Λογαριασμούς Πληρωμών.
Προπληρωμένες κάρτες (prepaid).
Ηλεκτρονικά πορτοφόλια.
Ως ημερομηνία έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας του Ο.Π.Σ ορίζεται η 1/1/2024.