Η μπύρα Kykao σε βαρέλια σιδερίτη του Παρπαρούση
Aκολουθώντας τη φιλοσοφία που έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια, συνδυάζοντας τον κόσµο της µπύρας µε αυτόν του κρασιού, η νανοζυθοποιία Kykao της Πάτρας έκανε µία ακόµα κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Κυκλοφόρησε µία wild ale µπύρα αυθόρµητης µεικτής ζύµωσης.
Πρόκειται για µπύρα παλαιωµένη σε βαρέλι που έρχεται σε επαφή µε το τον φλοιό του σταφυλιού. Αυτή η µπύρα παρασκευάζεται αποκλειστικά µε γηγενή άγρια µαγιά και βακτήρια και στη συνέχεια υφίσταται ζύµωση σε δεξαµενή πριν παλαιωθεί σε βαρέλι για περίπου ένα χρόνο για να επιτευχθεί η πολύπλοκη οξύτητα, που θέλει να αναδείξει η οµάδα ζυθοποιών της Πάτρας.
Κατά τη διάρκεια της ωρίµανσης της µπύρας στο βαρέλι πραγµατοποιείται περαιτέρω ζύµωση, καθώς η µαγιά και τα βακτήρια συνεχίζουν επιδρούν στο προϊόν. Στη συνέχεια, η µπύρα παλαιώνει µαζί µε σταφύλια από την ποικιλία Σιδερίτης, προερχόµενα από οινοποιείο Παρπαρούσης, για διάστηµα ενός έτους.
Στα κύρια χαρακτηριστικά της είναι το διακριτικό φρουτώδες άρωµα, που µετριάζεται από ένα µέτριο επίπεδο πικρής γεύσης και µια αίσθηση γλυκύτητας που προέρχεται από το σταφύλι. Επίσης είναι παρούσες διακριτικές νότες καραµέλας αλλά και γήινες µε στοιχεία µανιταριού, που οδηγούν σε µια παρατεταµένη επίγευση. H µπύρα περιέχει 7% αλκοόλ και κυκλοφορεί σε συσκευασία των 750ml.
Παραγωγή µπύρας σε βαρέλια κρασιού
Η Kykao έχει κατά καιρούς παρουσιάσει ανάλογα δείγµατα γραφής µε παραγωγή µπύρας υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ, η οποία ζυµώνει σε χρησιµοποιηµένα βαρέλια κρασιού όπως Barley Wine, Imperial Stout, Tripel, Imperial English Brown Ale και Quadruple. Xαρακτηριστικό είναι το παράδειγµα της «Mavrodaphnee Barrel Aged Barleywine» µε περιεκτικότητα 12% σε αλκοόλ, όπου πρόκειται για ένα English Barleywine παλαιωµένο σε βαρέλια 17 ετών, τα οποία περιείχαν γλυκιά Μαυροδάφνη.
Επιδίωξη των ζυθοποιών της Kykao είναι να προσδώσουν στη µπύρα κάποια από τα χαρακτηριστικά που έχει συγκρατήσει το βαρέλι κατά την οινοποίηση. Χρησιµοποιούν βαρέλια για τη ζύµωση και την ωρίµαση της µπύρας µε τη µέθοδο της αυθόρµητης ζύµωσης ή και µε βρεττανοµύκητα, όπως Flemish Red Ale, Brettanomyces Saison και Flemish Bruin.
Επίσης έχουν δηµιουργήσει υβρίδιο µπύρας υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ µε έντονη οξύτητα (kettle sour), η οποία είναι αρωµατισµένη µε φλοιούς σταφυλιού.
πηγή: agronews.gr