Η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου στον ΤΟΕΒ Γαστούνης έχει πλέον ανάδοχο «Το νερό μπήκε στ’ αυλάκι…»


Οι εργασίες ξεκινούν σε δύο μήνες και θα ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
[email protected]

Μετά από 15 ολόκληρα χρόνια που ξεκίνησε σαν όραμα, η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου στον ΤΟΕΒ Γαστούνης, γίνεται πραγματικότητα. Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών, η διαδικασία δημοπράτησης ολοκληρώθηκε και το έργο έχει πλέον ανάδοχο, την εταιρία «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.», με τιμή προσφοράς 12.601.920 ευρώ. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν σε δύο μήνες, ενώ το έργο θα ολοκληρωθεί εντός δύο ετών, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
Ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γαστούνης Δημήτρης Κουλούρης μαζί με τον Αντιπρόεδρο του Οργανισμού Νίκο Κοντούλη, εμφανώς ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις, μίλησαν στην «ΠΡΩΤΗ» για το «πιο σύγχρονο έργο υπογειοποίησης αρδευτικού δικτύου στη χώρα», όπως το χαρακτήρισαν.

«Μετά από 15 χρόνια ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα»
«Μετά από 15 χρόνια ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Το Δ.Σ. του Οργανισμού κι εγώ προσωπικά, αισθανόμαστε δικαιωμένοι και ικανοποιημένοι. Είναι έργο πνοής για τον τόπο μας, καθώς αναβαθμίζονται και αξιοποιούνται ακόμα περισσότερο οι περιουσίες των μελών μας. Το έργο θα πολλαπλασιάσει τις καλλιέργειες της περιοχής μας, θα έχουμε περισσότερες επιλογές, με μεγάλη οικονομία νερού», ανέφερε αρχικά ο Πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Κουλούρης.
Όπως τόνισε ο κ. Κουλούρης, πριν λίγες ημέρες υπήρξε σύσκεψη με τους μηχανικούς της αναδόχου εταιρίας. «Ανταλλάξαμε απόψεις και μας διαβεβαίωσαν ότι το έργο θα ξεκινήσει σε δύο μήνες και μέσα σε δύο χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί, καθώς υπάρχουν σχετικές ρήτρες. Άρα μπαίνουμε με ταχείς ρυθμούς στην εκτέλεσή του. Είμαστε όλοι ικανοποιημένοι που βάλαμε το λιθαράκι μας για να γίνει αυτό το σημαντικό έργο στον κάμπο», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γαστούνης.
Το έργο προβλέπει δύο αντλιοστάσια, ένα στο Λευκοχώρι και ένα προς τους Φοίνικες Βαρθολομιού. Μάλιστα, έχουν απαλλοτριωθεί και τα αγροτεμάχια όπου θα τοποθετηθούν τα αντλιοστάσια, τα οποία μάλιστα θα λειτουργούν με τηλεέλεγχο. Όπως αποκάλυψε μάλιστα στην «ΠΡΩΤΗ» ο Δημήτρης Κουλούρης: «Έχουμε κάνει ήδη προγραμματισμό για να μπουν φωτοβολταϊκά στα δύο αντλιοστάσια. Θα πιέσουμε το Υπουργείο σε συνεργασία με την εταιρία που έχει αναλάβει το έργο ώστε να γίνει συμπληρωματική μελέτη για να επιβαρυνθούν όσο το δυνατόν λιγότερο τα μέλη μας από το ρεύμα με την τοποθέτηση φωοτοβολταϊκών».

Η συγκίνηση του Δ. Κουλούρη
«Περάσαμε από 40 κύματα, όταν ξεκίνησε η μελέτη είχα μαύρα μαλλιά, τώρα άσπρισα. Τέλος καλό, όλα καλά. Πάντως το έργο κινδύνεψε αρκετές φορές. Αλλά κι εμείς το αντιμετωπίσαμε σωστά, τρέχαμε στα Υπουργεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες μαζί με τους συνεργάτες μου, με τον Αντιπρόεδρο, τους Συμβούλους, τη Προϊσταμένη του Οργανισμού. Στο τέλος δικαιωθήκαμε για το καλό του τόπου μας. Κάποια στιγμή θα φύγουμε και θα φύγουμε δικαιωμένοι γιατί κάτι αφήσαμε πίσω μας», δήλωσε συγκινημένος στην «ΠΡΩΤΗ» ο Δημήτρης Κουλούρης.
Τέλος, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γαστούνης ανέφερε: «Είναι πολλοί που έχουν βοηθήσει για να γίνει το έργο. Όταν θα έρθει η ώρα να ξεκινήσει θα τους ευχαριστήσω όλους ονομαστικά έναν προς έναν. Διαβεβαιώνω τα μέλη μας και όσους ενδιαφέρονται για το καλό του τόπου ότι το νερό μπήκε πλέον στ’ αυλάκι».

«Χρειάστηκε να διαψευστούν πολλές Κασσάνδρες»
Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του ΤΟΕΒ Γαστούνης Νίκος Κοντούλης, τόνισε στην «ΠΡΩΤΗ»: «Το έργο είναι αναπτυξιακό για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας, για καλύτερη και περισσότερη παραγωγή. Ο κόσμος το απαιτούσε και όπως είπε και ο Πρόεδρος χρειάστηκε να διαψευστούν πολλές Κασσάνδρες στην πορεία. Το έργο παραλίγο να χαθεί λόγω μη ανταπόκρισης κάποιων υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Αναγκαστήκαμε να βρούμε άλλη οδό. Πήγαμε δικαστικώς, μας βοήθησε πολύ ο νομικός μας σύμβουλος κ. Θανάσης Θεοδόσης, και τελικά φτάσαμε στο σήμερα. Τέλος, θέλω να ενημερώσω τα μέλη μας πως ο αγωγός θα περάσει παράλληλα από τα κανελέτα, οπότε δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με το νερό για αυτά τα δύο χρόνια που θα γίνεται το έργο. Δεν θα διακοπεί η άρδευση. Υπάρχουν απαλλοτριώσεις μισό μέτρο αριστερά και δεξιά από τα κανελέτα. Μάλιστα, με την ολοκλήρωση του έργου θα ποτίζουν και τα εκτός δικτύου, τα παραποτάμια χωράφια».

Το έργο
Με την υλοποίηση του έργου, προβλέπεται το υφιστάμενο επιφανειακό αρδευτικό δίκτυο της περιοχής να υπογειοποιηθεί και το νέο δίκτυο θα τροφοδοτείται με νερό μέσω δύο νέων αντλιοστασίων άρδευσης (ΑΓ1 και ΑΓ2).
Με το έργο προτείνεται η κατασκευή δύο ανεξάρτητων δικτύων, του Δυτικού και του Ανατολικού Δικτύου. Το Δυτικό Δίκτυο (Αντλιοστάσιο ΑΓ1) θα καλύπτει την περιοχή δυτικά της πόλης της Γαστούνης έως τον ποταμό Πηνειό και το Ανατολικό Δίκτυο (Αντλιοστάσιο ΑΓ2) θα καλύπτει την περιοχή ανατολικά της πόλης της Γαστούνης με βόρειο όριο τον ποταμό Πηνειό και ανατολικό όριο τον οικισμό Κόροιβος.
Οι εξυπηρετούμενες εκτάσεις από τα νέα αρδευτικά δίκτυα υπολογίζονται σε συνολική μικτή έκταση 20.160 στρ. ή σε καθαρή αρδευόμενη έκταση 18.040 στρ.
Τα μήκη των αγωγών που θα κατασκευαστούν είναι τα ακόλουθα:
Δυτικό αρδευτικό δίκτυο (ΑΓ1) : 64.815,5μ
Ανατολικό αρδευτικό δίκτυο (ΑΓ2) : 46.437,9μ.
Η προσαγωγή του νερού προς τα δύο υπό κατασκευή δίκτυα του ΤΟΕΒ Γαστούνης θα γίνεται μέσω της υφιστάμενης διώρυγας Δ1.

Αντλιοστάσια
Το κτίριο του αντλιοστασίου ΑΓ1 θα είναι ορθογωνικό κάτοψης ανοδομής εμβαδού 185,0m2 ενώ το κτίριο του αντλιοστασίου ΑΓ2 θα είναι ορθογωνικό κάτοψης ανοδομής 160,0m2.
Στο προτεινόμενο έργο περιλαμβάνεται ηλεκτρονική υδροληψία με επαναφορτιζόμενες κάρτες.