Συνέντευξη στον Μιχάλη Δημητρόπουλο
Μαρινίκη Θεοδώρου. Η μοναδική υποψήφια ευρωβουλευτής από την Ηλεία. Επίσης, η μοναδική υποψήφια ευρωβουλευτής με μεταπτυχιακές σπουδές σε αυτό που καλείται να υπηρετήσει: στην Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση. Μάχιμη δικηγόρος και άριστη γνώστης των ευρωπαϊκών ζητημάτων. Εάν εκλεγεί ευρωβουλευτής δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα πάει στις Βρυξέλλες. Έχει ζήσει και έχει εργαστεί στις Βρυξέλλες.
Στα 39 της χρόνια πήρε την απόφαση να κατέλθει υποψήφια στις ευρωεκλογές με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Η προεκλογική της εκστρατεία διακρίνεται από σοβαρότητα και άρτιο πολιτικό λόγο. Δεν κάνει προεκλογικό αγώνα από το Tik Tok. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, πως το Σάββατο ήταν καλεσμένη στο συνέδριο που διοργάνωσε ο Economist στην Αθήνα με τίτλο: «ΜμΕ: Καινοτομία, ανταγωνιστικότητα και ευημερία σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον». Εκεί μάλιστα, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει, μεταξύ άλλων, με τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Η Μαρινίκη Θεοδώρου μιλά σήμερα στην «ΠΡΩΤΗ». Απαντά ξεκάθαρα σε όλες τις ερωτήσεις που της θέσαμε. «Οφείλουμε με τη στάση μας και τον λόγο μας να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη του λαού στα πρόσωπα που παράγουν πολιτική και που είναι επαρκώς καταρτισμένα για την εκπροσώπησή του», τονίζει.
Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη:
-Έχετε σπουδάσει ευρωπαϊκή νομοθεσία και διακυβέρνηση. Έχετε ζήσει στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Ίσως να είστε η μοναδική υποψήφια ευρωβουλευτής με αυτά τα εχέγγυα. Ωστόσο, σε ακόμα μία περίοδο ευρωεκλογών, βλέπουμε να προβάλλονται στα μεγάλα ΜΜΕ της χώρας κυρίως αναγνωρίσιμα πρόσωπα, χωρίς αντίστοιχα προσόντα. Τελικά, οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα έχουν καταστεί εκλογές καταμέτρησης δημοτικότητας;
«Οι ευρωεκλογές αποτελούν τον κορυφαίο θεσμό της λεγόμενης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι πολίτες καλούνται να διαμορφώσουν την παλέτα εκπροσώπησής τους σε μια σκληρή και απαιτητική καθημερινότητα όπως η συμμετοχή στο ευρωκοινοβούλιο. Η χώρας μας έχει ανάγκη ανθρώπους που να μπορούν να παράξουν πολιτική, να διαθέτουν κατάρτιση αλλά και σύνδεση με την κοινωνία.
Τα μεγάλα ΜΜΕ της χώρας θα έλεγε κανείς πως απλά κάνουν τη δουλειά τους, καθώς επικοινωνούν στο ακροατήριό τους πρόσωπα με τα οποία οι πολίτες είναι εξοικειωμένοι. Ο καθένας ξεκινά από τη δική του αφετηρία και είναι απόλυτα σεβαστό.
Αυτό προτιμώ να το βλέπω σαν μια πρόκληση για εμάς τους μη προερχόμενους από τον χώρο του θεάματος, του αθλητισμού κλπ. Οφείλουμε με τη στάση μας και τον λόγο μας να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη του λαού στα πρόσωπα που παράγουν πολιτική και που είναι επαρκώς καταρτισμένα για την εκπροσώπησή του».
-Όπως κάθε φορά, έτσι και αυτή, οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα επικεντρώνονται γύρω από θέματα που αφορούν την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Πιστεύετε πως αυτό γίνεται από επιλογή των κομμάτων ή απλά οι Έλληνες δεν ενδιαφέρονται για τις ευρωπαϊκές πολιτικές;
«Κοιτάξτε, η καθημερινότητα για τους Έλληνες είναι αρκετά σκληρή εδώ και σχεδόν 15 χρόνια. Δεν μπορεί ο κόσμος να αντιμετωπίζει προβλήματα διαβίωσης, να έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στους θεσμούς στο εσωτερικό, να βάλλεται από παντού και εμείς να κουνάμε το δάχτυλο για την ατζέντα της συζήτησης.
Η συμμετοχή μας στο ευρωκοινοβούλιο έχει μεν ως σκοπό τη βελτίωση της θέσης της χώρας εντός Ε.Ε., αλλά το βασικό ζητούμενο είναι η κοινωνική ευημερία. Πρέπει λοιπόν να προσπαθούμε σε αυτόν τον ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία, σε αυτή την καθημερινή διαβούλευση, να πείσουμε τον κόσμο πως η βελτίωση των όρων ζωής τους περνάει και από τις Βρυξέλλες, για να μην πούμε πρώτα από κει».
-Στις συνεχείς επαφές που κάνετε με τους πολίτες, ποια είναι τα κυρίαρχα ζητήματα που σας θέτουν;
«Το νούμερο ένα ζήτημα είναι η ακρίβεια. Δεν πρέπει να αγνοούμε όμως και τα υπόλοιπα ζητήματα που βάζουν στη συζήτηση οι πολίτες και είναι πιο «δομικής φύσης». Η εγκατάλειψη της περιφέρειας, η κατάσταση στην υγεία και την παιδεία, η έλλειψη προοπτικής, οδηγούν πολύ κόσμο να αφήνει τον τόπο του προς αναζήτηση μιας καλύτερης ευκαιρίας. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε ασφυξία. Οι αγρότες μας ρωτάνε καθημερινά για το τι γίνεται με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, οι κτηνοτρόφοι το ίδιο. Δεν υπάρχει επαγγελματικός τομέας που να μη βρίσκεται σε εσωστρέφεια και αμφιβολία για το αύριο».
-Η Κοινή Αγροτική Πολιτική που πηγάζει από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα ζήτημα που αφορά ιδιαίτερα την χώρα μας και ειδικότερα την Ηλεία. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι νιώθουν αποκομμένοι από τις αποφάσεις που λαμβάνονται από την Κομισιόν. Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες έγιναν μαζικές κινητοποιήσεις στις ευρωπαϊκές χώρες. Πώς γεφυρώνεται το χάσμα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πολιτικές και τον απλό παραγωγό;
«Η Ηλεία είναι ένας τόπος ευλογημένος. Οι παραγωγικές δυνατότητές μας είναι τεράστιες και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουμε πολύ καλά τόσο εμείς, όσο και οι αρμόδιοι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας. Στον Πύργο δεν υπάρχει κανείς του οποίου το γενεαλογικό δέντρο να μην απολήγει, αργά ή γρήγορα, σε αγροτικές ρίζες.
Δεν είναι λίγες οι φορές που η Ε.Ε. έχει βρεθεί σε δίνη κρίσης με αφορμή το αγροτικό ζήτημα και αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς το αγροτικό ζήτημα θα έλεγε κανείς πως είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Από το 1992 και έπειτα, οι μεταρρυθμίσεις που βλέπουμε να λαμβάνουν χώρα στην ΚΑΠ, ενσωματώνουν και κοινωνικές ανησυχίες όπως το περιβάλλον και το κλίμα, τα τρόφιμα, τη δημόσια υγεία, αναδεικνύοντας τον πολύ-λειτουργικό ρόλο της γεωργίας στην παροχή τόσο ιδιωτικών όσο και δημόσιων αγαθών.
Ο μόνος τρόπος να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πολιτικές και τον παραγωγό είναι η ενεργή εκπροσώπηση. Για μένα αυτή είναι μια τεράστια πρόκληση, ίσως και η μεγαλύτερη. Δεν μπορεί να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς διαβούλευση. Δε γίνεται να μη λαμβάνουμε υπόψη τις θέσεις των εκπροσώπων των αγροτών και να αντιμετωπίζουμε την αγροτική παραγωγή ως αριθμούς και ποσοστά. Κάθε τόπος έχει τις ιδιαιτερότητές του, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.
Η ΚΑΠ βασίζεται σε δυο πυλώνες: το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων, που αναλαμβάνει την άμεση στήριξη του κλάδου αλλά και επιβάλει μέτρα και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει ως στόχο την προώθηση της ανταγωνιστικότητας, τη βιώσιμη διαχείριση φυσικών πόρων, τις δράσεις για το κλίμα, την ισόρροπη εδαφική ανάπτυξη και τη διατήρηση και δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Εκεί πρέπει όχι μόνο να έχουμε παρουσία, αλλά να γίνουμε η φωνή των αγροτών».
-Μιας και είναι ο τομέας σας, η απόδοση δικαιοσύνης στην Ελλάδα βρίσκεται όντως πολύ πίσω από την απόδοση δικαιοσύνης στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή απλά είναι ένας μύθος; Και αν ισχύει γιατί;
«Είναι γεγονός πως στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ σημαντικά ζητήματα αναφορικά με την απόδοση δικαιοσύνης. Δυστυχώς, ακόμα και εντός μια γενικότερης φθοράς του δημοκρατικού πολιτεύματος από την κακόβουλη χρήση των θεσμών του και των αξιών του εντός της Ε.Ε., στην Ελλάδα βρισκόμαστε πολλά βήματα πίσω από το σημείο που θα μας έφερνε ακόμα και στο μίνιμουμ του ευρωπαϊκού μέσου όρου».
-Δύο πόλεμοι βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο ένας στην Ουκρανία και ο άλλος στη Γάζα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαλέξει στρατόπεδα και στις δύο περιπτώσεις. Είστε υπέρ της ενεργής εμπλοκής των ευρωπαϊκών χωρών στους εν λόγω πολέμους ή υπέρ των πρωτοβουλιών για ειρήνευση;
«Όλοι θέλουμε να επιστρέψει η ειρήνη στην Ευρώπη, τόσο σε σχέση με τη Μέση Ανατολή, όσο και με την Ουκρανία. Υπάρχει άμεσος αντίκτυπος στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς είναι σημαντικός ο έλεγχος του πληθωρισμού, μιας παραμέτρου ιδιαίτερα σημαντικής για την οικονομική σταθερότητα στην Ε.Ε. Τούτου λεχθέντος, πρέπει να επικεντρωθούμε στις άμεσες ενέργειες που αφορούν στην Ελλάδα».
-Τέλος, θα ήθελα να μου αναφέρετε επιγραμματικά τους στόχους που έχετε θέσει στην περίπτωση που εκλεγείτε και εκπροσωπήστε την χώρα μας στην Ε.Ε.
«Κύριος στόχος μου είναι να βοηθήσω να γίνει η Ελλάδα ένα συνολικά «καλύτερο» κράτος, στηριζόμενο στα εργαλεία που παρέχουν οι θεσμοί της Ένωσης. Να δουλέψουμε σκληρά για να κερδηθεί και πάλι η εμπιστοσύνη στην Ε.Ε. και τους θεσμούς της. Το έχει ανάγκη η χώρα μας που βιώνει βαθιά δημοκρατική παρακμή.
Η διασφάλιση του κράτους δικαίου, η οικονομική προστασία των μικρών και μεσαίων στρωμάτων, η πραγματική στήριξη της μεσαίας τάξης, ο ρόλος της γυναίκας στην εργασία και την κοινωνία, αποτελούν την ιδεολογική βάση της ενδεχόμενης συμμετοχής μου στο ευρωκοινοβούλιο.
Παράλληλα, το αγροτικό ζήτημα, η νέα ΚΑΠ, η στήριξη των αγροτών. Υπάρχει πραγματική ανάγκη εκσυγχρονισμού, καθοδήγησης και προσαρμογής του κλάδου στις αλλαγές που φέρνει η κλιματική κρίση.
Με τη συμμετοχή μου στο ευρωκοινοβούλιο, θέλω να δώσω τον δικό μου αγώνα δίπλα στις προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις και απέναντι στους καιροσκόπους ευρωσκεπτικιστές των άκρων και ειδικότερα της ακροδεξιάς».
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Μαρινίκη Θεοδώρου γεννήθηκε στην Πάτρα το 1985 και κατάγεται από τον Πύργο Ηλείας. Είναι δικηγόρος από το 2016 σε θέματα κυρίως εμπορικού και φορολογικού δικαίου με διεθνές πελατολόγιο εντός και εκτός Ευρώπης. Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και κάτοχος πτυχίου Νομικής από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Καταρτίστηκε και εξειδικεύτηκε σε θέματα φορολογικού δικαίου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε την ακαδημαϊκή της πορεία λαμβάνοντας μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών σε θέματα Διακυβέρνησης (Governance) από την Διεθνή Σχολή Ευρωπαϊκού Δικαίου και Διακυβέρνησης (ELGS) στην Αθήνα. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή συνέδρια με θέματα οικονομίας, διεθνών και ευρωπαϊκών σχέσεων, βιώσιμης ανάπτυξης και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε ημερίδες με θέματα διαμόρφωσης πολιτικών, νομικών ζητημάτων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μιλάει άπταιστα αγγλικά και γαλλικά.