Τέλος το αλκοόλ σε ιδιωτικές εκδηλώσεις σε κλαμπ και κέντρα για τους νέους

Νέο, αυστηρότερο και πιο ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο που θα προβλέπει την ποινικοποίηση της πώλησης αλκοόλ σε ανηλίκους προετοιμάζουν τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης, Υγείας και Εσωτερικών, καταργώντας το «παράθυρο» εκείνο του νόμου που σήμερα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων διασκέδασης να σερβίρουν πάσης φύσεως αλκοολούχα ποτά σε νέους κάτω των 18 ετών στο πλαίσιο «ιδιωτικών εκδηλώσεων».

Με τις νέες ρυθμίσεις που επεξεργάζονται τα τέσσερα συναρμόδια υπουργεία, μεταξύ άλλων, ρητά και ξεκάθαρα η πώληση αλκοόλ σε ανηλίκους θα αποτελεί ποινικό αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος που, όμως, θα μπορεί να στείλει τους παραβάτες στη φυλακή.

Οι βασικοί πυλώνες του νέου νομοθετήματος που αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή ως το τέλος του έτους είναι:

■ Κατάργηση της διάταξης που επιτρέπει την πώληση αλκοολούχων ποτών σε ανηλίκους στο πλαίσιο «ιδιωτικών εκδηλώσεων».

■ Μετατροπή χωρίς «αστερίσκους» και εξαιρέσεις σε ποινικό αδίκημα της πώλησης αλκοόλ σε άτομα κάτω των 18 ετών.

■ Επαναφορά της αρμοδιότητας της Ελληνικής Αστυνομίας να διενεργεί ελέγχους σε κλαμπ και κέντρα διασκέδασης.

■ Δυνατότητα άμεσης σφράγισης των χώρων αυτών εφόσον διαπιστώνεται η διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

8 μαθητές λιπόθυμοι

Τα νέα μέτρα έρχονται στον απόηχο των όσων διαδραματίστηκαν πρόσφατα σε κλαμπ στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, όπου οκτώ μαθητές στο πλαίσιο «ιδιωτικής», όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ, εκδήλωσης (χοροεσπερίδα που διοργανώθηκε από ιδιωτική εταιρεία και «διαφημίστηκε» ως σχολικό φεστιβάλ) κατέληξαν σε κωματώδη σχεδόν κατάσταση σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας έπειτα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Αυτό ακριβώς το περιστατικό που έλαβε χώρα στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και προβληματισμό σε γονείς αλλά και μαθητές αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για τη νομοθέτηση του νέου αυστηρότερου πλαισίου που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία.

Οι εικόνες με μαθητές ηλικίας από 15 έως 17 ετών, που συμμετείχαν στη «σχολική εκδήλωση», να πέφτουν λιπόθυμοι στο πεζοδρόμιο και να μεταφέρονται ο ένας μετά τον άλλον στο νοσοκομείο από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκάλεσαν σοκ. Μάλιστα, ένας από τους μαθητές χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Μετά τις σκηνές αυτές, που ανέδειξαν πλήρως την ανυπαρξία κάθε είδους ελέγχου σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου διυπουργική επιτροπή προκειμένου να εξετάσει την υφιστάμενη κατάσταση από πλευράς νομοθεσίας. Τα μέλη της επιτροπής ανατρέχοντας στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο διαπίστωσαν κατ’ αρχάς ότι από το 2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είχε αφαιρεθεί από την ΕΛ.ΑΣ. η αρμοδιότητα να διενεργεί ελέγχους σε κλαμπ και κέντρα διασκέδασης

πηγή