Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, και η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διοργανώνουν την πρώτη περιφερειακή Έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.), Δυτικής Ελλάδος, το διήμερο 5 και 6 Ιουλίου 2018.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν αύριο Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018 στις 12 το μεσημέρι. Την εκδήλωση θα ανοίξει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Απόστολος Κατσιφάρας. Θα ακολουθήσει ομιλία της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφης Αχτσιόγλου και της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανούς Φωτίου.
Στόχος της Έκθεσης είναι να συστηθεί η Κ.ΑΛ.Ο. στους κατοίκους της περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδος, αλλά και η ενίσχυση των συνεργασιών του τομέα. Πιο συγκεκριμένα, η ανταλλαγή εμπειριών η δημιουργία δικτύων και συνεργασιών, η άντληση έμπνευσης από τις επιτυχημένες εμπειρίες του τομέα αλλά και από τις αποτυχίες του, η ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες στήριξης και ενίσχυσης του τομέα τόσο από την Περιφέρεια όσο και από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εντάσσονται στο πρόγραμμα του διημέρου.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά 35 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Συνεταιρισμούς Εργαζομένων, Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) και φορείς Κ.ΑΛ.Ο., την πλειοψηφία δηλαδή των ενεργών φορέων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Συμμετέχουν ακόμη, το Ελληνικό Ανοικτό Πρόγραμμα που έχει διαμορφώσει Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία και το Βρετανικό Συμβούλιο, το οποίο έχει εκπονήσει έρευνα για την Κ.ΑΛ.Ο στον ελλαδικό χώρο.
Κατά τη διάρκεια του διημέρου, θα λάβουν χώρα μια σειρά από συζητήσεις και εργαστήρια γύρω από τις δυνατότητες της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι δημόσιες πολιτικές για την υποστήριξη της ανάπτυξης της Κ.ΑΛ.Ο. σε περιφερειακό επίπεδο αλλά και οι καθημερινές οικονομικές πρακτικές της, ως παράγοντες κοινωνικής αλλαγής. Επιπλέον, θα υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν συμβουλευτικής σε υφιστάμενους ή υπό ίδρυση φορείς.
Πληροφορίες:
1η Περιφερειακή Έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας
6 Ιουλίου 10.00-21.00 | 7 Ιουλίου 09.00 – 14.00
Αγορά Αργύρη | Αγίου Ανδρέα 12, Πάτρα
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Παρασκευή 6 Ιουλίου
Ωράριο έκθεσης 10.00 – 21.00
12.00 Χαιρετισμοί – Εγκαίνια
- Ομιλία Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, κου Απόστολου Κατσιφάρα
- Ομιλία Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κας Έφης Αχτσιόγλου
- Ομιλία Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κας Θεανούς Φωτίου
13.00 – 14.00 Παρουσίαση καλών πρακτικών
Φορείς Κ.ΑΛ.Ο. παρουσιάζουν τι τους ενέπνευσε στο ξεκίνημά τους, τις δυσκολίες που συνάντησαν αλλά και τις μελλοντικές ευκαιρίες για το όραμά τους.
17.00 Παρουσίαση μεταπτυχιακού, προγράμματος Κ.ΑΛ.Ο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο – Δρ. Κωνσταντίνος Γεώρμας σύμβουλος – καθηγητής ΕΑΠ
17.30 Προτάσεις και δράσεις για την στήριξη του Οικοσυστήματος Κ.ΑΛ.Ο.
Βρετανικό Συμβούλιο
18.30 Παρουσίαση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανάπτυξη του Οικοσυστήματος Κ.ΑΛ.Ο στη χώρα μας
Εισηγητής: Ειδικός Γραμματέας Κ.ΑΛ.Ο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αντώνης Βορλόου
19.00 Παρουσίαση Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την Ανάπτυξη του Οικοσυστήματος Κ.ΑΛ.Ο στη Δυτική Ελλάδα
Εισηγητής: Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Άλκηστις Σταθοπούλου
19.15 Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε
Εμπειρίες, ανάγκες, εμπόδια, ευκαιρίες δικτύωσης, γνωριμίες: πολίτες, φορείς Κ.ΑΛ.Ο, δημόσιοι φορείς μιλούν για την ενίσχυση και την ενδυνάμωση του οικοσυστήματος της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας
20.00 Μουσική εκδήλωση
Σάββατο 7 Ιουλίου
Ωράριο έκθεσης 10.00 – 14.00
10.30 Εργαστήριο παρουσίασης της ψηφιακής λειτουργίας του Μητρώου φορέων Κ.ΑΛ.Ο
11.00 – 13.00Συνομιλώντας με ειδικούς. Ενδυναμώνοντας τους φορείς Κ.ΑΛ.Ο. και τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτά
Έξι διαφορετικοί σταθμοί όπου καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας, μέλη των υφιστάμενων επιχειρήσεων ή νέοι επιχειρηματίες στη Κ.ΑΛ.Ο θα έχουν την δυνατότητα να κλείσουν 30λεπτες συναντήσεις με τους ειδικούς για να λύσουν πιθανές απορίες τους. Τα ραντεβού κλείνονται από την προηγούμενη ημέρα.
Οι Εκθέτες στην 1η Περιφερειακή Έκθεση Κ.ΑΛ.Ο Δυτικής Ελλάδας
Φεστιβάλ Ολυμπίας (Πύργος) Εκπροσωπεί το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους που ιδρύθηκε το 1997, με στόχο να κάνει γνωστό στην ελληνική κοινωνία τον κινηματογράφο που απευθύνεται στο παιδικό και στο νεανικό κοινό. Διοργανώνεται κάθε Δεκέμβριο στον Πύργο, ενώ έχει δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με τη διοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, προβολών και άλλων εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα.
Μουσείο Κοτσανά – ΚΟΙΝΣΕΠ (Πύργος) Στεγάζει τα ανακατασκευασμένα εκθέματα που αφορούν κυρίως στην αρχαία ελληνική τεχνολογία ή και αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα και παιχνίδια. Συμβάλλει στην έρευνα, στην προώθηση, στην ανάδειξη και στη διαφύλαξη της συλλογικής μνήμης, των επιτευγμάτων της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και της Αρχαίας Ελλάδας με σκοπό της προώθηση των τεχνολογικών επιτευγμάτων της αρχαιότητας.
«Παρέα» ΚΟΙΝΣΕΠ (Αιγιάλεια) Δημιουργία τεχνολογικών καινοτόμων προγραμμάτων υπολογιστών. Συμβουλευτικές και υποστηρικτές υπηρεσίες σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, οργανισμούς Δήμους και Συλλόγους. Μελλοντικός στόχος η επέκταση δραστηριοτήτων στη διοργάνωση εκδηλώσεων καλλιτεχνικού, ψυχαγωγικού, κοινωνικού, πολιτιστικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα για παιδιά και ενήλικες.
«ΑΡΓΥΡΟΝΙΑ» ΚΟΙΝΣΕΠ (Πάτρα) Συμβουλευτική Συνεταιριστικών Κοινωνικών Επιχειρήσεων, Εργαστήρι Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, Κατασκευή ειδών πολυτελείας, αξεσουάρ ενδύσεως. Η επιχείρηση στους λίγους μήνες από την Σύστασή της έχει πραγματοποιήσει ενημερωτική Ημερίδα για την Κοινωνική Οικονομία & Επιχειρηματικότητα στην Πάτρα, όπου σχηματίσθηκαν περίπου δώδεκα πρωτοβουλίες ίδρυσης Κοινωνικής Επιχείρησης που συνεργάστηκαν στην Δεξαμενή Σκέψης Πάτρας.
«Φάρος» ΚΟΙΣΠΕ (Πάτρα) Καινοτόμος Μονάδα Ψυχικής Υγείας με κυρίαρχο στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση και την ισότιμη κοινωνική ενσωμάτωση προσώπων με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Από το 2012 έχει αναλάβει την δραστηριότητα του καθαρισμού νοσοκομειακού ιματισμού και από το 2014 έχει αναλάβει την δραστηριότητα του καθαρισμού εσωτερικών και εξωτερικών χώρων σε διάφορους φορείς.
”Προβάλλω τη Ναυπακτία” ΚΟΙΝΣΕΠ (Ναύπακτος) Έχει σκοπό την τουριστική προβολή και την πολιτιστική ανάπτυξη της Ναυπακτίας μέσα από συγκεκριμένες δράσεις. Ασχολείται με την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ναυπακτίας, με απώτερο σκοπό, την τουριστική ανάπτυξη, την παραγωγή προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών (τουρισμός, πολιτισμός, περιβάλλον, αξιοποίηση τοπικών προϊόντων κ.α.), που προάγουν το τοπικό και συλλογικό συμφέρον και την προώθηση της απασχόλησης.
«Στέγη Πολιτισμού και Παράδοσης Καλαβρύτων Καλαβρυτινών και Φίλων Πάτρας» ΚΟΙΝΣΕΠ (Πάτρα) Επικεντρώνεται στη διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού με δίαυλους επικοινωνίας με χώρες του εξωτερικού, είτε συμμετέχοντας σε διεθνή φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, είτε αντίστοιχα φιλοξενώντας ξένες αντιπροσωπείες στην Ελλάδα. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει μια ερευνητική προσπάθεια αναβίωσης της <Αρχοντικής Φορεσιάς >της Αχαΐας.
«Γέφυρες» Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Αποκατάστασης και Ένταξης Ευπαθών Ομάδων Πληθυσμού (Πάτρα) Το «καφέ Γέφυρες» στην οδό Πατρέως 86 ξεκίνησε τη λειτουργία του, συμβάλλοντας στην επαγγελματική και κοινωνική επανένταξη ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, προσφέροντας το δικαίωμα της εργασίας και μεριμνώντας δραστικά για την ψυχοκοινωνική τους αποκατάσταση.
InterMediaKT – Κόμβος Διαδραστικής Μεταφοράς Γνώσης (Πάτρα) Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) που λειτουργεί ως μεσάζων για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την καινοτομία. Μέσω τεχνολογικών εργαλείων, συνεργασιών και μεταφοράς ορθών πρακτικών επιχειρεί να επιτύχει τον κύριο στόχο της που είναι η μεταφορά γνώσης. Ομάδες-στόχοι αποτελούν κυρίως νέοι ηλικίας 18-35 αλλά και μαθητές 10-16.
Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία Σ.Ο.Ψ.Υ Πάτρας – Παροχή υπηρεσιών ενδυνάμωσης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας και των οικογένειών τους. Η χρηματοδότηση του Συλλόγου προέρχεται από δωρεές χρηματοδοτικά προγράμματα και γενικότερα τη στήριξη της κοινότητας. Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και χωρίς καθυστέρηση από έμπειρους και επιστημονικά καταρτισμένους εργαζόμενους και εθελοντές.
Πολιτιστικός Σύλλογος Σελιανιτίκων Ήλιος (Αιγιάλεια) Οι σκοποί είναι κοινωφελείς και συνιστάται στις επιμέρους δράσεις όπως ενδεικτικά η καλλιέργεια της πολιτιστικής ιδέας, η εν γένει ανάπτυξη του πολιτισμού, η περιβαλλοντική βελτίωση, την ενίσχυση της τοπικής και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, την εν γένει εκπαίδευση, την υποστήριξη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων, τη στήριξη της νέας γενιάς, των ατόμων τρίτης ηλικίας κ.α.
Genesis 31 (Αρχαία Ολυμπία) Η κοινωνική επιχείρηση ασχολείται με την τυποποίηση μοναστηριακών προϊόντων και προϊόντων μικρών οικογενειακών μονάδων, πιστοποιημένα με όλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα διαχείρισης τροφίμων. Επίσης ασχολείται με την πολυτελή συσκευασία των προϊόντων με στόχο την προώθησή τους σε ντελικατεσεν, κάβες ποτών και ξενοδοχεία.
Eco Δίβρης Κοιν.Σ.Επ. (Λαμπεία Ηλείας) Τουριστικές υπηρεσίες σε συνδυασμό με την προώθηση τοπικών προϊόντων και την διάδοση της αειφορίας. Πρόσφατα εγκρίθηκε συμφωνία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, με σκοπό την αξιοποίηση της έκτασης του αγροκτήματος καθώς και των κτιριακών υποδομών του πρώην Ινστιτούτο Ερευνών Κοροίβου, όπου υπάρχουν θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και πολλαπλασιαστικό υλικό 18 τοπικών ποικιλιών οπωροκηπευτικών.
ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΣΑ – ΚΟΙΝΣΕΠ (Αγρίνιο) Ασχολείται με την κατασκευή εικαστικών αλλά και χρηστικών αντικειμένων από ανακυκλώσιμα υλικά, αγγειοπλαστική, φωτογραφία, πλέξιμο, ράψιμο κλπ. Φιλοδοξεί μελλοντικά να πραγματοποιήσει διαδρομές γνωριμίας με τα τοπικά προϊόντα της περιοχής, φυσικά αξιοθέατα (λίμνες-ποτάμια-δάση κλπ) και με τα μνημεία της περιοχής (θέατρα-μοναστήρια-εκκλησίας- αρχαιολογικοί τόποι).
Μελίσματα ΚΟΙΝΣΕΠ (Πάτρα) Έχει αντικείμενο την πώληση μελιού. Στόχος της είναι η επέκταση στον τομέα της προώθησης ντόπιων παραγωγών κρασιού. Τα μελίσσια έχουν τοποθετηθεί στην Κ Αχαΐα ενώ κάποιες φορές μεταφέρονται και στη Σαμοθράκη.
Φίταθλον (Πάτρα) Άσκηση και αποκατάσταση με νέους τρόπους γυμναστικής που δίνουν λύσεις σε προβλήματα. Με τη χρήση τεχνολογίας – καινοτομίας, με νέες και πρωτοποριακές μεθόδους από τις οποίες προκύπτουν άμεσα και ασφαλή αποτελέσματα για τον ασκούμενο.
Acheloos Grow Up ΚΟΙΝΣΕΠ (Μεσολόγγι) Πρόκειται για ένα Σωματείο που σκοπό έχει την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και την ευαισθητοποίηση για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Με έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, ημερίδες και δράσεις επιδιώκει να ενημερώσει νέους ανθρώπους στην ευρύτερη περιοχή του Αχελώου, με απώτερο στόχο να ενισχυθεί την τοπική οικονομία και να αυξηθεί το αίσθημα της προφοράς και του εθελοντισμού.
5 Elements_artproject (Πάτρα) Κατασκευή και εμπορία χειροποίητων ειδών από φυσικά υλικά όπως είναι το μέταλλο, ο πηλός και το ξύλο. Σκοπός της είναι η διάθεση των ειδών σε σημεία πώλησης τουριστικού ενδιαφέροντος. Επενδύοντας στην τεχνολογία και στον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό συνδυάζει παραδοσιακές τεχνικές με την 3d εκτύπωση για τη δημιουργία έργων με άποψη και αισθητική.
Η ΕΝΤΑΞΗ (Κάτω Αχαΐα) Ασχολείται με ανακύκλωση χαλκού, μπρούτζου, σιδήρου και αλουμινίου. Επίσης με τη ρωτογενής αγροτική παραγωγή (καρπούζια, πατάτες, ντομάτες, μελιτζάνες, καρότα, αγγούρια και μανιτάρια), την παραγωγή πουλερικών, προβάτων, μοσχαριών, τη σίτιση των ζώων, καθαριότητα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, δημοτικά διαμερίσματα και μονάδες διαφόρων ειδών.
«Πολιτεχνόπολη Μαρσύας» ΚΟΙΝΣΕΠ (Πάτρα) Διοργάνωση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, Μαθήματα Εικαστικών σε Παιδι- Ενήλικες – ΑμΕΑ, Καλλιτεχνική αι Ολυμπιακή Αγωγή, Εκδόσεις
Epinoo (Κρέστενα Ηλείας) Ανακύκλωση και μεταφορά μη επικίνδυνων υλικών και αποβλήτων ( π.χ τηγανέλαια, χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, ηλεκτρικές συσκευές, και άλλα μη επικίνδυνα απόβλητα μελανοδοχεία toner κλπ). Το 60% των κερδών διατίθενται σε ανταποδοτικά κοινωνικά οφέλη και κοινωνικές δράσεις ανακούφισης των ευπαθών ομάδων του κοινωνικού ιστού.
«Ορεινή» Κοιν.Σ.Επ (Αργυρό Πηγάδι Δήμου Θέρμου) Σκοπός είναι η στήριξη και ανάπτυξη ορεινών περιοχών. Ορισμένες από τις δραστηριότητες που ασκεί είναι: 1) Μελισσοκομική μονάδα για την παράγωγη-τυποποίηση μελιού και όλων των προιόντων της κυψέλης 2) Η εκμετάλλευση εγκαταλειμμένων αγροκτημάτων με παραχώρηση ή ενοικίαση για καλλιέργεια3) Η διάνοιξη – συντήρηση μονοπατιών, καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων πρασίνου του Δήμου 4) Η μεταφορά επισκεπτών, τουριστών στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής του τόπου 5) Η οργάνωση σεμιναρίων κοινωνικής οικονομίας, μελισσοκομίας, δενδροκομίας 6) Η υποστήριξη της δημιουργίας, λειτουργίας και ανάπτυξης των φορέων Κ.ΑΛ.Ο καθώς και η δικτύωση των φορέων Κ.ΑΛ.Ο σε τοπικό επίπεδο σε παραγωγικές συνέργειες.
NOSMOKE.TEAM (Επιστημονικό Πάρκο Πατρών) Ινστιτούτο έρευνας και καινοτομίας για τη διακοπή του καπνίσματος. Έχει στόχο να αναλάβει δράση με στόχο την πρόληψη και τη διακοπή του καπνίσματος. Το Ινστιτούτο ενώνει δυνάμεις για την έρευνα και την καινοτομία με τελικό στόχο μια άκαπνη κοινωνία.
Ιστορική Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας (Αγρίνιο) Οι στόχοι της επικεντρώνονται στην μελέτη και προβολή της Ιστορίας της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, καθώς και στην ανεύρεση, συγκέντρωση, διαφύλαξη, συντήρηση, αναστήλωση και ανάδειξη των αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων της περιοχής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Ένωση Συμπολιτεία (Πάτρα) Διάδοση του οράματος για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, ανάπτυξη του οικοσυστήματος της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας και επιχειρηματικότητας, συντονισμό και την στήριξη των φορέων ΚΑΛΟ, ίδρυση και ανάπτυξη μηχανισμών υποστήριξης των νεοφυών ΚΟΙΝΣΕΠ, προώθηση των φορέων ΚΑΛΟ, ώστε να αποκτήσουν συστηματική πρόσβαση σε ιδιωτικά ή δημόσια χρηματοδοτικά εργαλεία.
Το Μαντείο των Τεχνών (Νέα Ιωνία) Διαθέτει χειροποίητες δημιουργίες των μελών όπως ζωγραφιστά μικρά αντικείμενα, ζωγραφιστά tshirtς, χειροποίητα κοσμήματα και αξεσουάρ, χειροποίητα αντικείμενα , τα οποία προσφέρει σε φεστιβάλ , διοργανώσεις παρουσιάσεις και σεμινάρια.
“Αέναος Ροή” Κοιν.Σ.Επ (Καρπενήσι) Συλλογή και καλλιέργεια των μανιταριών της Ευρυτανίας, τα οποία μαζί με μοναδικές πρωτότυπες συνταγές, συσκευάζονται και διατίθενται στους επισκέπτες του Μουσείου Μανιταριών Βουτύρου.
πηγή:thebest.gr