Νεκροτομή επί της σορού διενήργησε, το πρωί, η ιατροδικαστής Ελένη Αντωνίου, η οποία διαπίστωσε πως ο θάνατος του παιδιού προήλθε από σηπτικό σοκ, ενώ δείγματα έχουν ληφθεί για ιστοπαθολογικές εξετάσεις.
Υπενθυμίζεται πως ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ζήτησε όπως του υποβληθεί σήμερα γραπτή έκθεση γεγονότων για το περιστατικό.
Το άτυχο κοριτσάκι είχε μεταφερθεί το απόγευμα της Κυριακής το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, όπου κρίθηκε αναγκαία η νοσηλεία του στην παιδιατρική κλινική.
Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, η αλλοδαπή μητέρα ζήτησε και υπέγραψε εξιτήριο, παρά τις συστάσεις των γιατρών και μετέφερε το παιδί πίσω στο σπίτι.
Γύρω στις 2 τα ξημερώματα, η ίδια έφερε ξανά το παιδί στις Πρώτες Βοήθειες, με χαμηλούς παλμούς, υψηλό πυρετό και σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, ενώ παρά τις προσπάθειες των γιατρών, το κοριτσάκι έχασε τη μάχη για τη ζωή.
Η κατάθεση της μητέρας του άτυχου κοριτσιού
Κατάθεση στους ανακριτές του ΤΑΕ Λεμεσού έδωσε η μητέρα της άτυχης 8χρονης που «χάθηκε» ξαφνικά πριν από δύο 24ωρα.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΙΓΜΑ στη Λεμεσό, η μητέρα έδωσε τη δική της εκδοχή για τα όσα έγιναν το μοιραίο βράδυ λέγοντας πως όταν το παιδί της μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στις Πρώτες βοήθειες του ΓΝ Λεμεσού και στη συνέχεια έφυγαν για το σπίτι τους, εκείνη δεν κατάλαβε τι ήταν αυτό το χαρτί που της ζητήθηκε να υπογράψει γιατί δεν μιλά καλά ελληνικά. Να σημειώσουμε πως το χαρτί ζητούσε τη συναίνεσή της για να βγει το παιδί από το νοσοκομείο.
Μάλιστα, την ώρα που έφευγε μαζί με την 8χρονη κόρη της οι νοσοκόμοι την παρότρυναν να επιστρέψει το πρωί.
Κατάθεση θα δώσει και η αδελφή της 8χρονης που βρέθηκε μαζί τους στο νοσοκομείο και μιλά καλά ελληνικά.
Έκθεση γεγονότων για το περιστατικό με το άτυχο αγγελούδι παρέλαβε ο Υπουργός Υγείας
Έκθεση γεγονότων σε σχέση με το περιστατικό θανάτου 8χρονου παιδιού στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού υποβλήθηκε σήμερα στο γραφείο του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου.
Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι σύμφωνα με την Έκθεση Γεγονότων «διαφαίνεται ότι τηρήθηκαν όλες οι δέουσες διαδικασίες που ακολουθούνται σε ίδια περιστατικά και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ενήργησε με ευαισθησία και ευσυνειδησία για την αντιμετώπιση του παιδιού, παρά την άρνηση συνεργασίας από τη μητέρα».
Η Έκθεση Γεγονότων αναφέρει συγκεκριμένα ότι αργά το απόγευμα της Κυριακής, 5 Αυγούστου 2018, 8χρονο παιδί μεταφέρθηκε από τους γονείς του στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, παρουσιάζοντας αφθώδη στοματίτιδα και αφυδάτωση.
Οι γονείς του παιδιού ανέφεραν πως το παιδί παρουσίαζε πυρετό από διημέρου και άρνηση λήψης τροφής και υγρών. Ο επί καθήκοντι Ιατρός εξέτασε διεξοδικά το παιδί και ενημέρωσε τηλεφωνικά την εφημερεύουσα Παιδίατρο για τα ευρήματα.
Οι δύο Ιατροί από κοινού αποφάσισαν την εισαγωγή του παιδιού στην Παιδιατρική Κλινική για περαιτέρω νοσηλεία και χορήγηση εξειδικευμένης θεραπείας.
Ο Ιατρός του ΤΑΕΠ εξήγησε στους γονείς τη σοβαρότητα της κατάστασης του παιδιού και τους λόγους που αυτό έχρηζε περαιτέρω νοσηλείας.
Κατά τη μεταφορά του στην Παιδιατρική Κλινική, η μητέρα αρνείτο την εισαγωγή του παιδιού, γεγονός για το οποίο ενημερώθηκε αμέσως τηλεφωνικά η εφημερεύουσα Παιδίατρος, μέσω της επί καθήκοντι Νοσηλεύτριας.
Παρά τις συστάσεις της Παιδιάτρου, η μητέρα επέμεινε να αρνείται την εισαγωγή και τη νοσηλεία του παιδιού και ζήτησε να υπογράψει το σχετικό έντυπο ανάληψης της ευθύνης μη νοσηλείας του παιδιού της. Η Νοσηλεύτρια ενημέρωσε την Παιδίατρο για την επιθυμία της μητέρας.
Με την παρέλευση κάποιων ωρών, το παιδί μεταφέρθηκε εκ νέου στο ΤΑΕΠ σε κωματώδη κατάσταση και κλήθηκε από τους επί καθήκοντι ιατρούς η εφημερεύουσα Παιδίατρος και η Βοηθός Διευθύντρια, Υπεύθυνη της Παιδιατρικής Κλινικής. Για την αντιμετώπιση του περιστατικού, κλήθηκε Αναισθησιολόγος, ενώ ενημερώθηκε και Εντατικολόγος του Μακάρειου Νοσοκομείου, και δόθηκαν οδηγίες τηλεφωνικά όταν αυτό ζητήθηκε.
Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού να επαναφέρει το παιδί, αυτό κατέληξε.
Σημειώνεται ότι με βάση τον περί της Κατοχύρωσης και της Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ασθενών Νόμο του 2004, η παροχή φροντίδας υγείας χορηγείται στους ασθενείς μετά από συγκατάθεση των ιδίων ή των εκπροσώπων τους.
Επίσης, στην περίπτωση ανηλίκου, η φροντίδα υγείας παρέχεται μόνο με τη συγκατάθεση των γονέων ή άλλου προσώπου, το οποίο δυνάμει του νόμου δύναται να παράσχει τέτοια εξουσιοδότηση.