Νέο «σαφάρι» ελέγχων της ΑΑΔΕ για μη έκδοση αποδείξεων

 

 

 

Εστιατόρια, καφετέριες, βίλες, ξαπλώστρες, «πειρατικά» ταξί, ακόμη και οχήματα αντίκες με πλαστές πινακίδες που μετέφεραν τις νύφες στο γάμο, πιάστηκαν στο δόκανο των «ράμπο»

Φορολογικό «σαφάρι» σε όλη την Ελλάδα έχουν εξαπολύσει από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι και σήμερα εκατοντάδες εξειδικευμένοι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), επιβάλλοντας από τσουχτερά πρόστιμα μέχρι και αναστολή λειτουργίας μερικών ημερών σε επιχειρήσεις όπου εντόπισαν φοροδιαφυγή.

Εστιατόρια, καφετέριες, βίλες, ξαπλώστρες, «πειρατικά» ταξί, ακόμη και οχήματα αντίκες με πλαστές πινακίδες που μετέφεραν τις νύφες στο γάμο, πιάστηκαν στο δόκανο των «ράμπο».

Οι φοροελεγκτές πέρασαν από κόσκινο χιλιάδες επιχειρήσεις, ρίχνοντας το βάρος στους πιο τουριστικούς προορισμούς, όπου οι εισπράξεις είναι περισσότερες και αναλόγως μεγαλύτερη και η φοροδιαφυγή.

Ελέχθησαν σχεδόν όλα τα καταστήματα σε Μύκονο και Σαντορίνη ενώ εκτενείς έλεγχοι έγιναν και σε λιγότερο δημοφιλείς αλλά εξίσου πανέμορφες περιοχές, όπως στην Ίο, τη Χερσόνησο της Κρήτης, την Κάρπαθο και στα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Μεικτά κλιμάκια ανδρών και γυναικών ελεγκτών προσποιούμενοι τους τουρίστες, φορώντας μαγιό, βερμούδες, καφτάνια και καπέλα, ξετίναξαν βιβλία εσόδων-εξόδων, ταμειακές μηχανές, άδειες καταστημάτων και έψαξαν εξονυχιστικά κάθε εργαζόμενο αν ήταν δηλωμένος στο ΙΚΑ.

Η Μύκονος για ακόμη ένα καλοκαίρι πρωταγωνίστησε στα πάρτι, τη χλιδή, τους μεγάλους τζίρους, αλλά και σε υποθέσεις φοροδιαφυγής. Στον “αέρα” κινδύνεψαν να τιναχθούν τα εγκαίνια του Nammos Village με παρουσία των τοπ μόντελ Έμιλι Ρατακόφσκι και Κέιτ Μος, όταν το κλιμάκιο της ΑΑΔΕ προχώρησε στο σφράγισμα του κεντρικού εστιατορίου της επιχείρησης Nammos για φορολογικές παραβάσεις ύψους 73.000
ευρώ.

Τον τρόπο να παρακάμψει τα capital controls κατηγορείται ότι είχε βρει το κατάστημα της Louis Vuitton στη Μύκονο.

Η ΑΑΔΕ κατάσχεσε τρία μηχανήματα POS, καθώς τα ποσά από τις κάρτες που «χτυπούσαν» οι κυρίες με τα ακριβά γούστα, κατέληγαν σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Επί τόπου δόθηκε εντολή για έλεγχο και στο κεντρικό κατάστημα της Βουκουρεστίου όπου κατασχέθηκαν άλλα δύο POS. Ακόμη στο Nammos Village σφραγίστηκε για μερικά 24ωρα το κατάστημα DK Frames που πουλούσε πανάκριβα γυαλιά ηλίου με την υπογραφή της Βικτόρια Μπέκαμ και άλλων διασήμων.

Σε άλλη υπόθεση, οι ελεγκτές εντόπισαν πέντε πίνακες στο αεροδρόμιο Μυκόνου. Ακολούθησαν τον άνθρωπο που τους μετέφερε για να δουν ποιος ήταν ο τελικός προορισμός. Όταν διαπίστωσαν ότι τους είχε παραγγείλει η gallery Minima για να τους πουλήσει, έκαναν έφοδο και επέβαλλαν πρόστιμο 75.000 ευρώ διότι
δεν υπήρχαν τα απαιτούμενα έγγραφα σύμφωνα με τον έλεγχο.

Κατάσχεση πινακίδων, άδειες κυκλοφορίας και ένα τσουχτερό πρόστιμο ήταν η «καμπάνα» που επιβλήθηκε σε «πειρατικά» ταξί. Πρόκειται για μαύρα βαν που χρέωναν ακόμη και 80 ευρώ τους τουρίστες για μια διαδρομή λίγων χιλιομέτρων. Σφράγιση για 48 έως 96 ώρες για φορολογικές παραβάσεις με πιο συχνή τη μη έκδοση αποδείξεων, επιβλήθηκε στα μπαρ – κλαμπ Baos και Cinderella, στο εστιατόριο γιαπωνέζικης κουζίνας Sushi Med, στα εστιατόρια Sunset, Matthew και Casa di Giorgio, ενώ στο τελευταίο έγινε και κατάσχεση χρημάτων καθώς όφειλε 1 εκατομμύριο ευρώ στην εφορία.

Κάθε καλοκαίρι γίνονται εκατοντάδες γάμοι στη ρομαντική Σαντορίνη. Επιχειρηματίες είχε προς ενοικίαση για τη μεταφορά της νύφης ένα αυτοκίνητο αντίκα. Όμως δεν διέθετε παραστατικά, ενώ οι πινακίδες του οχήματος ήταν πλαστές, καθώς ήταν καταχωρημένες σε άλλο όχημα. Οι ελεγκτές σφράγισαν και το Asian Club, ένα εστιατόριο με ασιατική κουζίνα, καθώς η ταμίας μπορεί να έκοβε όλες τις αποδείξεις, όμως η ταμειακή μηχανή
δεν ήταν περασμένη στο σύστημα!

Στην Ίο στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση προκειμένου το κλιμάκιο της ΑΑΔΕ να καταφέρει να προσεγγίσει μία απόμερη βίλα, που νοικιαζόταν προς 8.000 ευρώ την εβδομάδα, όμως τα χρήματα των πελατών καταθέτονταν στους λογαριασμούς του Ελληνοαμερικανού ιδιοκτήτη στο εξωτερικό.

Με φουσκωτό προσέγγισαν την ιδιωτική παραλία που εκμεταλλευόταν ο επιχειρηματίας και έκαναν έφοδο στη βίλα «Σαπουνόχωμα». Εντόπισαν δύο αλλοδαπές που ανήκαν στο υπηρετικό προσωπικό, όχι όμως και τον ιδιοκτήτη. Επέβαλλαν πρόστιμο 49.000 ευρώ, ενώ δόθηκε εντολή για κατάσχεση του ακινήτου για
ληξιπρόθεσμα χρέη 300.000 ευρώ. Πάντως οι ελεγκτές δεν χάλασαν τις διακοπές των τουριστών που είχαν έρθει από την Αμερική, επιτρέποντάς τους να μείνουν στη βίλα, η οποία λειτουργούσε με γεννήτρια.

Στις Σπέτσες το κλιμάκιο της ΑΑΔΕ σφράγισε για 48 ώρες το εστιατόριο Clock για μη έκδοση αποδείξεων, στη Χερσόνητο της Κρήτης τo μπαρ ρεστοράν Balcony, στη Ρόδο την Pita Fan, ενώ στο εστιατόριο Naoussa της Πάρου μπήκε προσωρινό λουκέτο για φορολογικές παραβάσεις για δεύτερη συνεχή χρονιά. Πρόστιμο
επιβλήθηκε και σε παραλία της Καρπάθου καθώς δεν κόβονταν αποδείξεις για τις ξαπλώστρες.

Ρεκόρ ελέγχων

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το καλοκαίρι του 2018 έγιναν περισσότεροι από 37.000 έλεγχοι σε επιχειρήσεις από τα κλιμάκια της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) και των τεσσάρων Φορολογικών Περιφερειών, που υπάγονται στην ΑΑΔΕ, ενώ οι έλεγχοι αναμένεται να ξεπεράσουν τους 45.000 μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Ειδικότερα το δίμηνο Ιούνιος-Ιούλιος η ΥΕΔΔΕ πραγματοποίησε 1249 ελέγχους στη Θεσσαλονίκη με ποσοστό παραβατικότητας 62%, 535 στην Αττική με την παραβατικότητα να φτάνει το 90%, 481 στο Ηράκλειο με 69% παραβατικότητα, ενώ έγιναν και τουλάχιστον 1016 έλεγχοι στην Πάτρα με το ποσοστό της
παραβατικότητας να φτάνει το 57%. Τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής δικαιολογούνται όχι μόνο από την έλλειψη φορολογικής συνείδησης των επιχειρηματιών, αλλά και από το γεγονός ότι οι έλεγχοι ήταν στοχευμένοι σε επιχειρήσεις που θεωρούνταν ύποπτες, με ιστορικό φοροδιαφυγής ή υπήρχε πληροφορία για
αυτές.

Η Φορολογική Περιφέρεια Πειραιώς, στην οποία υπάγεται και όλο το Αιγαίο, έκανε ρεκόρ ελέγχων πραγματοποιώντας περισσότερους από 10.871 το τρίμηνο Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος με την παραβατικότητα να φτάνει κατά μέσο όρο το 26%. Η αντίστοιχη υπηρεσία της Αθήνα διενήργησε τουλάχιστον 6.470 ελέγχους
με 28% παραβατικότητα, η υπηρεσία της Θεσσαλονίκης έφτασε τους 9.164 ελέγχους με 26% παραβατικότητα, ενώ η Φορολογική Περιφέρεια Πατρών, από όπου ελέγχεται φορολογικά η Πελοπόννησος, η Ήπειρος και τα νησιά του Ιουνίου, έκανε περισσότερους από 6.874 ελέγχους.

πηγή:www.protothema.gr