«Η έλλειψη άσκησης πρέπει να θεωρείται εξίσου επικίνδυνη με την υπέρταση, τον διαβήτη ή το κάπνισμα – αν όχι περισσότερο από όλα αυτά», δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας
Η σύγχρονη καθημερινότητα είναι δομημένη έτσι ώστε ο άνθρωπος να περνά τις περισσότερες ώρες της ημέρας καθισμένος.
Οταν οδηγεί, όταν δουλεύει στο γραφείο, όταν βλέπει τηλεόραση, όταν κάθεται μπροστά στον υπολογιστή του…
Ομως, μία νέα μελέτη δείχνει ότι αυτός ο τρόπος ζωής είναι χειρότερος για την υγεία μας από ότι το κάπνισμα, ο διαβήτης ή οι καρδιακές παθήσεις, όπως αναφέρει το CNN.
Ο καρδιολόγος και επικεφαλής της μελέτης που πραγματοποιήθηκε στην κλινική Cleveland, Dr. Wael Jaber, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «εξαιρετικά».
«Το να μην μπορείς να αντέξεις σ’ ένα διάδρομο γυμναστικής ή σ’ ένα τεστ κοπώσεως, αυξάνει τις πιθανότητες θνησιμότητας από το να είναι κανείς διαβητικός, ή καπνιστης».
Ο Dr. Jaber τόνισε ότι η ενημέρωση των ανθρώπων για τους κινδύνους που υπάρχουν πίσω από την καθιστική ζωή, είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, επισημαίνοντας:
«Η έλλειψη άσκησης πρέπει να θεωρείται εξίσου επικίνδυνη με την υπέρταση, τον διαβήτη ή το κάπνισμα – αν όχι περισσότερο από όλα αυτά».
Οι ερευνητές μελέτησαν 122.007 ασθενείς για 23 χρόνια προκειμένου να δουν τα οφέλη της άσκησης στην υγεία των ανθρώπων.
Οι συμμετέχοντες υποβάλονταν σ’ ένα τεστ κοπώσεως και οι ερευνητές, ανάλογα με την ποιότητα της ζωής τους, κατέγραφαν τα οφέλη της άσκησης και της φυσικής κατάστασης.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο περιοδικό JAMA Network Open.
«Οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης είναι οι πιο “ακριβές” ασθένειες στις ΗΠΑ, οι οποίες δαπανούν πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη θεραπεία των ασθενειών και των επιπλοκών τους», τονίζει ο ιατρός Dr. Jordan Metzl.
«Αντί να πληρώνουμε τεράστια ποσά για τη θεραπεία ασθενειών, θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ασθενείς να ασκούνται καθημερινά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Dr. Metzl.