Νεκτάριος Φαρμάκης: «Ερασιτεχνισμός και ανικανότητα στερούν πολύτιμους πόρους από την περιοχή μας»

 

 

 

Πάνω από  100 εκ. ευρώ η ζημιά στη Δυτική Ελλάδα από την ελαιοπαραγωγή

 

Πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το ύψος της οικονομικής ζημιάς στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την καταστροφή της φετινής ελαιοπαραγωγής, σε ό,τι αφορά το σύνολο του κύκλου εργασιών στην πρωτογενή παραγωγή αλλά και στην μεταποίηση, τόσο ως προς το ελαιόλαδο, όσο και ως προς τη βρώσιμη ελιά, σημειώνει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις φορέων και παραγόντων του αγροτικού και επιχειρηματικού κόσμου στην Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία.

«Σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά εποχή, η Δυτική Ελλάδα στερείται πολύ σημαντικούς πόρους από ένα προϊόν που αποτελεί την κορωνίδα της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή μας, εξαιτίας των ερασιτεχνισμών και της ανικανότητας, όχι μόνο των κεντρικών οργάνων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και της Περιφερειακής Αρχής, η οποία σπεύδει τώρα να καλυφθεί πίσω από ανακοινώσεις για κακές καιρικές συνθήκες και πρόβλημα που αγγίζει όλη την χώρα» ανέφερε ο κ. Φαρμάκης στον απόηχο της συζήτησης του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το απόγευμα της Πέμπτης 15 Νοεμβρίου 2018, κατά το οποίο έγινε φανερό ότι για τη ζημιά που υπέστη η ελαιοπαραγωγή, δεν ευθύνονται μόνο οι καιρικές συνθήκες, αλλά και οι πολύ καθυστερημένες δακοκτονίες – που δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα όταν έγιναν – καθώς και η απόλυτη ανικανότητα της Περιφερειακής Αρχής να οργανώσει τις απαιτούμενες υποδομές και να ενημερώσει τους παραγωγούς για τα μέτρα προστασίας που θα έπρεπε να λάβουν.

Ο ίδιος ο κ. Φαρμάκης, κατά την τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία στην διοίκηση της Περιφέρειας. Συζητάμε για μία καταστροφή και τα ρίχνουμε στον καιρό και στην κλιματική αλλαγή, ενώ δεν υπάρχουν υποδομές άρδευσης για να αντιμετωπιστεί η ανυδρία, η δακοκτονία ξεκίνησε όταν ήταν πλέον πολύ αργά και δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία ενημέρωσης και προφύλαξης των ελαιοπαραγωγών».

Σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα τη δακοκτονία, για την οποία η Περιφέρεια αποδίδει την καθυστέρηση στην γραφειοκρατία και τις ενστάσεις στους διαγωνισμούς, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης τόνισε: «Γιατί σε άλλες Περιφέρειες η δακοκτονία ξεκίνησε τον Ιούνιο και στην Δυτική Ελλάδα τον Σεπτέμβριο;  Δεν υπάρχουν αλλού οι ίδιες διαγωνιστικές διαδικασίες; Γιατί δεν εκκινούν αμέσως οι διαδικασίες, ώστε να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι διαγωνισμοί; Παιχνίδια με τις λέξεις και.. άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε, μήπως και καλυφθούν οι ευθύνες, που όμως δεν καλύπτονται».

Μάλιστα, σε σχέση με την καθυστέρηση των ψεκασμών, ο κ. Φαρμάκης έθεσε και ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει σχέση με την δημόσια υγεία, ρωτώντας – χωρίς να πάρει απάντηση – εάν έγιναν έλεγχοι για χημικά υπολείμματα στην χοντροελιά, η οποία συλλέχθηκε λίγο καιρό μετά τους ψεκασμούς. «Τι ταΐζουμε τον κόσμο; Είμαστε βέβαιοι για ότι δεν υπήρξαν υπολείμματα;» αναρωτήθηκε.

Και ο κ. Φαρμάκης κατέληξε: «Οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με μία μεγάλη καταστροφή, καθώς επίσης και ο μεταποιητικός τομέας της περιοχής μας. Και η Περιφερειακή Αρχή βρίσκεται να κλαίει για μία ακόμα φορά πάνω από την καρδάρα με το χυμένο γάλα, προσπαθώντας να αποφύγει τις ευθύνες της. Όλοι όμως ξέρουν και καταλαβαίνουν. Ο κ. Κατσιφάρας δεν μπορεί να ξεγελάσει κανέναν πια…».

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα, που ο Γ.Γ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται στην Πάτρα, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να δούμε τι βαθμό παίρνει η Περιφερειακή Αρχή στις διεκδικήσεις, γιατί έως τώρα «κόβεται».