Χιόνι ικανό να καλύψει πέντε γήπεδα ποδοσφαίρου κατακρημνίστηκε πρόσφατα από την κορυφή της Στύγας στην πλαγιά του Χελμού, αναφέρει στην πραγματογνωμοσύνη του ο Γάλλος ειδικός Σεμπάστιαν Εσκάντε, που βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα στα Καλάβρυτα, προκειμένου να συνδράμει στην τακτική εκπαίδευση του προσωπικού για την ασφάλεια των χιονοδρόμων.
Κατά την κοινή εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε στα Καλάβρυτα με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) και τον Γαλλικό οργανισμό ANENA σχετικά με την έρευνα και διάσωση σε χιονοστιβάδα, ο Γάλλος οδηγός Βουνού επιβεβαίωσε τις αρχικές εκτιμήσεις του Χιονοδρομικού σχετικά με το θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη των Καλαβρύτων, μετά τη ζημιά της χιονοστιβάδας στους πυλώνες που ακύρωσαν για φέτος τη λειτουργία της πίστας.
Ο Γάλλος ειδικός στις χιονοστιβάδες εξέφρασε την εμπιστοσύνη του σχετικά με τους χειρισμούς της διοίκησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις σφοδρές χιονοπτώσεις. “Παγώνοντας” παράλληλα τη συζήτηση στα Καλάβρυτα σχετικά με την αναζήτηση ευθυνών για τις ζημιές, σε μια περίοδο μάλιστα που η λειτουργία του Χιονοδρομικού συνεχίζεται κανονικά, με πλήθος επισκεπτών στο βουνό και την πόλη να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ποιότητα των υπηρεσιών χιονοδρομίας στα Καλάβρυτα.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΨΙΑ
Ο Σεμπάστιαν Εσκάντε, μετά την πρόσκλησή του από το Δήμο, δίδαξε προσωπικό και εθελοντές στα Καλάβρυτα σε δύο εκπαιδευτικά διήμερα της ΕΟΔ,16-17 και 18-19 Φεβρουαρίου, για την οργάνωση και διαχείριση της ομάδας έρευνας και διάσωσης.
Κατά την αυτοψία του στο βουνό επιβεβαίωσε ότι η χιονοκάλυψη που σημειώθηκε νωρίς στη φετινή χειμερινή σεζόν, σε συνδυασμό με χαμηλές θερμοκρασίες, είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το υπόβαθρο για μεγάλη χιονοστιβάδα. Ενα λεπτό και αδύναμο στρώμα χιονιού κοντά στη βάση της πλαγιάς που, σε συνδυασμό με την συσσώρευση χιονιού λόγω των καιρικών συνθηκών, έφερε τη χιονοστιβάδα βάρους 1 εκατ. τόνου χιονιού.
«Η διοίκηση του χιονοδρομικού, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, έπραξε το καλύτερο δυνατό, ακολουθώντας την διαδικασία και χρησιμοποιώντας τα μέσα που προβλέπονται, ώστε να παραμείνει το κέντρο ασφαλές» επισήμανε και ο Γάλλος οδηγός βουνού, ο οποίος, έχοντας δουλέψει σε συστήματα παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας, εξήγησε:
«Σύμφωνα με τα μέσα που διαθέτει το χιονοδρομικό (κανόνι βολής) και δεδομένου πως δεν υπάρχουν συστήματα παθητικής ασφάλειας, ακολουθήθηκε η καλύτερη δυνατή διαδικασία»
Συζητήθηκε ακόμη η ενίσχυση των μέσω αντιμετώπισης για πιθανές χιονοστιβάδες στο μέλλον, νέα συστήματα, τα οποία δύναται να υιοθετήσει το Χιονοδρομικό μέσα από την νέα επένδυση των 20 εκατ. ευρώ που ξεκινά σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το υπουργείο Οικονομίας.
Π. Σακελλαρόπουλος
Πηγή: pelop.gr