Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: 85% των Ελλήνων εφήβων κάνουν καθιστική ζωή

 

 

 

Οι έφηβοι σε όλο τον κόσμο (και στην Ελλάδα) υπονομεύουν το μέλλον τους με την καθιστική ζωή που διάγουν, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σε παγκόσμια επιδημία έχει εξελιχθεί η καθιστική ζωή στους εφήβους, καθώς οι οκτώ στους δέκα δεν γυμνάζονται αρκετά, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ωστόσο η καθιστική ζωή στην εφηβεία υπονομεύει το μέλλον των νέων.

Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση που συνέταξαν οι εμπειρογνώμονές του για την καθιστική ζωή σε 146 χώρες του κόσμου, τέσσερις στους πέντε νέους δεν είναι σωματικά δραστήριοι επί τουλάχιστον 1 ώρα την ημέρα, που συνιστάται για καλή υγεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η τάση αυτή έχει πολύ σοβαρές συνέπειες, διότι η καθιστική ζωή στην εφηβεία βλάπτει σοβαρά:

  • Την υγεία
  • Την ανάπτυξη του εγκεφάλου
  • Τις κοινωνικές δεξιότητες

Στην Ελλάδα

Σε όλες τις χώρες, πλην τεσσάρων, τα αγόρια είναι πιο δραστήρια απ’ όσο τα κορίτσια. Αυτό παρατηρείται και στην χώρα μας, στην οποία καθιστική ζωή διάγουν:

  • Το 89,1% των κοριτσιών
  • Το 80% των αγοριών

Τα ποσοστά αυτά είναι σχεδόν τα ίδια με εκείνα που ίσχυαν στις αρχές του 21ου αιώνα. Ειδικότερα, το 2001 τα αγόρια στην Ελλάδα που διήγαγαν καθιστική ζωή ανέρχονταν στο 79,2% και τα κορίτσια στο 88,3%.

Συνολικά, το 84,5% αγοριών και κοριτσιών στην Ελλάδα διάγουν σήμερα καθιστική ζωή, έναντι του 83,6% το 2001.

Οι μόνες χώρες στις οποίες τα κορίτσια δεν είναι λιγότερο δραστήρια από τα αγόρια είναι το Αφγανιστάν, η Σαμόα, η Τόνγκα και η Ζάμπια.

Σε 27 χώρες του κόσμου, εξ άλλου, το ποσοστό των νέων ηλικίας 11-17 ετών που διάγουν καθιστική ζωή ξεπέρασε το 90%.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτηρίζει την κατάσταση ως πολύ σοβαρή και τονίζει πως πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα.

Η έκθεση του ΠΟΥ δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Child and Adolescent Health.

Γιατί είναι απαραίτητη η άσκηση στην εφηβεία

Ο ΠΟΥ συνιστά στους εφήβους να ασχολούνται επί τουλάχιστον 1 ώρα την ημέρα με μέτριας έως υψηλής εντάσεως ασκήσεις. Τέτοιες ασκήσεις είναι το περπάτημα, η ποδηλασία, η κολύμβηση και η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.

Η καθημερινή φυσική δραστηριότητα είναι σημαντική για τον αναπτυσσόμενο οργανισμό κατά την εφηβεία, τονίζει. Και αυτό διότι συμβάλλει:

  • Στην ανάπτυξη της οστεϊκής και της μυϊκής δύναμης
  • Σε πιο υγιή καρδιά και πνεύμονες
  • Στην πρόληψη της παχυσαρκίας και του διαβήτη
  • Στη νοητική ανάπτυξη
  • Στην ανάπτυξη των κοινωνικών και κινητικών δεξιοτήτων
  • Στην πρόληψη της καρδιοπάθειας και του καρκίνου μακροπρόθεσμα

«Η καθιστική ζωή δεν αποτελεί καλή αρχή για τη ζωή», δήλωσε η Dr Fiona Bull, κορυφαία ειδικός του ΠΟΥ σε θέματα φυσικής δραστηριότητας και μία εκ των συγγραφέων της έκθεσης. «Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά για όλους: τους γονείς, την κοινότητα και τα συστήματα Υγείας».

Σύμφωνα με την έκθεση, η λιγότερη καθιστική ζωή στην εφηβεία παρατηρείται στο Μπανγκλαντές. Και πάλι όμως το 66% των εφήβων ηλικίας 11-17 ετών δεν γυμνάζονται επαρκώς.

Τα υψηλότερα ποσοστά καθιστικής ζωής παρατηρούνται:

  • Στα αγόρια των Φιλιππινών (93% διάγουν καθιστική ζωή)
  • Στα κορίτσια της Νότιας Κορέας (97%)

πηγή:https://www.iatropedia.gr/