Απειλείται με κατάρρευση ο 113 ετών ιστορικός Φάρος της Καυκαλίδας στην Κυλλήνη

 

 

 

Δεσπόζει στο Ιόνιο, αποτελεί σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή, έχει εμπνεύσει ρομαντικούς, ομορφαίνει τα ηλιοβασιλέματα, ξεπροβοδίζει και καλωσορίζει τους ταξιδιώτες από και προς τη Ζάκυνθο, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί ως κεντρικό θέμα από τραγουδιστές για να «ντύσουν» βίντεοκλιπ. Είναι ο υπεραιωνόβιος φάρος της Καυκαλίδας που δυστυχώς αργοπεθαίνει.

Είναι ο φάρος που για τους επιβάτες των πλοίων από και προς Ζάκυνθο, σηματοδοτεί το τέλος ή την αρχή του ταξιδιού τους.

Ο αγαπημένος φάρος των ζακυνθινών, που τους γεμίζει αναμνήσεις από τα ταξίδια τους. Άλλες φορές για καλό σκοπό κι άλλες για δυσάρεστες καταστάσεις.

Ο φάρος της Καυκαλίδας το 2017 είναι ανακοινωθεί ότι θα περνούσε στο δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Από το 2000 έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό μνημείο. Ο ιστορικός φάρος Καυκαλίδας πάνω στη βραχονησίδα της Καυκαλίδας θα μετατρεπόταν σε ένα κέντρο ιστορίας και πολιτισμού μετά από το αίτημα που κατέθεσε ο Δήμος με τον τότε δήμαρχο Ναμπίλ Μοράντ και τους συνεργάτες του, στην υπηρεσία φάρων.

Η Υπηρεσία Φάρων απάντησε θετικά στο αίτημα του δήμου με την προϋπόθεση ο φάρος να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικούς σκοπούς και εφόσον υπάρξει μελέτη από την πλευρά του δήμου για την επισκευή της εγκατάστασης. Μετά την κατάθεση της μελέτης θα υπογραφόταν σύμβαση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου ανήκουν οι φάροι της χώρας (Πολεμικό Ναυτικό) για τους όρους χρήσης. Η μελέτη δεν έγινε αλλά υπάρχει πίστωση για την ανάθεση μελέτης.

Ο Φάρος έχει υποστεί μεγάλες ζημιές. Έχει διαβρωθεί ο οπλισμός του και η τοιχοποιία του καταρρέει.

Το κτίσμα στο νησάκι αποτελείται από τον κυρίως πύργο και την οικία του φαροφύλακα καθώς υπάρχει και επιπλέον αποθηκευτικός χώρος εκτός της οικίας. Έξι φαροφύλακες πέρασαν συνολικά από τον όμορφο φάρο, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες είναι αυτοματοποιημένος και δουλεύει με ηλιακή ενέργεια.

Το φως που φωτοβολεί είναι λευκό με μια ερυθρά δέσμη ανά δέκα δευτερόλεπτα, ενώ φωτοβολεί δώδεκα ναυτικά μίλια για το λευκό και εννέα για το ερυθρό. Όταν πρωτολειτούργησε το 1906 η πηγή ενέργειας ήταν το πετρέλαιο, στα δε χρόνια του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου παρέμεινε σβηστός.

Η σημερινή δημοτική αρχή δια στόματος Γιάννη Λέντζα δεσμεύεται να δει το θέμα σύντομα. «Το γνωρίζω το θέμα και αποτελεί μια από τις προτεραιότητές μας. Ο Φάρος της Καυκαλίδας πρέπει να αποτελέσει και πολιτιστικό φάρο για την περιοχή μας. Θα το δούμε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και με την τεχνική μας υπηρεσία. Ο Φάρος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας ».