Την ευκαιρία να ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα του φυσικού αερίου και τα κονδύλια του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων είχε ο Νεκτάριος Φαρμάκης μετά από σχετικό αίτημα του Απόστολου Κατσιφάρα.
Την ανάγκη να αποκτηθεί κουλτούρα πρόληψης των φυσικών φαινομένων και των επιπτώσεών τους εξέφρασε ο Περιφερειάρχης με αφορμή την έγκριση των νέων σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών για το 2020.
Ο προκάτοχός του, Απ. Κατσιφάρας, χαρακτήρισε «ώριμο» και «ενταγμένο» το έργο του φυσικού αερίου, δηλώνοντας ότι η παράταξή του θα είναι παρούσα, όπου χρειαστεί, για να βοηθήσει ώστε να φτάσει η συγκεκριμένη μορφή ενέργειας στη Δυτική Ελλάδα.
Απαντώντας ο Ν. Φαρμάκης επεσήμανε ότι η Περιφέρεια βρίσκεται σε ενεργειακή απομόνωση με ευθύνες πολλών παραγόντων, αλλά όπως είπε δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε τους λόγους. Πρόσθεσε ότι η έλευση του φυσικού αερίου κρίνεται με βάση την ωριμότητα που παρουσιάζει η διαδικασία, και εξάρτησε την απορρόφηση των δεσμευμένων δέκα εκατομ. ευρώ υπό την χρονική αίρεση της έγκαιρης κατασκευής της υποδομής στη Ρεβυθούσα από την ΔΕΔΑ και την ΔΕΣΦΑ (η προθεσμία εκπνέει στο τέλος του 2023).
«Μας λέτε ότι πάει στις καλένδες το φυσικό αέριο;» αντέτεινε ο Απ. Κατσιφάρας. «Αν καταλάβατε αυτό, ή εγώ το λέω λάθος ή εσείς το καταλαβαίνετε λάθος…» απάντησε ο Ν. Φαρμάκης και διευκρίνισε ότι τα χρήματα που αναλογούν εκ μέρους της Περιφέρειας είναι δεσμευμένα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, αλλά όχι για πάντα, καθώς μέχρι το τέλος του 2023 το δίκτυο του φυσικού αερίου πρέπει να είναι ολοκληρωμένο και λειτουργικό.
Οι δύο παράγοντες που σταθμίζουν το μέλλον του φυσικού αερίου είναι η ΔΕΔΑ που έχει δηλώσει ότι μπορεί να προχωρήσει το θέμα εντός του χρονοδιαγράμματος με την προϋπόθεση ότι ο ΔΕΣΦΑ θα έχει ολοκληρώσει το έργο που έχει αναλάβει στη Ρεβυθούσα μέχρι το τέλος του 2021.
«Θέσαμε το ζήτημα στον Υπουργό και ζητήσαμε να ασκήσει πιέσεις στη ΔΕΔΑ και τον ΔΕΣΦΑ» πρόσθεσε ο Ν. Φαρμάκης και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που ανέλαβε για την πρόσφατη τεχνική σύσκεψη παρουσία όλων των φορέων, και «τους θέσαμε όλους προ των ευθυνών τους, λέγοντας ότι αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν για πάντα…».
Σχέδια έκτακτης ανάγκης
Τα νέα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών για το 2020 που αφορούν ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα, πιθανούς σεισμούς και τυχόν προβλήματα που ενδέχεται να παρουσιαστούν από χιονοπτώσεις ή παγετό εγκρίθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Στην εισήγηση που έκανε ο Ν. Φαρμάκης επεσήμανε ότι «οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τα σχέδια πολιτικής προστασίας ως απόλυτη προτεραιότητα και όχι μόνο ως «εργαλεία» διαχείρισης μίας κρίσης που μπορεί να ανακύψει από φυσική καταστροφή, αλλά και ως «εργαλεία» πρόληψης της κρίσης». Στη συνέχεια, τόνισε την ανάγκη για επιχειρησιακή ετοιμότητα του δυναμικού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την αντιμετώπισης οποιασδήποτε ανάγκης.
Επίσης έδωσε έμφαση στο ζήτημα της πρόληψης, που -όπως είπε- «είναι απαραίτητο να μετατραπεί σε κυρίαρχη προτεραιότητά». Αναφερόμενος στους ενδεχόμενους εκχιονισμούς, λόγω και της χειμερινής περιόδου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας έκανε ιδιαίτερη μνεία στις ορεινές περιοχές, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Διατηρώ μία ιδιαίτερη ευαισθησία έναντι αυτών των περιοχών. Γιατί στη δική μου αντίληψη δεν υπάρχουν τόποι ούτε πολίτες, πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Αισθάνομαι πολύ έντονη την υποχρέωση λοιπόν, ει δυνατόν να μην υπάρξει ούτε ένα χωριό, ούτε μία στάνη αποκλεισμένη από τα χιόνια και μάλιστα, για ολόκληρα 24ωρα. Γι’ αυτό και θέλω να είναι βέβαιοι οι πολίτες αυτών των περιοχών ότι η Περιφέρεια θα κάνει κάθε τι δυνατό ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι επιπτώσεις από ενδεχόμενους χιονιάδες».
πηγή:pelop.gr