Πιο συγκρατημένη από τον συνάδελφό της υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη αναφορικά με την μονιμοποίηση των περίπου 30.000 συμβασιούχων που εργάζονται έως και 15 συναπτά χρόνια στο Δημόσιο καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες εμφανίστηκε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ρ/σ 247 η κ. Γεροβασίλη, σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη, βάζει μπροστά το ΑΣΕΠ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εφόσον απαγορεύεται από το Σύνταγμα η μετατροπή σύμβασης από ορισμένου σε αορίστου χρόνου…μπορεί να γίνει με προκήρυξη μόνιμων θέσεων μέσω ΑΣΕΠ», αποφεύγοντας μάλιστα να μιλήσει για αυξημένη μοριοδότηση. «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους όπως με τους πενταετούς θητείας πυροσβέστες και τους συμβασιούχους καθαριότητας των δήμων», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεροβασίλη.
«Δεν μιλάμε για όλους τους συμβασιούχους του δημοσίου. Μιλάμε για διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που θα αφορά τους υπαλλήλους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», πρόσθεσε, ενώ μίλησε για περιορισμούς που υπάρχουν από τους θεσμούς.
Η ίδια έφερε ως παράδειγμα τους εργαζομένους του «Βοήθεια στο Σπίτι» και μίλησε για ορθολογικές διαδικασίες που δεν θα δημιουργήσουν δημοσιονομικό πρόβλημα.
Αξιολόγηση, κινητικότητα, γενικοί γραμματείς και διευθυντές
Η κ. Γεροβασίλη αναφερόμενη στη διαδικασία αξιολόγησης, τόνισε ότι θα γίνει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Τόνισε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία αφορά περίπου 230.000 δημοσίους υπαλλήλους που εντάσσονται στο διοικητικό προσωπικό του στενού δημοσίου τομέα και των ΟΤΑ.
Παράλληλα η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης παραδέχθηκε ότι υπάρχους καθυστερήσεις με την διαδικασία κινητικότητας αλλά και την επιλογή Γενικών Γραμματέων και Γενικών Διευθυντών υπουργείων (manager), αποδίδόντας τες εκ νέου στο μεγάλο φορτίο που έχει πέσει στο ΑΣΕΠ και στις Επιτροπές». Εμφανίστηκε πάντως, αισιόδοξη ότι «θα είναι μέσα στα χρονοδιαγράμματα, δηλαδή, πριν το τέλος του προγράμματος».
Η κ. Γεροβασίλη δήλωσε έκπληξη από τη δήλωση Μητσοτάκη για ξήλωμα κομματικού κράτους, λέγοντας ότι μέχρι σήμερα οι Γενικοί Γραμματείς αλλά και τα στελέχη του Δημοσίου επιλέγονταν από τους υπουργούς ενώ με τη νέα διαδικασία η επιλογή θα γίνει με αντικειμενικά κριτήρια από τους περίπου 7.500 που έχουν δηλώσει υποψηφιότητα.
Τέλος, η υΠΔΑ μίλησε για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χαρακτήρισε σπέκουλα τα όσα λέγονται για τους μετακλητούς υπαλλήλους: «Εργάζονται με ελάχιστα χρήματα νυχθημερόν», κατέληξε.