Ερώτηση του Στέλιου Κυμπουρόπουλου για τη λειτουργικότητα της «Επιχείρησης Ειρήνη» της ΕΕ στη Λιβύη
Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος προτίθεται να καταθέσει Γραπτή Ερώτηση στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιοσεπ Μπορελ για την αποτελεσματικότητα της Επιχείρησης «Ειρήνη».
Η νέα ευρωπαϊκή επιχείρηση αποσκοπεί να εμποδίσει την ενίσχυση της «Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας» του Μουσταφά Αλ-Σαρράζ από την Τουρκία, δια θαλάσσης, καθώς η Τουρκία επιμένει να σπάει το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ και να στέλνει κρυφά πλοία με πολεμικό υλικό.
Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος αναρωτιέται για την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης, λαμβάνοντας υπ’ όψη το μικρό μέγεθός της, έναντι του πλήθους των τουρκικών πολεμικών και μεταφορικών πλοίων στην περιοχή αλλά και λόγω της σχεδιαζόμενης συνεργασίας με την υπό τουρκική διοίκηση νατοϊκή άσκηση “Sea Guardian”.
Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος έχει προτείνει για συνυπογραφή την Ερώτηση στους Ευρωπαίους συναδέλφους του για να αυξήσει την πολιτική πίεση προς την Ε.Ε. να αναλάβει πρωτοβουλίες για ενίσχυση της Ευρωπαϊκής επιχείρησης που αποτελείται από τρια πολεμικά πλοία, ένα εκ των οποίων είναι ελληνικό.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
«Από το 2011, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Ωστόσο, η Τουρκία εξακολουθεί να την παραβιάζει αποστέλλοντας όπλα στην «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας» με έδρα την Τρίπολη, ενώ προσπαθεί να την αποκρύψει τον προορισμό των τουρκικών πλοίων με ψευδείς δηλώσεις.
Η νέα επιχείρηση Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής Άμυνας EUNAVFOR MED “Ειρήνη” στοχεύει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.
Παράλληλα, η επιχείρηση του ΝΑΤΟ “Sea Guardian” στην περιοχή, η οποία έχει Τούρκο διοικητή, συζητείται να προσφέρει βοήθεια στην Επιχείρηση “Ειρήνη”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια η Τουρκία έχει αποστείλει πετρελαιοφόρο και πέντε φρεγάτες στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης – ισχυρή στρατιωτική παρουσία σε σχέση με την ευρωπαϊκή συμμετοχή στην “Ειρήνη”.
- Σε περίπτωση συνεργασίας με τον “Sea Guardian”, τι είδους συνεργασία θα είναι αυτή;
- Δεδομένου ότι ο βασικός στόχος της επιχείρησης “Ειρήνη” είναι να προστατεύσει το εμπάργκο όπλων, πώς μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη του κύριου στόχου αυτής της επιχείρησης η συνεργασία με το “Sea Guardian”, της οποίας ηγείται η Τουρκία που παραβιάζει επανειλημμένα το εμπάργκο όπλων;
- Λαμβάνοντας υπόψη τη φερόμενη μικρή ναυτική δύναμη αυτής της επιχείρησης και το ευρύ φάσμα ενεργειών που αφορούν την ασφάλεια και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε μια πολύ ευρεία γεωγραφική περιοχή, είστε διατεθειμένος να ενισχύσετε τη λειτουργία της εάν δεν επιτύχει τους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους της;»