Αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Δυτ. Ελλάδας στην συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής της Βουλής

Στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής βρέθηκε χθες, Τετάρτη 9 Μαΐου 2018, αντιπροσωπεία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) Δυτικής Ελλάδας, μαζί με άλλα ΠΣΕΚ, προκειμένου να παρουσιάσει και να αναλύσει τον προγραμματισμό για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε, το μεσημέρι, στην αίθουσα «Προέδρου Γιάννη Νικ. Αλευρά», ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας μιλώντας προς τα μέλη της επιτροπής αναφέρθηκε στον πενταετή σχεδιασμό της Περιφέρειας, στην βράβευση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ως «Επιχειρηματικής Περιφέρειας της ΕΕ για το 2017», αλλά και στην έκθεση PATRAS IQ..
Μεταξύ άλλων ο Κ. Καρπέτας σημείωσε: «Το στοίχημα της χώρας μας είναι το γρήγορο πέρασμα στην μεταμνημονιακή εποχή στηριζόμενοι στην ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση. Για το πέρασμα αυτό απαιτούνται «διαρθρωτικές» λύσεις με μετασχηματισμούς και μεταρρυθμίσεις που να αντιμετωπίζουν το δομικό-παραγωγικό πρόβλημα.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έθεσε στον 5ετή στρατηγικό σχεδιασμό της το όραμα για μια Αυτοτροφοδοτούμενη εξωστρεφή και αειφορική ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας

Στο πρίσμα αυτό η Περιφέρειά μας έχει ετοιμάσει και υλοποιεί την ολοκληρωμένη περιφερειακή πολιτική για την στήριξη της επιχειρηματικότητας που εδράζεται σε τρεις πυλώνες:
– «Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας Αξιολογώντας το παρελθόν σχεδιάζουμε το μέλλον». Ο πυλώνας αυτός περιλαμβάνει οκτώ στοχευμένες δράσεις που έχουν προκύψει από την ανάλυση των αποτελεσμάτων αντίστοιχων δράσεων του παρελθόντος. Δράσεις που θέλουν να αξιοποιήσουν το τρίπτυχο της στόχευσης της ΠΔΕ.
– «Σκέψου και Πράξε προς όφελος των μικρών επιχειρήσεων». Πολιτικές και πρωτοβουλίες για την ενσωμάτωση ενεργειών στην αρχή «σκέψου και πράξε προς όφελος των μικρών επιχειρήσεων (SmallBusinessAct Δυτικής Ελλάδας)». Οι πολιτικές αυτές πλέον παρακολουθούνται και υποστηρίζονται από την Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη στην Δυτική Ελλάδα, ένα άτυπο δίκτυο μοναδικό στην χώρα μας που λειτουργεί περίπου ένα χρόνο και αποτελεί το μοναδικό βήμα διαλόγου μεταξύ των φορέων επιχειρηματικότητας. Ένα μοναδικό φόρουμ που συναντιέται η επιχειρηματικότητα, η δημόσια περιφερειακή διοίκηση, η έρευνα και η πανεπιστημιακή μάθηση.
– «Υγιές Περιβάλλον λειτουργίας των Επιχειρήσεων στην Δυτική Ελλάδα». Προτάσεις για ένα σταθερό ευνοϊκό και υγιές περιβάλλον λειτουργίας των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στη Δυτική Ελλάδα, όπως δημιουργία σταθερού φορολογικού πλαισίου, σύγχρονο πτωχευτικό δίκαιο κυρίως για την δεύτερη ευκαιρία, απλούστευση του διοικητικού περιβάλλοντος λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Η παραπάνω πολιτική βραβεύτηκε από την Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναδεικνύοντας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως μία από τις τρεις επιχειρηματικές περιφέρειες της ΕΕ για το 2017 (EER 2017), τίτλος και επιλογή που σημάδεψε και σημαδεύει τόσο την εθνική πολιτική για την επιχειρηματικότητα όσο και την περιφερειακή δράση, αφού αμέσως μετά και άλλες περιφέρειες της χώρας μας πήραν την σκυτάλη αυτή».

Ειδική αναφορά έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης στη έκθεση PATRAS IQ , που διοργανώθηκε φέτος για 5η χρονιά. Την οποία χαρακτήρισε «το μεγαλύτερο συνεργατικό εγχείρημα διασύνδεσης της τεχνογνωσίας με την επιχειρηματικότητα, που συνεισφέρει στον στόχο για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που βασίζεται στην ένταση γνώσης, στην ανάδειξη του εξαίρετου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα και η Π.Δ.Ε. Η Π.Δ.Ε. με τα ακαδημαϊκά, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, που διαθέτει σήμερα, πρωτοπορεί τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο και το Patras IQ έχει καίριο ρόλο για την επιτυχία αυτή».

Και ο κ. Καρπέτας κατέληξε λέγοντας: «Η φοβική Ελλάδα, που αλληθωρίζει στο παρελθόν και συντηρεί τους αναχρονισμούς της, δεν έχει μέλλον. Η παραγωγική επανεκκίνηση με έμφαση στην καινοτομία την ποιότητα και το κόστος είναι μονόδρομος για την σταθερή ανάπτυξη της χώρας μας».

Εξάλλου ο Γεώργιος Αγγελόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πάτρας και Πρόεδρος του ΠΣΕΚ έδωσε το αναλυτικό περίγραμμα των μελλοντικών κινήσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου , αλλά και όσων δράσεων έχουν ήδη αναπτυχθεί.
Στην συνεδρίαση παρέστησαν ακόμη ο Βασίλειος Μπουργανός, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής, Αντιπρόεδρος του ΠΣΕΚ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ο Δημήτριος Καραβίδας, Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.