Μετά τον κορονοϊό η Κίνα επιβάλλει lockdown και για βουβωνική πανώλη

 

 

 

 

Οι αρχές στην κινεζική περιοχή της Εσώτερης Μογγολίας προχώρησαν στην απομόνωση ενός χωριού, αφού ένας κάτοικος εκεί πέθανε από πανώλη, μια ασθένεια αιώνων που ευθύνεται για την πιο θανατηφόρα πανδημία στην ανθρώπινη ιστορία.

Ο θάνατος αναφέρθηκε στις υγειονομικές αρχές υγείας της πόλης Μπαοτόου την Κυριακή και το θύμα επιβεβαιώθηκε ότι ήταν ασθενής με βουβωνική πανώλη την Πέμπτη.

Ο ασθενής πέθανε από πρόβλημα στο κυκλοφορικό σύστημα ενώ άγνωστο παραμένει πως νόσησε.

Για να περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου, οι αρχές επέβαλαν lockdown στο χωριό Σούτζι Τσινκούν, όπου ζούσε το θύμα, και διέταξαν καθημερινή απολύμανση των σπιτιών. Ολοι οι χωρικοί έχουν μέχρι στιγμής ελεγχθεί και βρέθηκαν αρνητικοί στην ασθένεια.

Εννέα στενές επαφές και 26 δευτερεύουσες επαφές του ασθενούς έχουν μπει σε καραντίνα.

Το Νταμάο Μπάνερ, η επαρχία όπου βρίσκεται το χωριό, έχει τεθεί σε επιφυλακή επιπέδου 3 για την πρόληψη της πανώλης, το δεύτερο χαμηλότερο σε ένα σύστημα τεσσάρων επιπέδων, μέχρι το τέλος του έτους.

Αυτό είναι το δεύτερο κρούσμα – και ο πρώτος θάνατος – βουβωνικής πανώλης που επιβεβαίωσε η Κίνα φέτος. Το προηγούμενο περιστατικό καταγράφηκε τον Ιούλιο στο Μπαγιανούρ, μια άλλη πόλη στην Εσώτερη Μογγολία, που οδήγησε στην έκδοση μιας άλλης ειδοποίησης επιπέδου 3 και στο κλείσιμο πολλών τουριστικών σημείων.

Η πανώλη ή πανούκλα, που προκαλείται από βακτήρια και μεταδίδεται μέσω δαγκωμάτων ψύλλων και μολυσμένων ζώων, σκότωσε περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Μαύρου Θανάτου στο Μεσαίωνα.

PHILIPPE WOJAZER / REUTERS

Η βουβωνική πανώλη, που είναι μία από τις τρεις μορφές πανώλης, προκαλεί πόνο, πρήξιμο στους λεμφαδένες, καθώς και πυρετό, ρίγη, βήχα.

Η έγκαιρη λήψη των κατάλληλων αντιβιοτικών, τα οποία μπορούν να θεραπεύσουν τις περισσότερες λοιμώξεις, έχουν βοηθήσει στον περιορισμό των επιδημιών πανώλης, αποτρέποντας την ταχείας εξάπλωσης που παρατηρήθηκε στην Ευρώπη τον Μεσαίωνα.

Αλλά δεν έχουν εξαλείψει εντελώς την νόσο, η οποία έκανε μια πρόσφατη επιστροφή, οδηγώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να την χαρακτηρίσει ως μια επανεμφανιζόμενη ασθένεια.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, 1.000 – 2.000 άτομα νοσούν από πανούκλα κάθε χρόνο. Πιθανότητα μόλυνσης υπάρχει σχεδόν κάθε ήπειρο, ειδικά στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, τμήματα της Βραζιλίας, σε διάσπαρτες περιοχές στη Νοτιοανατολική Αφρική και σε μεγάλες περιοχές της Κίνας, της Ινδίας και της Μέσης Ανατολής.

Την Πέμπτη, οι αρχές του Μπαοτόου προειδοποίησαν για τον κίνδυνο «εξάπλωσης επιδημίας ανθρώπινης πανώλης στην πόλη» και προέτρεψαν το κοινό να λάβει επιπλέον προφυλάξεις και να ζητήσει άμεση ιατρική φροντίδα σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων πυρετού ή βήχα.

Προέτρεψαν επίσης τους ανθρώπους να μειώσουν την επαφή με άγρια ​​ζώα ενώ ταξιδεύουν και να αποφύγουν το κυνήγι, ή την βρώση ζώων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μόλυνση.

Τον περασμένο μήνα, επιβεβαιώθηκαν δύο κρούσματα βουβωνικής πανώλης στη Μογγολία – αδέλφια που και οι δύο είχαν φάει μαρμότα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua της Κίνας.

BYAMBASUREN BYAMBA-OCHIR VIA GETTY IMAGES

Τον Μάιο του 2019, ένα άλλο ζευγάρι στη Μογγολία πέθανε από πανούκλα αφού έφαγε ωμό νεφρό μαρμότας, που θεωρείται ότι δήθεν θεραπεύει ασθένειες και βοηθάει την υγεία.

Οι μαρμότες είναι ένας τύπος μεγάλου σκίουρου εδάφους που τρώγεται σε ορισμένα μέρη της Κίνας και της γειτονικής Μογγολίας, και που ιστορικά έχουν προκαλέσει κρούσματα πανώλης στην περιοχή.

ASSOCIATED PRESS

Η μαρμότα πιστεύεται ότι προκάλεσε την επιδημία της πνευμονικής πανώλης του 1911, η οποία σκότωσε περίπου 63.000 ανθρώπους στη βορειοανατολική Κίνα.

Κυνηγήθηκε, επίσης, για τη γούνα της, η οποία αυξήθηκε σε δημοτικότητα μεταξύ των εμπόρων διεθνώς. Τα μολυσμένα προϊόντα γούνας εμπορεύονταν και μεταφέρθηκαν σε όλη τη χώρα – μολύνοντας χιλιάδες στην πορεία.

Πηγή: CNN