Μιχάλης Κατρίνης: “Υγεία, Οικονομία και Ελληνοτουρκικά :τρία μέτωπα στα οποία η κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει”

 

 

 

 

Σφοδρή κριτική στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα ζητήματα  των εμβολίων, της οικονομίας και των ελληνοτουρκικών , άσκησε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηλείας κ. Μιχάλης Κατρίνης, στην ομιλία του στη Βουλή.

Ο κ. Κατρίνης επισήμανε την ανεπαρκή προετοιμασία, αλλά και την ελλιπή στελέχωση του ΕΣΥ και ειδικότερα των ΜΕΘ ενόψει του δεύτερου κύματος αλλά και τους αυτοσχεδιασμούς της κυβέρνησης στο θέμα των εμβολίων.

‘’ Οι πολίτες απαιτούν από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει αριθμό εμβολίων και να προετοιμάσει μαζικούς εμβολιασμούς σε σύντομο διάστημα, ώστε να θωρακιστεί αποτελεσματικά η δημόσια υγεία αλλά και η ίδια η ανθρώπινη ζωή.

Οι εξαγγελίες για στόχους  8.000 εμβολιασμών ημερησίως ή για 1.690.000 δόσεις εμβολίων που θα χορηγηθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου (δηλαδή 19.000 ημερησίως) φαντάζουν ανέφικτοι με τους ρυθμούς που κινείται το Υπουργείο Υγείας , αφού την Κυριακή έγιναν μόλις 4.086 εμβολιασμοί  και τη Δευτέρα (που ήταν και εργάσιμη) έγιναν 5.350.’’ τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής και επανέλαβε την πρόταση της κ. Γεννηματά για να εμπλακεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους εμβολιασμούς.

Ο κ. Κατρίνης εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της οικονομίας, χαρακτηρίζοντας το πρώτο εξάμηνο του 2021 ως το πιο δύσκολο εξάμηνο από το 2010.

‘’Η κυβέρνηση σπεύδει, υπό το κράτος του πανικού αυτή τη φορά, να ανοίξει την αγορά διαπιστώνοντας ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή του Ιανουαρίου και οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου απορροφούν το 90% του περιβόητου μαξιλαριού ασφαλείας, που είχε υπολογίσει, για όλο το 2021.

Χαρακτήρισε ανέφικτο το στόχο για ανάπτυξη 4,8% αφού ,όπως είπε, η κυβέρνηση αδυνατεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ρευστότητα στην οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις, αφού οι τράπεζες διέθεσαν στην αγορά μόλις 5,5 από τα 57,5 δις της ρευστότητας που άντλησαν μέσα στο 2020.

‘’ Μόλις 30.000 επιχειρήσεις από τα 830.000 ενεργά επιχειρηματικά ΑΦΜ στη χώρα διαθέτουν πιστοληπτική ικανότητα, σύμφωνα με τα αυστηρά κριτήρια που έχουν υιοθετήσει οι τράπεζες και έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση, ενώ το επιτόκιο δανεισμού ανέβηκε στο 6% το Νοέμβριο, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται με αρνητικό επιτόκιο.’’ ανέφερε ο κ. Κατρίνης.

Επισήμανε ότι το ιδιωτικό χρέος ξεπερνά τα 240 δις ευρώ, με ευθύνες και της προηγούμενης κυβέρνησης, και επανέφερε την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για μια μακροχρόνια ρύθμιση 120 δόσεων με κούρεμα οφειλής 30% για όσους είναι συνεπείς.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Κατρίνης χαρακτήρισε επιβεβλημένη την αμυντική θωράκιση της χώρας αλλά καταλόγισε σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η υποχωρητικότητα και η αμφίσημη στάση που επέδειξε στο θέμα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, ανατροφοδοτεί την αντίστοιχη στάση της Ε.Ε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως είπε ο κ. Κατρίνης, είναι  η απάλειψη από τις αποφάσεις της τελευταίας συνόδου της θετικής διατύπωσης του Οκτωβρίου για περιορισμό της ατζέντας των διερευνητικών μόνο στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Τόνισε όμως ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τόσο η επικαιροποίηση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, όσο και η επίτευξη συμφωνίας αμυντικού χαρακτήρα με τη Σαουδική Αραβία, αλλά και η ενίσχυση της διπλωματικής και αμυντικής συνεργασίας με χώρες όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και η Γαλλία.