Προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει στην ελληνική επιστημονική κοινότητα η ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού, καθώς έχουν εντοπιστεί δύο κρούσματα στη χώρα μας.
Το πρώτο εντοπίστηκε στην Πάτρα και επρόκειτο για άνδρα, ο οποίος δεν είχε ταξιδέψει, ούτε είχε έρθει σε επαφή με κρούσμα. Το δεύτερο, εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας, σε μία 33χρονη αλλοδαπή, που είχε ταξιδέψει στο Ντουμπάι, είχε επιστρέψει στη χώρα με αρνητικό τεστ και στη συνέχεια παρουσίασε συμπτώματα.
“Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την νέα παραλλαγή του κορονοϊού, την ινδική”, υπογράμμισε ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Σημείωσε, πάντως, πως “τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν πως η λεγόμενη ινδική μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική και ενδεχομένως να διαφεύγει από την ανοσία του εμβολιασμού”. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι είναι μικρό το ενδεχόμενο διαφυγής της νέας μετάλλαξης από τα εμβόλια και, ως εκ τούτου, συνέστησε να προχωρήσει σε παγκόσμιο επίπεδο ο εμβολιασμός.
Ο Αθανάσιος Τσακρής, προειδοποίησε, τέλος, ότι η ινδική μετάλλαξη μπορεί να διασπαρθεί επί ελληνικού εδάφους, όπως και η βρετανική παραλλαγή. Όπως εξήγησε: “Δεν είναι ανάγκη να έρθει κάποιος από τη χώρα που ενδημεί η συγκεκριμένη μετάλλαξη. Μπορεί από μόνος του ο ιός σε μία συγκεκριμένη περιοχή, όπου υπάρχει υψηλή μεταδοτικότητα να εμφανίσει παρόμοια εξελικτικά πλεονεκτήματα με αυτά που εμφανίζει η ινδική μετάλλαξη”.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, υπογράμμισε πως είναι μια μετάλλαξη που δεν γνωρίζουμε τόσα όσα για τις προηγούμενες και ότι η μεταδοτικότητά της δεν φαίνεται τόσο δυνατή. «Δύσκολα να εκτοπίσει την βρετανική στην χώρα μας και, αν έχει αυστηρή επιτήρηση, μπορεί να έχει την τύχη της νοτιοαφρικανικής που ουδέποτε έφτασε να αποτελεί πρόβλημα στην Ελλάδα».
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, τόνισε στην εκπομπή “Live News” και το Νίκο Ευαγγελάτο ότι δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα, «γιατί τα συμβάντα στην Ινδία και η μεγάλη έξαρση, δεν οφείλονται μόνο στη μετάλλαξη, αλλά και σε άλλα γεγονότα. Και η Ινδία μπορεί να αποδειχθεί παγκόσμιο πρόβλημα».
«Μέχρι τώρα δεν έχουμε στοιχεία που να λένε ότι οι μεταλλάξεις δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Μάλιστα μια πρόσφατη μελέτη για το εμβόλιο της J&J έδειξε ότι καλύπτει την ινδική μετάλλαξη όπως και τα μη μεταλλαγμένα στελέχη του ιού» πρόσθεσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.
«Δεν μπορεί ποτέ να είναι ήσυχος με τους ιούς, και ειδικότερα με τους κορονοϊούς, όμως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε δεδομένα που να μας δείχνουν ότι υπάρχει διαφυγή από τη δράση των εμβολίων» κατέληξε ο Αθανάσιος Δημόπουλος.
Σύμφωνα με τον δρ. Τζέρεμι Καμίλ, ιολόγο στο πανεπιστήμιο της Λουιζιάνας, η μετάλλαξη του ιού έχει κάποιες ομοιότητες με αυτές του βραζιλιάνικου και του νοτιοαφρικανικού στελέχους. Κατά την άποψή του, πιθανώς η μετάλλαξη να βοηθήσει τον ιό να γίνει πιο ανθεκτικός έναντι των αντισωμάτων του οργανισμού – αντισώματα που μπορεί να έχουν αποκτηθεί λόγω πρότερης νόσησης από κορονοϊό ή μέσω εμβολιασμού.
Όμως, για την ώρα η βρετανική μετάλλαξη του ιού θεωρείται πιο ανησυχητική, η οποία εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 50 χώρες. «Αμφιβάλλω αν η ινδική μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη. Πάντως, δεν θα πρέπει να μας πανικοβάλλει» προσθέτει ο δρ. Καμίλ.
Η ινδική μετάλλαξη B.1.617
Η ινδική είναι μια από τις 8 παραλλαγές του SARS-CoV-2 που προκαλούν σήμερα παγκόσμια ανησυχία, μαζί με τη βρετανική (που έχει κυριαρχήσει στην Ελλάδα), τη νοτιοαφρικανική, δύο της Βραζιλίας, και τις μεταλλάξεις της Καλιφόρνια, της Ουγκάντα και της Τανζανίας.
Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον περασμένο Οκτώβριο. Σε λήψη 361 δειγμάτων κορονοϊού στην πόλη Μαχαράστρα της δυτικής Ινδίας από τον περασμένο Ιανουάριο ως τον Μάρτιο, 220 εμπεριείχαν την μετάλλαξη. Η B.1.617 φαίνεται πως έχει αρκετές υπό-μεταλλάξεις, ανάμεσα τους και τις E484Q και L452R, γι’ αυτό και έχει λάβει τον χαρακτηρισμό “διπλή μετάλλαξη”. Η πρώτη εκ των δυο (Ε484) περιγράφεται ως το ίδιο δραστική και ανθεκτική με εκείνες της Νότιας Αφρικής, της Βραζιλίας και της Βρετανίας,
Πόσο επικίνδυνη είναι;
Ο λοιμοξιωλόγος και καθηγητής του πανεπιστημίου της Λιουζιάνα, Τζέρεμι Καμίλ, αναφέρει στο BBC, πως η ινδική μετάλλαξη μπορεί να βοηθήσει τον ιό ώστε να προσπεράσει την αντιβιοτική ασπίδα και να μολύνει τον οργανισμό. Όμως, σύμφωνα με τον Καμίλ, η συγκεκριμένη μετάλλαξη του κορονοϊού δεν δείχνει το ίδιο επικίνδυνη με την βρετανική που ήδη έχει εξαπλωθεί σε 50 χώρες. Ο ίδιος δηλώνει “δεν θα πρέπει να μας πανικοβάλει η ινδική μετάλλαξη”.
Πηγή:www.newsit.gr