Σύσκεψη και κινήσεις υπό τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου

 

 

 

 

– Ανάγκη άμεσων δράσεων για αποφυγή πλημμυρικών και κατολισθητικών φαινομένων
Τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Δρ. Ευθύμιο Λέκκα, προσκάλεσε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος και το πρωί του Σαββάτου (21/8) συγκλήθηκε σχετική ευρεία σύσκεψη στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, ενώ ακολούθως υπήρξαν κι επισκέψεις σε περιοχές εντός του Δήμου όπου οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές εκτός των άλλων ζημιών, έχουν δημιουργήσει “βάσεις” για άλλους άμεσου μέλλοντος κινδύνους.
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, κάθεται, στέκεται και εσωτερικός χώρος
Η ανάγκη άμεσων δράσεων ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος κυρίως πλημμυρικών καθώς και κατολισθητικών φαινομένων κατά την διάρκεια του επερχόμενου χειμώνα, με την σύνταξη ουσιαστικών μελετών και την διενέργεια έργων που θα βοηθήσουν καθοριστικά σε αυτό, ήταν μετά την πρωτοβουλία του κ. Αντωνακόπουλου το βασικό θέμα συζήτησης στη σύσκεψη αυτή.
Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, άτομα που στέκονται, εξωτερικοί χώροι και δέντρο
Στη συνάντηση ακούστηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για κινήσεις στην κατεύθυνση της άμεσης αποκατάστασης επικίνδυνων σημείων των πληγεισών περιοχών, ενώ ο καθηγητής κ. Λέκκας, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με εκπροσώπους φορέων και θεσμών για τα προβλήματα της επόμενης ημέρας των πυρκαγιών.
Να σημειωθεί μάλιστα ότι κατά την διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Λέκκας, παρουσίασε ολόκληρη την μελέτη που έχει γίνει παλιότερα κι αφορούσε τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Η μελέτη αυτή είναι λεπτομερέστατη, καθώς όπως τόνισε έχουν χαρτογραφηθεί όλες οι περιοχές που επλήγησαν, παρουσιάζοντας και τον ανάλογο αναλυτικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής.
Για την οποία ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, επεσήμανε πως “η μελέτη μπορεί κι αυτή να βοηθήσει για να εντοπίσουμε ποια είναι τα κρίσιμα σημεία παρεμβάσεων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, κομμάτι πάνω στο οποίο ήδη κάνουμε καταγραφές αυτό το διάστημα”, ενώ πρόσθεσε μεταξύ άλλων στην ενημέρωση που έκανε κι ότι “ζητήθηκε ήδη μια πρόσθετη χρηματοδότηση προκειμένου να μπορέσουμε να συντάξουμε την μελέτη αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας, των πρώτων από τα απαραίτητα έργα”.
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, κάθεται, στέκεται και εσωτερικός χώρος
– «Είχαμε μια συνάντηση, ουσιαστικά εργασίας, με τον κ. Λέκκα που είναι γνωστός για το επιστημονικό βάθος που διαθέτει, αλλά και για την αποτελεσματικότητα των οδηγιών που μας δίνει για την διαχείριση των κρίσεων. Εμείς ως δήμος Πύργου ανοίγουμε μια ευρεία συνεργασία αντιμετώπισης και αυτής της νέας θεομηνίας που έπληξε την περιοχή μας. Ήταν εδώ οι φορείς της πόλης, επικεφαλής παρατάξεων, και άλλοι, ενώ εξετάσαμε επιτόπου τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνουμε στην αντιμετώπιση των πλημμυρών του ερχόμενου φθινοπώρου και χειμώνα. Από εκεί και πέρα, θα γίνουν κάποιες απαραίτητες μελέτες για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έργα που πρέπει να γίνουν. Να πω κι ότι εγκρίθηκαν με απόφαση του αναπλ. υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα άλλες 250.000 ευρώ για την άμεση αντιμετώπιση αυτών των καταστροφών, συν επιπλέον 40.000 ευρώ που είχε γίνει με μια πρώτη έκτακτη κατανομή την προηγούμενη εβδομάδα. Βεβαίως έχουμε ζητήσει κι άλλα χρήματα όπως 500.000 ευρώ για την οδοποιία, μετά τις νέες καταστροφές που συνέβησαν με αυτή την πυρκαγιά στα χωριά του δήμου Πύργου και του πρώην δήμου Ωλένης. Οι πυρκαγιές αφήνουν πάντα ένα βαρύ γενικότερα κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ανάλογη στήριξη κι ενίσχυση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Παναγιώτης Αντωνακόπουλος.
Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, άτομα που στέκονται, δέντρο, δρόμος και ουρανός
Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε πως: «Εκείνο το οποίο αποφασίσθηκε και το οποίο πρέπει να στοχεύσουμε είναι ώστε άμεσα να κάνουμε αναγκαίες δράσεις. Οι οποίες αρχικά να αποσκοπούν στην ασφάλεια των κατοίκων και της περιοχής από επικείμενα πλημμυρικά ή κατολισθητικά φαινόμενα και ακολούθως δράσεις οι οποίες πρέπει να εξελιχθούν σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, προκειμένου επιτέλους εδώ στην Ηλεία να υπάρχει ένας προγραμματισμός με υποβοήθηση φυσικά της κεντρικής διοίκησης και με πόρους της κεντρικής διοίκησης, έτσι ώστε η περιοχή να ανακάμψει. Γιατί είναι μια περιοχή που πραγματικά, τόσο τώρα όσο και στο παρελθόν έχει υποστεί πολύ μεγάλα πλήγματα και στον οικονομικό και στον κοινωνικό τομέα από όλα αυτά τα καταστροφικά φαινόμενα. Η περιοχή χρήζει μιας ειδικής παρακολούθησης, έτσι ώστε να ανακάμψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γιατί η δεύτερη πράξη μετά τις πυρκαγιές είναι οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις. Ειδικότερα, ο κατολισθηκός κίνδυνος είναι τέσσερις αυξημένος και επτά φορές ο κίνδυνος των πλημμυρών. Αυτό συμβαίνει γιατί απουσιάζει το κάλυμμα του δάσους από το έδαφος και έτσι δρομολογούνται στην επιφάνεια οι διαδικασίες που προκαλούν αυτά τα φαινόμενα, τα οποία θα επιταχυνθούν μετά την απώλεια της δασικής βλάστησης». Ενώ ακόμα επεσήμανε πως ο ίδιος κατά το διάστημα των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 είχε λάβει μέρος στην αποκατάσταση και τότε των περιοχών που επλήγησαν, αναπτύσσοντας μια σειρά δράσεων και κάνοντας κάποιες επεμβάσεις στο γεωπεριβάλλον και στο βιοπεριβάλλον, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει και σήμερα στην τωρινή καταστροφή και βάση της εμπειρίας του 2007, ώστε να ανακάμψει γρήγορα η περιοχή.
Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι
Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Πύργου Νώντας Κυριαζής, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και επικεφαλής παράταξης του δήμου Γιάννης Αργυρόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος Μαρίνης Αχτύπης, ο Γεν. γραμματέας του Δήμου Πύργου Γιάννης Βαρελάς, οι επικεφαλής παρατάξεων του δήμου, Κώστας Νικολούτσος (που συμμετείχε και ως πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας) και Στάθης Καννής, ο υπεύθυνος του γραφείου Εθελοντισμού του δήμου και επικεφαλής παράταξης Γιάννης Πλεμμένος, ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Λεβέντης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης, ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας (και δημοτικός σύμβουλος Πύργου) Βασίλης Σωτηρόπουλος, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Γεωπόνων Ηλείας Γιάννης Κολλιαδήμας, καθώς και δασολόγοι και πρόεδροι κοινοτήτων.
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται, εξωτερικοί χώροι και δέντρο
Στη συνέχεια ο κ. Λέκκας μαζί με τον δήμαρχο του Πύργου και εκπροσώπους φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, επισκέφθηκαν και σημεία των περιοχών που υπήρξαν καταστροφές, συγκεκριμένα σε, Κολίρι, Λαμπέτι, Βαρβάσαινα και Σαλμώνη.
Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα, άτομα που στέκονται, δέντρο και δρόμος
Μπορεί να είναι εικόνα ουρανός, δέντρο, βουνό και φύση