Γκίκας Μαγιορκίνης: Αυτοί είναι οι λόγοι που δε θα γίνει lockdown στην Ελλάδα

 

 

Την ώρα που οι χώρες της Ευρώπης προχωρούν η μία μετά την άλλη σε νέα μέτρα κατά του κορονοϊού -ακόμα και σε αυστηρό lockdown μέσα στις γιορτές όπως η Ολλανδία- στη χώρα μας αυτό το σενάριο μοιάζει πολύ μακρινό.

Τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα είπε στο ΣΚΑΪ ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε χώρα που να έχει πιεστεί εξαιτίας της Όμικρον…».

Και εξήγησε: «Αυτή τη στιγμή το παρακολουθούμε. Εμείς σε σχέση με άλλες χώρες έχουμε αρκετά περισσότερα μέτρα που λειτουργούν και για την Όμικρον. Όπως το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες… Το πραγματικό νούμερο για το πόσο καλύπτουν οι 2 δόσεις (εμβολίου) είναι τουλάχιστον 70%» είπε μεταξύ άλλων.

Διευκρίνισε ότι το ποσοστό αυτό, για την μετάλλαξη «Όμικρον» ίσως να πέφτει κατά 30%…

«Είμαστε μπροστά στην τρίτη δόση και θεωρούμε ότι έχουμε χρόνο ακόμα, να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί…».

Όπως εξήγηση, μιλώντας στο ΣΚΑΪ αν δε δούμε το σύστημα υγείας να πιέζεται δε θα δούμε νέα μέτρα. «Υπάρχει χρόνος αντανακλαστικών. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ούτε το 1/10 από τα μέτρα που έχουμε εμείς».

Κλείνοντας, ο κύριος Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι μέτρα κατά του κορονοϊού δεν αποκλείονται απλώς τώρα είμαστε μακριά από αυτό το ενδεχόμενο.

Όσο για τη χρονιά που έρχεται; «Το ’22 θα είναι πιο διαχειρίσιμη η επιδημία και σύντομα θα έχουμε και φάρμακο».

 

Ηλίας Μόσιαλος: Η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες

Θέμα χρόνου είναι να επικρατήσει σε όλο τον πλανήτη η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, σύμφωνα με όσα είπε ο Ηλίας Μόσιαλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑLPHA.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) τόνισε πως θα πρέπει να είναι και η Ελλάδα προετοιμασμένη για την επικράτηση της Όμικρον μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Όπως είπε, είναι δεδομένο ότι η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού μεταδίδεται πιο γρήγορα, ωστόσο αναφορικά με τα συμπτώματα το… τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα.

Ο κ. Μόσιαλος επικαλέστηκε μία πρόσφατη μελέτη, η οποία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον, ωστόσο ο ίδιος εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τα συγκεκριμένα στοιχεία.

Πάντως, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, φαίνεται πως πολύ περισσότεροι θα κολλήσουν τη μετάλλαξη Όμικρον, ακόμα και κάποιοι που έχουν νοσήσει από κορονοϊό, αλλά θα την περάσουν ήπια.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, στην Ελλάδα υπάρχει ανησυχία διότι έχουμε μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων πολιτών και μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων άνω των 50 ετών.

“Στη χώρα μας πεθαίνουν αρκετοί άνθρωποι από τη Δέλτα”, είπε χαρακτηριστικά, καλώντας στη συνέχεια τις επιχειρήσεις να λάβουν μέτρα.

“Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να φορούν ενισχυμένες μάσκες και στους κλειστούς χώρους να γίνεται καλός εξαερισμός”, τόνισε.

Ακούστε όσα είπε ο Ηλίας Μόσιαλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA