Αχαΐα: “Άπορος” με γεμάτο πορτοφόλι – Η περίπτωση που εντόπισε η ΑΑΔΕ

 

 

 

 

Χιλιάδες είναι οι υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και οφειλετών του δημοσίου κατά την τελευταία τετραετία, οι οποίοι ελέγχονται για ενδεχόμενο ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι συγκεκριμένες υποθέσεις που ερευνώνται την περίοδο αυτή, ανέρχονται σε 17.000 και έχουν «μπλοκάρει» κυριολεκτικά τις διωκτικές αρχές και τα συστήματά τους. Πολλές από αυτές, αφορούν και την Πάτρα, αλλά μια ξεχώρισε πρόσφατα και απασχόλησε τις φορολογικές αρχές της περιοχής για την ιδιαιτερότητά της.

Οπως πληροφορείται η «Π» από αξιόπιστες πηγές, έπειτα από αίτημα που υπέβαλλε στις τοπικές φορολογικές αρχές, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ζητήθηκε η έρευνα ενός ΑΦΜ φυσικού προσώπου, για να διαπιστωθούν ύποπτες τραπεζικές κινήσεις.

Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του Πατρινού, ήταν μια αποκάλυψη για τους εφοριακούς. Βρήκαν καταθέσεις συνολικού ύψους, άνω των 500.000 ευρώ, που δεν είχαν δηλωθεί στις φορολογικές του δηλώσεις. Το πιο ενδιαφέρον όμως από το «ξεσκόνισμα» του φακέλου, του εν λόγω φορολογουμένου, είναι ότι, μέχρι και το 2019, λάμβανε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, σαν να ήταν πτωχός και άπορος. Πως ένας εισοδηματίας με καταθέσεις άνω των 500.000 ευρώ, βρέθηκε να λαμβάνει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που προορίζεται για πτωχούς, είναι άγνωστο. Το βέβαιο είναι ότι, το σύστημα αποδεικνύεται για άλλη μια φορά διάτρητο και έρμαιο της καλής πρόθεσης του κάθε αιτούντος σε επιδόματα κοινωνικής πολιτικής.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφεραν στην «Π», στελέχη του φορολογικού μηχανισμού, ο φορολογούμενος, θα κληθεί εντός των προσεχών ημερών, για να δώσει πολλές εξηγήσεις.

Κατ΄αρχάς, θα περάσει «από κόσκινο» για να διαπιστωθεί, γιατί οι καταθέσεις των 500.000 ευρώ δεν είχαν δηλωθεί στις φορολογικές του δηλώσεις, αν προέρχονται από νόμιμη δραστηριότητα που έχει ήδη φορολογηθεί ή αν είναι «μαύρο» χρήμα από παράνομες δραστηριότητες.

Φυσικά, ο εν λόγω φορολογούμενος, θα βρεθεί σύντομα και με βεβαιωμένες οφειλές, για τα επιδόματα που πήρε μέσω του ΚΕΑ, ενώ δεν αποκλείεται να ασκηθούν και ποινικές διώξεις σε βάρος του.

Να σημειωθεί ότι το χειρότερο σενάριο που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος φορολογούμενος είναι η σχεδόν ολοκληρωτική κατάσχεση των «μαύρων» καταθέσεων αφού αν δεν μπορέσει να δικαιολογήσει την νομιμότητά τους, τότε θα υποστεί φορολόγηση 70%, δηλαδή θα χάσει τις 350.000 ευρώ και αυτό, ίσως είναι το χειρότερο από όλα.