Άφαντος ο πιο ακριβοπληρωμένος πίνακας σε δημοπρασία του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

 

 

 

 

Μυστήριο καλύπτει το πού βρίσκεται ο «Σωτήρας του Κόσμου», που πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 450 εκατ. δολαρίων τον Νοέμβριο του 2017 – Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αρνούνται να δώσουν απαντήσεις για τον πίνακα

Ένα απίστευτο θρίλερ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για το που βρίσκεται ο πιο ακριβός πίνακας που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία. Ο λόγος για το έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι «Ο Σωτήρας του Κόσμου» (Salvator Mundi) ο οποίος είχε αγοραστεί έναντι του ιλιγγιώδους ποσού των 450 εκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο του 2017, μετά από κατάθεση προσφορών διαρκείας μόλις δεκαεννέα λεπτών σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη.

Το διάσημο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του Λεονάρντο Ντα Βίντσι στην 500 επέτειο από το θάνατό του προσπαθεί να δανειστεί τον συγκεκριμένο πίνακα για να τον εκθέσει στις 24 Οκτωβρίου, δίπλα από τον διάσημο πίνακα της Μόνα Λίζα, έργο επίσης του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. «Προσπαθούμε να “δανειστούμε” τον ‘Σωτήρα του Κόσμου’ για την έκθεση» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Λούβρου Celine Dauvergne. Αν το Μουσείο του Παρισιού πετύχει τον στόχο του, ο πιο ακριβός πίνακας στον κόσμο θα βρεθεί ξαφνικά δίπλα από τον πιο διάσημο πίνακα στον κόσμο, τη Μόνα Λίζα του Ντα Βίντσι.

sot

Από τους πίνακες που έχουν εξασφαλιστεί για την έκθεση είναι ένα άλλο έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι ο «Άνθρωπος του Βιτρούβιου». Το Διοικητικό Δικαστήριο της Περιφέρειας της Βενετίας απέρριψε την προσφυγή της πολιτιστικής οργάνωσης Italia Nostra κατά του δανεισμού του περίφημου σχεδίου. Το έργο του Ντα Βίντσι σύμφωνα με την προσφυγή δεν έπρεπε να μεταφερθεί στο Λούβρο. «Διότι στερείται επαρκών στοιχείων βασιμότητας». Έτσι, το έργο θα συμπεριληφθεί στη μεγάλη έκθεση για τα 500 χρόνια από τον θάνατο του σημαντικού εκπροσώπου της Αναγέννησης.

Οι περιπέτειες του Salvator Mundi

Το έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι «Σωτήρας του Κόσμου» πιστεύεται ότι φιλοτεχνήθηκε δεκατέσσερα χρόνια πριν ο μεγάλος δημιουργός φύγει από τη ζωή. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πίνακας αγοράστηκε το 1958 στην Αγγλία για 45 λίρες. Ενώ επανήλθε στο προσκήνιο το 2005 όταν πουλήθηκε σε έναν οίκο δημοπρασιών στη Νέα Ορλεάνη. Συγκεκριμένα ο Νεοϋορκέζος έμπορος τέχνης Αλεξάντερ Πάρις, μαζί με τον συνεργάτη του Ρόμπερτ Σάιμον αγόρασαν τον πίνακα σε δημοπρασία της γκαλερί Σεντ Τσαρλς στη Νέα Ορλεάνη, στην τιμή των 1.175 δολαρίων. Το 2013 τον πώλησαν για 83 εκατομμύρια δολάρια, αφού είχαν επενδύσει στην αποκατάστασή του, διαλύοντας τη φήμη ότι μπορεί να ήταν προϊόν εργασίας ενός εκ των μαθητών και όχι του ίδιου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

pin01

Αγοραστής του πολυπόθητου αριστουργήματος υπήρξε ο γνωστός από τη δικαστική του διαμάχη με τον Ρώσο μεγιστάνα και ιδιοκτήτη του Σκορπιού Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, Υβς Μπουβιέ. Μάλιστα όπως πρόσφατα ανέφεραν σε δημοσίευμά τους οι Washington Times άνθρωποι σαν τον Μπουβιέ που διατηρούν freeports (ιδιωτικούς χώρους αποθήκευσης πολύτιμων αντικειμένων, χρημάτων, χρυσού και έργων τέχνης) εμπλέκονται σε σκάνδαλα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος συνολικού ύψους 899 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Υβς Μπουβιέ όπως έχει αναφέρει παλαιότερα το Πρώτο Θέμα, ήταν σύμβουλος για την αγορά και πώληση έργων τέχνης του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Σε εκείνον μεταπώλησε έναν 127,5 εκατομμυρίων δολαρίων τον πίνακα «Ο Σωτήρας του Κόσμου» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Ο Μπουβιέ εκτός από τον παραπάνω πίνακα είχε βοηθήσει τον Ριμπολόβλεφ να αποκτήσει 37 αριστουργήματα με τον Ρώσο κροίσο να πληρώνει συνολικά 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Υβς-Μπουβιε

Όταν ο Ριμπολόβλεφ ανακάλυψε πως ο Μπουβιέ τον εξαπατούσε, χειραγωγώντας τις τιμές των έργων εξασφαλίζοντας τεράστια ποσά ως προμήθεια κινήθηκε νομικά τόσο εναντίον του Μπουβιέ όσο και εναντίον του οίκου Sotheby’s. Ο Ελβετός έμπορος τέχνης ήρθε αντιμέτωπος και με τις ομοσπονδιακές φορολογικές αρχές στη Βέρνη οι οποίες ξεκίνησαν έρευνα για τον Μπουβιέ τον περασμένο Αύγουστο λόγω υποψίας σοβαρών φορολογικών παραβάσεων». Μάλιστα οι δικαστικές αρχές της Ελβετίας κατάσχεσαν τον Νοέμβριο του 2017 ένα ακίνητο ιδιοκτησίας του Μπουβιέ στη Γενεύη, το οποίο κατείχε μέσω ελβετικής εταιρείας, ως εγγύηση ότι θα πληρώσει τους φόρους του εάν αποδειχθεί ένοχος. Παράλληλα, την ίδια χρονική περίοδο, του Νοεμβρίου του 2017 και ενώ η δικαστική διαμάχη του Ριμπολόβλεφ με τον Ελβετό έμπορο τέχνης εξελισσόταν, στην κατάμεστη αίθουσα του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη ο Salvator Mundi αποκτούσε νέο ιδιοκτήτη έναντι 450 εκατομμυρίων δολαρίων. Τον πίνακα είχε δώσει στον οίκο ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ για να τον πουλήσει, αποκομίζοντας άγνωστο μέχρι στιγμής κέρδος.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αρνήθηκαν να δώσουν απαντήσεις για τον πίνακα

Η πώληση του έργου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι έγινε πρώτο θέμα σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ τον Δεκέμβριο του 2017 η Πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσε ότι ο πίνακας είχε αγοραστεί από το Τμήμα Πολιτισμού και Τουρισμού του Αμπού Ντάμπι. Φήμες ήθελαν τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μπαντέρ Μπίν Αμπντουλλάχ Μπίν Φάρχαν αλ Σαούντ ως μεσάζοντα για την αγορά. Τον Μάρτιο του 2019 δημοσίευμα των New York Times ανέφεραν ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας ήταν ο πραγματικός ιδιοκτήτης. Ενώ ένα μήνα μετά, τον Απρίλιο του 2019 άλλο δημοσίευμα των New York Times ανέφερε ότι ο διάσημος πίνακας «Salvator Mundi» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, εξαφανίστηκε από το Λούβρο του Άμπου Ντάμπ.

Prince_Bader_bin_Abdullah_Al_Farhan

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα των Αμερικανών, το Υπουργείο Πολιτισμού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είχε αρνηθεί να δώσει απαντήσεις σχετικά με το που βρίσκεται ο πίνακας, ενώ υπάλληλοι του μουσείου στο Λούβρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μιλώντας στους New York Times ανέφεραν ότι δεν γνώριζαν το τι απέγινε ο πίνακας. Η εξαφάνιση του Salvator Mundi αναζωπύρωσε τις εικασίες σχετικά με την αυθεντικότητά του αλλά και τον Σαουδάραβα ιδιοκτήτη του. Στο ίδιο δημοσίευμα υπήρχαν ερωτήματα όπως «πως απέκτησε το μουσείο του Λούβρου στα ΗΑΕ, εάν ήταν δώρο του πρίγκιπα ή δανεισμός ή ιδιωτική πώληση. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μπαντέρ Μπίν Αμπντουλλάχ Μπίν Φάρχαν αλ Σαούντ αποφάσισε να τον κρατήσει για τον εαυτό του και να τον τοποθετήσει είτε στην πολυτελή θαλαμηγό του Serene.

serena-super-yacht

Μέχρι σήμερα και ενώ το γαλλικό μουσείο αναζητά τα έργα που θα εκθέσει με αφορμή τα 500 χρόνια από το θάνατο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, το έργο του «Ο Σωτήρας του Κόσμου» παραμένει άφαντο. Σύμφωνα με τον Guardian ο ακριβότερος πίνακας που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία ίσως δεν βρίσκεται στα χέρια του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μπαντέρ Μπίν Αμπντουλλάχ Μπίν Φάρχαν αλ Σαούντ, αλλά στην ιδιοκτησία ενός άλλου Σαουδάραβα, του διαδόχου του πριγκιπικού θρόνου Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ για τον οποίο είχε δουλέψει αθόρυβα ο πρίγκιπας Μπαντέρ ώστε να αποκτηθεί ο διάσημος πια πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

prince-mohammed-bin-salman

πηγή:https://www.protothema.gr