Η Αλβανία δεν αναγνωρίζει τα πτυχία ελληνικών πανεπιστημίων

 

 

 

Η αναγνώριση θα βοηθούσε πολλούς Αλβανούς υπηκόους αποφοίτους ελληνικών πανεπιστημίων να επιστρέψουν και να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας και θα αύξανε το ενδιαφέρον Αλβανών υποψήφιων φοιτητών για σπουδές στη χώρα μας

Την ώρα που τα παγκοσμίου φήμης Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Κολούμπια έρχονται στην Ελλάδα, ιδρύοντας παρατήματα για μεταπτυχιακές, αλλά και προπτυχιακές σπουδές, αποκαλύπτεται το παράδοξο ότι η Αλβανία δεν αναγνωρίζει στην πραγματικότητα τα πτυχία των ελληνικών Πανεπιστημίων, τα οποία ωστόσο αναγνωρίζονται από χώρες όπως η Γαλλία, η Αγγλία και η Αμερική.

Η γειτονική χώρα εξισώνει ουσιαστικά τα ελληνικά πτυχία με τα δικά της, που είναι τριετούς φοίτησης, αλλά, αντιθέτως, αναγνωρίζει κανονικά και χωρίς άλλου είδους γραφειοκρατικά προβλήματα τα πτυχία Ιδρυμάτων άλλων χωρών.

Όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», όταν το αντιλήφθηκε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ξεκίνησαν οι προσπάθειες επίλυσης του θέματος καθώς ήδη επιστημονικές «γέφυρες» χτίζονται μεταξύ των ελληνικών και αλβανικών Πανεπιστημίων, ενώ για τη διευθέτηση του ζητήματος το σχετικό φάκελο χειρίζεται ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος.

Η Ελλάδα, μέσω συνεργασιών, βοηθά στο πλαίσιο της εξωστρέφειας την Αλβανία, που επιθυμεί να βρει τη θέση της στην διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα. Ωστόσο, το αλβανικό υπουργείο Παιδείας δεν αναγνωρίζει ακόμα τα πτυχία των ελληνικών Πανεπιστημίων, αφού η Αλβανία αντιστοιχεί τα 4 έτη σπουδών στην Ελλάδα με 3τή φοίτηση στην Αλβανία με αποτέλεσμα οι πτυχιούχοι ελληνικών Πανεπιστημίων να μην έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

amfitheatro

Οι πτυχιούχοι ελληνικών Πανεπιστημίων μπορούν να αποκτήσουν δίπλωμα, μόνο αν συνεχίσουν τη φοίτησή τους σε Πανεπιστημιακό Ιδρυμα της Αλβανίας αφού τα ελληνικά πτυχία 4ετούς φοίτησης αναγνωρίζονται ως αντίστοιχα με τα αλβανικά bachelor 3ετούς φοίτησης.

Για την επίλυση του θέματος υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από ελληνικής όσο και αλβανικής πλευράς. Αλλεπάλληλες συσκέψεις έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό προκειμένου να αρθεί το εμπόδιο και να αναγνωρισθούν τα πτυχία των Ελληνικών Πανεπιστημίων στην Αλβανία και οι κάτοχοί τους να μπορούν να αναζητούν δουλειά στο επιστημονικό τους αντικείμενο.

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και του υπουργείου Παιδείας αλλά και της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα. Υπηρεσιακά έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ενώ ο κ. Συρίγος συνεργάζεται άριστα για το θέμα με την πρέσβη της Αλβανίας στην Αθήνα Luela Hajdaraga, με την οποία συναντήθηκε πρόσφατα.

IMG_1263
Ο Άγγελος Συρίγος με την πρέσβη της Αλβανίας στην Αθήνα Luela Hajdaraga

Τα υπουργεία Παιδείας Ελλάδας και Αλβανίας επιδιώκουν να επιλύσουν το θέμα μέσω του συστήματος πιστωτικών μονάδων, καθώς η Αλβανία στις τριετείς προπτυχιακές σπουδές έχει 180 πιστωτικές μονάδες, και στη συνέχεια ακολουθεί το μεταπτυχιακό για ένα ή και δύο χρόνια.

Η Ελλάδα, δίνει 240 μονάδες πιστωτικές μονάδες σε όσους ολοκληρώσουν τις τετραετείς σπουδές.

Και όλα αυτά ενώ υπάρχει το ενδιαφέρον των φοιτητών για σπουδές, κυρίως από Αλβανούς που θέλουν να κάνουν προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα αλλά και από Ελληνες που κάνουν μεταπτυχιακό στην Αλβανία, το εμπόδιο που αφορά στην αναγνώριση των τετραετών πτυχίων των ελληνικών ΑΕΙ, από την Αλβανία περιορίζει την εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων της γείτονος αλλά και δημιουργεί ακαδημαικές εκκρεμότητες στους κατόχους πτυχίου από την Ελλάδα που επιστρέφουν στην Αλβανία.

Το υπουργείο Παιδείας εργάζεται για την αναγνώριση πτυχίων των ελληνικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων από το Αλβανικό Υπουργείο Παιδείας όπως λέει στο «ΘΕΜΑ» ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος. Υπάρχουν θέματα που πρέπει να διευθετηθούν και από τα δυο υπουργεία Παιδείας προκειμένου να ξεκινήσουν κοινά προγράμματα Σπουδών, πράγμα που επιθυμούν και οι δυο πλευρές.

Η Αλβανία αντιστοιχεί τα 4 έτη σπουδών στην Ελλάδα με 3τή φοίτηση στην Αλβανία με αποτέλεσμα οι Έλληνες πτυχιούχοι να μην έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας, το επιχείρημα της Αλβανίας είναι πως τα ελληνικά πτυχία διάρκειας 4 ετών τοποθετούνται στη βαθμίδα 6 του ελληνικού Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Η βαθμίδα 6 στην Αλβανία είναι τα τριετή bachelor, άρα τα ελληνικά πτυχία 4ετούς φοίτησης αναγνωρίζονται ως Αλβανικά αντίστοιχα bachelor 3ετούς φοίτησης.

93565068_l

Το παράδοξο είναι πως ενώ οι Αλβανοί αντιστοιχούν την 4ετή φοίτηση με 3, η Ελλάδα (μέσω ΔΟΑΤΑΠ) εξισώνει τα 3+1 έτη σπουδών στην Αλβανία (bachelor + 1 έτος πεταπτυχιακό) με 4 έτη σπουδών στην Ελλάδα.

Στην Αλβανία, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι κάτοχοι πτυχίων 3+1 έτη έχουν δικαιώματα εργασίας. Σύμφωνα με τον Αλβανικό νόμο οι πιστωτικές μονάδες που αντιστοιχούν σε πτυχία αλβανικών πανεπιστημίων ανέρχονται σε 180 (για τα 3 έτη προπτυχιακού) και σε 60 μονάδες για το ένα έτος μεταπτυχιακού και 120 για τα 2 έτη μεταπτυχιακού.

Αντίστοιχα τα ελληνικά πτυχία προβλέπουν 60 μονάδες ανά έτος. Ακόμα λοιπόν και από την οπτική των Ευρωπαϊκών Διδακτικών Μονάδων (ECTS) τα ελληνικά πτυχία 4ετούς φοίτησης θα έπρεπε στην Αλβανία να αναγνωρίζονται ως πτυχία 3+1 έτη φοίτησης. Τίθεται δηλαδή σαφώς ζήτημα αντιστοιχίας επί τη βάσει των πιστωτικών μονάδων ECTS.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει δικαστική απόφαση στην Αλβανία που δικαιώνει κάτοχο ελληνικού πτυχίου με το επιχείρημα των επαρκών ακαδημαϊκών μονάδων.

Η αναγνώριση των ελληνικών πτυχίων θα βοηθούσε πολλούς Αλβανούς υπηκόους αποφοίτους ελληνικών πανεπιστημίων να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας ενώ αντίστοιχα θα αύξανε το ενδιαφέρον Αλβανών υποψήφιων φοιτητών για σπουδές στη χώρα μας.

Συνεργασία Ελληνικών και Αλβανικών ΑΕΙ

Πρωτόκολλα συνεργασίας έχουν υπογραφεί και παλαιότερα ανάμεσα σε αλβανικά και ελληνικά ΑΕΙ π.χ. το EqeremÇabej του Αργυροκάστρου, το πανεπιστήμιο Τιράνων και το Ismail Qemali στον Αυλώνα με τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, ΕΚΠΑ και ΑΠΘ. Ειδικά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πρωτοστατεί σε συνεργασίες και δραστηριότητες με τα Πανεπιστήμια της Αλβανίας. Στην Αλβανία υπάρχουν τρία ΑΕΙ με τμήματα ελληνικής γλώσσας, το Πανεπιστήμιο Τιράνων, το πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου και το Λόγος(Πανεπιστήμιο της Αρχιεπισκοπής Τιράνων.

Ιδιαίτερα δημοφιλής δραστηριότητα θεωρείται η συμμετοχή φοιτητών σε καλοκαιρινά κάμπους και σε διάφορες δραστηριότητες πολιτιστικές δραστηριότητες σε Πανεπιστήμια των δύο χωρών.

πηγή:https://www.protothema.gr/