«Αρμαγεδδών» EastMed σε Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία

Σοβαρά ερωτηματικά για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα αφήσει στην περιοχή η πιθανή κατασκευή του αγωγού EastMed και έντονος προβληματισμός ως προς τους κινδύνους που ελλοχεύουν, δημιουργούνται από μια απλά ανάγνωση και μόνο της σχετικής μελέτης του έργου.
Στο μάτι του «κυκλώνα» θα βρεθεί μεγάλο μέρος των φυσικών οικοτόπων της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Posidonia oceanica στο παράκτιο τμήμα, σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία . αλλαγές στο τοπίο, διατάραξη στην πολιτιστική κληρονομιά, επιπτώσεις στη χρήση γης και στους πόρους διαβίωσης.
Ο αγωγός EastMed με μήκος περίπου 2.000 χλμ (περισσότερα από 1.400 χλμ. υποθαλάσσια) συνδέει υποθαλάσσια το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα μέσω της Κρήτης, και αφού διατρέξει για περίπου 540 km την ηπειρωτική Ελλάδα, καταλήγει στην Ιταλία μέσω μιας υποθαλάσσιας διαδρομής 210 km εντός του Ιονίου πελάγους, μέσω του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ. Ο Αγωγός EastMed διέρχεται μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, στον αγωγό ΠΟΣΕΙΔΩΝ στη βορειοδυτική Ελλάδα.
Όσον αφορά την όδευση του αγωγού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο αγωγός εισέρχεται σε αυτήν στο 175ο χλμ. του χερσαίου τμήματος νοτιοανατολικά του οικισμού Θεισόα Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και συνεχίζει εντός της Π.Ε. Ηλείας.
Ο αγωγός διέρχεται σε απόσταση έως 10 χιλιόμετρα ανατολικά της Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και 3 km ανατολικά της τεχνητής λίμνης του Πηνειού. Στη συνέχεια η όδευση εισέρχεται στο νομό Αχαΐας, αναπτύσσεται κατά μήκος της κορυφογραμμής του όρους Μόβρη και στη συνέχεια καταλήγει στην παραλία του Καλαμακίου στον Πατραϊκό κόλπο.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπάρχουν 77 οικισμοί εντός της περιοχής μελέτης του έργου με την απόστασή τους από στοιχείο του έργου να κυμαίνεται μεταξύ 118m (Αμπάρι Δ. Αρχαίας Ολυμπίας) και 1.886m (Ψηλά Αλώνια Δ. Αμφιλοχίας).

dete.gr