Ραγδαίες αλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2021 – Για «λουκέτα» προειδοποιούν Βρετανοί βιομήχανοι
Την πόρτα στους ανειδίκευτους εργάτες και όσους δεν γνωρίζουν καλά αγγλικά ετοιμάζεται να κλείσει η Βρετανία βάσει των πληροφοριών για τις αλλαγές στο δίκαιο που αφορά τους μετανάστες μετά το Brexit.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Guardian, θα χρησιμοποιήσει το αυστραλιανό μοντέλο προκειμένου, όπως ισχυρίζεται, να αναλάβει «τον πλήρη έλεγχο» των βρετανικών συνόρων για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες» προκειμένου να εξαλείψει την «διαστρέβλωση» που προκαλούσε η ελευθερία των μετακινήσεων στο πλαίσιο της ΕΕ.
Το σχέδιο αυτό, ωστόσο, έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις από την πλευρά των βιομηχανών οι οποίοι κάνουν λόγο για επίθεση της κυβέρνησης στην οικονομία προειδοποιώντας για «καταστροφικές συνέπειες» που περιλαμβάνουν απώλειες θέσεων εργασίας αλλά και λουκέτα σε εργοστάσια.
Η «βαθμολογία» που θα δίνεται:
Στις 10 σελίδες του σχεδίου της κυβέρνησης Μπόρις Τζόνσον αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
– Τα βρετανικά σύνορα θα είναι κλειστά σε ανειδίκευτους εργάτες και όλοι οι μετανάστες θα πρέπει να γνωρίζουν αγγλικά
– Όποιος θέλει να έρθει στη Βρετανία για να εργαστεί θα πρέπει να έχει στα χέρια του προσφορά θέσης εργασίας με ετήσιες απολαβές 25.600 λιρών – αν και προβλέπεται και χαμηλότερο όριο για ειδικότητες όπως οι νοσηλευτές στους οποίους υπάρχει έλλειψη
– Δεν θα υπάρχει χώρος για ελεύθερους επαγγελματίες – π.χ. Πολωνοί υδραυλικοί ή Ρουμάνοι χτίστες – που δεν έχουν αντικείμενο εργασίας
– Στα σημεία συνοριακού ελέγχου δεν θα γίνονται δεκτές ταυτότητες από χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία προκειμένου να εμποδιστούν περιστατικά εργατών εκτός χωρών ΕΕ να «ξεγελάσουν» το σύστημα με πλαστές ή κλεμμένες ταυτότητες
– Το όριο για τις σπουδές κατεβαίνει από το degree στα πτυχία A-levels ή τα ισότιμά τους
– Παραμένει το δικαιώμα ελεύθερης διέλευσης για καλλιτέχνες, διασκεδαστές, αθλητές και μουσικούς
Η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να ξεκινήσει καμπάνια που θα απλοποιεί τις νέες διατάξεις για τις αλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2021 όταν οι Ευρωπαίοι πολίτες θα αντιμετωπίζονται όπως οι πολίτες οποιαδήποτε άλλης εθνικότητας.
Η γενική διευθύντρια του βρετανικού συνδέσμου βιομηχανιών χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την αφαίρεση του περιορισμού σε ειδικευμένους εργάτες αλλά προειδοποίησε ότι «σε ορισμένους τομείς θα έχουμε προβλήματα». Σύμφωνα με την ίδια «θα επηρεαστούν κυρίως εταιρείες στον χώρο της υγείας, των κατασκευών, της φιλοξενίας, των εστιατορίων».