Εγκλωβισμένοι στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας για την έκδοση της άδειας σταυλικής εγκατάστασης βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Ηλείας, οι οποίοι αν και στις περισσότερες περιπτώσεις πληρούν τις προϋποθέσεις, η πολυπλοκότητα της διαδικασίας, λόγω και της εμπλοκής διαφόρων υπηρεσιών, τους δημιουργεί συνεχώς εμπόδια.
Καθημερινά η Ένωση Νέων Αγροτών Ηλείας και ο πρόεδρός της Θεόδωρος Βασιλόπουλος, γίνονται αποδέκτες της αγωνίας των κτηνοτρόφων του Νομού, οι οποίοι βρίσκονται σε δυσμενή θέση λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών τους, παρά το γεγονός ότι έχουν δαπανήσει χρήματα, αλλά και πολύτιμο χρόνο.
Στο νομό υπάρχουν περίπου 3500 ενεργές εκτροφές αιγοπροβάτων και 650 βοοειδών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Ηλείας από το 2008 και μετά από τα περίπου 400 αιτήματα έχουν αδειοδοτηθεί περί τις 250 εκτροφές. Η προθεσμία για την απόκτηση άδειας σταυλικής εγκατάστασης λήγει στις 30 Ιουνίου και εάν δεν δοθεί επιπλέον παράταση, πολλοί κτηνοτρόφοι, κινδυνεύουν με πρόστιμα και κυρώσεις.
Εύλογη είναι και η ανησυχία των νέων κτηνοτρόφων που είναι ενταγμένοι στα Σχέδια Βελτίωσης ή στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, καθώς απαιτείται η έκδοση άδειας εγκατάστασης. Η ΔΑΟΚ Ηλείας έχει βάλει σε προτεραιότητα τις περιπτώσεις των νέων αγροτών λόγω και του κινδύνου απένταξής τους από τα προγράμματα που συμμετέχουν και επιστροφής των επιδοτήσεων που έχουν λάβει, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβους για την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας.
Οι δυσκολίες που συναντούν στην προσπάθεια αδειοδότησης των εγκαταστάσεών τους έγκειται:
- Στις διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται στην ερμηνεία του χαρακτηρισμού των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ως «πρόχειρα καταλύματα ζώων». Διαφοροποιήσεις παρατηρούνται όχι μόνο μεταξύ των επιτροπών σταυλισμού των διαφόρων Περιφερειακών Ενοτήτων ή μεταξύ μελετητών (ή κτηνοτρόφων) και επιτροπής σταυλισμού, αλλά και μεταξύ των μελών της ίδιας επιτροπής. Είναι σαφές ότι χρειάζεται περαιτέρω αποσαφήνιση του όρου, συνεννόηση και συνεργασία των συναρμόδιων υπηρεσιών και όχι υπερβάλλον ζήλος ή ευθυνοφοβία κάποιων υπαλλήλων.
- Η πράξη χαρακτηρισμού της έκτασης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από τις δασικές υπηρεσίες, και πολύ περισσότερο η τελεσιδικία της, είναι χρονοβόρα και δαπανηρή
- Παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία παραχώρησης δημόσιων εκτάσεων
Αν και τα τελευταία χρόνια έγιναν αρκετές προσπάθειες για την απλοποίηση και διευκόλυνση της όλης διαδικασίας των αδειοδοτήσεων, υπάρχουν ακόμα σημαντικά προβλήματα και δυσκολίες που πρέπει και μπορεί να ξεπεραστούν με ενέργειες των Περιφερειών.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και της Ένωσης Νέων Αγροτών Ηλείας Θεόδωρος Βασιλόπουλος, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι έχουν ανάγκη άμεσης εξυπηρέτησης, αλλά και σωστής και υπεύθυνης ενημέρωσης γύρω από τα ζητήματα που τους αφορούν για την τεχνική στήριξη για την οργάνωση και την διαχείριση των εκμεταλλεύσεών τους. Την ευθύνη για τα παραπάνω δεν έχει μόνο η κυβέρνηση που θα έπρεπε να σκύψει με σοβαρότητα στα θέματα του πρωτογενή τομέα, αλλά και οι Περιφέρειες οι οποίες με τη σωστή στελέχωση και οργάνωση των υπηρεσιών τους θα έπρεπε να στέκονται αρωγοί στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων και όχι να βρίσκονται απέναντί τους δημιουργώντας συνεχώς προβλήματα.