Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της στυγερής καταστολής των διαδηλώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λωρίδα της Γάζας, στις οποίες οι Παλαιστίνιοι εκφράζουν την αντίθεσή τους για την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, την οποία το Ισραήλ κατέχει παράνομα.
Τουλάχιστον 37 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από Ισραηλινούς στρατιώτες στα σύνορα. Οι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας ανέφεραν ότι άλλοι 900 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, περίπου 450 από αυτούς από πραγματικές σφαίρες.
Οι διαδηλώσεις εντάθηκαν καθώς η μεταφορά της πρεσβείας στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ συμπίπτει με την 70η επέτειο της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ και τη «Νάκμπα», τον διωγμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστίνιων από τις πατρογονικές τους εστίες. Στη Γάζα τα μεγάφωνα καλούν τους Παλαιστίνιους να συμμετάσχουν στη «Μεγάλη πορεία της επιστροφής». Μαύρος καπνός από ελαστικά αυτοκινήτων που καίνε οι διαδηλωτές υψώνεται στον ουρανό στα σύνορα.
«Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα όταν θα περάσουμε τον φράχτη και θα πούμε στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο ότι δεν θα δεχθούμε να είμαστε πάντα υπό κατοχή», δήλωσε ο δάσκαλος στη Γάζα, Άλι, ο οποίος δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό του.
«Πολλοί μπορεί να γίνουν μάρτυρες σήμερα, αλλά ο κόσμος θα ακούσει το μήνυμά μας. Η κατοχή πρέπει να τελειώσει», είπε.
Μεταξύ των θυμάτων είναι ‘ενα 14χρονο αγόρι και ένας άνδρας σε αναπηρικό αμαξάκι. Περίπου 500 διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί, τουλάχιστον 200 από αληθινά πυρά, δήλωσαν αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας.
«Δεν αντιδρούν καλά» στην κίνηση αυτή, είπε το Σάββατο ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ, ο Ντέιβιντ Φρίντμαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. Αλλά για τον Φρίντμαν, οι διαθέσεις των Παλαιστίνιων «θα αλλάξουν εν καιρώ», διότι κατ’ αυτόν θα αντιληφθούν ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν «να τείνουν το χέρι με ειρηνικό τρόπο» και οι ΗΠΑ «είναι εκεί για να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους».
Η μετακίνηση της πρεσβείας, η οποία μέχρι τώρα ήταν εγκατεστημένη στο Τελ Αβίβ, σήμανε μονομερή ρήξη με την πολιτική που ασκούσε η αμερικανική διπλωματία επί δεκαετίες. Ταυτόχρονα αντίκειται προς τη διεθνή συναίνεση, κατά την οποία οι πρεσβείες δεν πρέπει να εγκατασταθούν στην Ιερουσαλήμ πριν υπάρξει διευθέτηση για το τελικό καθεστώς της πόλης κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.
Αντίθετα, για τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, η μετακίνηση της πρεσβείας όχι μόνο δεν υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά την «κάνει ευκολότερη». Πρόκειται για «την αναγνώριση της πραγματικότητας», υποστήριξε ο Μπόλτον κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
Για τον Παλαιστίνιο απεσταλμένο στις ΗΠΑ, τον Χουσάμ Ζομλότ, η κυβέρνηση Τραμπ «εγκατέλειψε τον ρόλο του συμφιλιωτή» επιλέγοντας να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, προχωρώντας σε μια κίνηση που οδηγεί σε «θρησκευτική σύγκρουση μάλλον, παρά σε αξιοπρεπή ειρήνη». Μολαταύτα, ο απεσταλμένος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) είπε πως δεν «αποκηρύσσουμε την πεποίθησή μας ότι η ειρήνη είναι εφικτή».
“Ανησυχεί” ο ΟΗΕ για τη σφαγή στη Γάζα – “Σταματήστε τη δυσανάλογη χρήση βίας”
Μια επιτροπή του ΟΗΕ για τον αγώνα κατά του ρατσισμού κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να πάψει «αμέσως» να προβαίνει σε «δυσανάλογη» χρήση βίας κατά των παλαιστίνιων διαδηλωτών στη Γάζα.
Με γραπτή δήλωση, η Επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη των ρατσιστικών διακρίσεων καλεί το Ισραήλ «να βάλει αμέσως τέλος στη δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον των παλαιστίνιων διαδηλωτών, να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει νέα θύματα και να εγγυηθεί ότι οι τραυματίες Παλαιστίνιοι θα έχουν γρήγορη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στις ιατρικές φροντίδες».
Οι 18 ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες της επιτροπής αυτής, η οποία εξαρτάται από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, υπογραμμίζουν ότι τους «ανησυχεί σοβαρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν δεν φαίνονταν να αποτελούν επικείμενη απειλή τη στιγμή που πυροβολήθηκαν».
Η χρήση πραγματικών σφαιρών από τον ισραηλινό στρατό βρίσκεται στο κέντρο των ανησυχιών της διεθνούς κοινότητας και των οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως δεν χρησιμοποιεί πραγματικές σφαίρες παρά μόνο ως ύστατη λυση και το Ισραήλ κατηγορεί το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που κυβερνά τη λωρίδα της Γάζας και εναντίον του οποίου έχει κάνει τρεις πολέμους, ότι χρησιμοποιεί τους διαδηλωτές ως εργαλεία για να του επιτεθεί.
Ο ΟΗΕ, η ΕΕ και μκο έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητων ερευνών, ιδέα που απορρίπτεται από το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ, μεγάλος σύμμαχος του Ισραήλ, μπλόκαραν τα διαβήματα στον ΟΗΕ προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Επιτροπή του ΟΗΕ εκφράζει την «ανησυχία» της για το γεγονός ότι, αν και το Ισραήλ ανακοίνωσε δημόσια τη διεξαγωγή έρευνας για τα γεγονότα αυτά στη Γάζα, «δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη καμιά ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα».
πηγή:topontiki.gr