Μετρά 98 χρόνια ιστορίας πολιτισμού στην πόλη του Πύργου. Με σημαντικές προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών που πέρασαν από αυτή, άφησε το δικό της στίγμα στη πόλη του Πύργου αφού γενιές Πυργιωτών πέρασαν από αυτήν και μπόρεσαν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους αλλά και να διαβάσουν χιλιάδες βιβλία – πολλά εξ’ αυτών συλλεκτικά που βρίσκονται στο εσωτερικό της.
Ο λόγος για την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου που αποτελεί ένα πνευματικό «στολίδι» της πόλης μας και «όαση» πολιτισμού και ιστορίας.
Η «ΠΡΩΤΗ» μίλησε με την δραστήρια Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης κ. Νίκη Κατσιάπη όπου αναφέρθηκε στην ιστορία της βιβλιοθήκης, τις αξιόλογές δράσεις της το τελευταίο διάστημα αλλά και την φιλαναγνωσία των Πυργιωτών που όπως τόνισε είναι συγκινητική.
*Πρώτος της διευθυντής υπήρξε ο λογοτέχνης Τάκης Δόξας, ο οποίος δώρισε
στη Βιβλιοθήκη 6.466 βιβλία
Ερ. Κυρία Κατσιάπη, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου έχει μακρά ιστορία. Μιλήστε μας λίγο για αυτήν.
Απ. «Πράγματι, η Βιβλιοθήκη μας φέτος συμπληρώνει 98 χρόνια. Ξεκίνησε από το όραμα ενός ευπατρίδη που ήταν ο ιδρυτής της. Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Χριστόπουλο (ή Χριστιά), έναν διακεκριμένο στρατιωτικό γιατρό με μεγάλη αγάπη στα παιδιά και τα βιβλία. Μαζί με μια ομάδα επιφανών Πυργίων ίδρυσε στις 25 Απριλίου 1926 την «Ἠλειακή Βιβλιοθήκη ἐν Πύργῳ» που είχε στη σφραγίδα της το ρητό «Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος».
Η σφραγίδα της «Ηλειακής Βιβλιοθήκης» σε ένα βιβλίο του 1890
Η Βιβλιοθήκη αρχικά στεγάστηκε στο νεοκλασικό της οικογένειας Σοφιανόπουλου στην οδό 28ης Οκτωβρίου 44. Δυστυχώς, το άλλοτε πανέμορφο κτήριο σταδιακά καταρρέει.
1831, τότε σύμφωνα με την υπέρθυρη επιγραφή κτίστηκε το κτήριο
Ο Κωνσταντίνος Χριστόπουλος με την οικογένειά του δώρισαν στη Βιβλιοθήκη χιλιάδες βιβλία.
Η «εφημερίς των Κυριών» του 1887, αποτελεί δωρεά της Αικατερίνης Γιαννοπούλου
(συζύγου του Κωνσταντίνου Χριστόπουλου) και της κόρης τους Φανής Γιαννοπούλου (μητέρας του Κωνσταντίνου Σημίτη).
Και δεν αρκέστηκαν μόνο στα βιβλία. Το πατρικό του σπίτι επί της οδού Γερμανού 29 και Μυρτίλου δωρήθηκε, προκειμένου να ανεγερθεί πολυώροφο κτήριο για να στεγαστεί η Βιβλιοθήκη.
Η λειτουργία της συνάντησε πολλές -οικονομικές κυρίως- δυσκολίες, μέχρι το 1953, οπότε και έγινε κρατική. Πρώτος της διευθυντής υπήρξε ο λογοτέχνης Τάκης Δόξας, ο οποίος δώρισε στη Βιβλιοθήκη 6.466 βιβλία. Άλλος μεγάλος δωρητής ήταν ο Ηλείος πρωθυπουργός Στέφανος Στεφανόπουλος, ο οποίος δώρισε 7.140 βιβλία. Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε τον ιστορικό Διονύσιο Κόκκινο, ο οποίος από τη θέση του διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης στήριξε πολύ τη Βιβλιοθήκη μας, καθώς και τον εγγονό τού ιδρυτή της Βιβλιοθήκης Κων. Χριστόπουλου, τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Σημίτη, ο οποίος μας δώρισε δεκάδες βιβλία, κάποια εκ των οποίων είναι σπάνια και πολύτιμα και φυλάσσονται στην ομώνυμη συλλογή που βρίσκεται στην αίθουσα εκδηλώσεων».
*«Ένα σχέδιο που σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε
είναι η δημιουργία ενός μικρού μουσείου
με έπιπλα και μικροαντικείμενα
από την «Ηλειακή βιβλιοθήκη» του 1926»
Ερ. Το 2023 έγιναν πολλές δράσεις στη Βιβλιοθήκη.
Ξεχωρίζετε κάποια ή κάποιες από αυτές;
Απ. «Στη Βιβλιοθήκη πραγματοποιήθηκαν αρκετές δράσεις τη χρονιά που πέρασε. Συγκεκριμένα συνεχίστηκαν:
για 10η χρονιά τα χειμερινά και καλοκαιρινά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές 4-18 ετών
η Σχολή Γονέων
η λειτουργία του υπαίθριου αναγνωστηρίου
η λειτουργία 2ου απογεύματος με την εθελοντική στήριξη υπαλλήλων
οι βιβλιοπαρουσιάσεις.
Καθεμιά από τις δράσεις αυτές είχε να δώσει κάτι ξεχωριστό. Αναφέρω ωστόσο, ιδιαίτερα:
Την εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στην οποία προσκλήθηκαν όλοι οι εν ζωή Ηλείοι ποιητές. Παρέστησαν και βραβεύτηκαν οι (με αλφαβητική σειρά): Αντωνόπουλος Κώστας, Βαρούχας Γιάννης, Επιταλιώτης Κώστας, Καπογιάννης Ανδρέας, Κορίζης Δημήτρης, Κωνσταντακόπουλος Νώντας, Λαδά Αδαμαντία, Μπράμος Χαράλαμπος, Πέππας Κώστας, Σπίνος Πέτρος, Σταθόπουλος Γιώργος, Χριστοπούλου Ευγενία.
Τον «περίπατο βιβλίου» που οργανώθηκε από τη Βιβλιοθήκη μας. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα βιβλίου περπατήσαμε στους δρόμους της πόλης και σταθήκαμε σε κτήρια και πλατείες με ιστορικό ενδιαφέρον, όπως η πλατεία Σάκη Καράγιωργα, ο Μητροπολιτικός Ναός, το σπίτι του δημάρχου Τάση Καζάζη, το θέατρο «Απόλλων» κ.ά.
Με αφορμή το δυστύχημα των Τεμπών, έγινε εκδήλωση με θέμα «Η κοινωνική “ανάρρωση” στο συλλογικό πένθος», με την κ. Διονυσία Γκομώλη, κοινωνική λειτουργό από το Κέντρο Πρόληψης «Παρεμβάσεις»
Την εκδήλωση με θέμα «Η μοναξιά του διαδικτύου» με την κ. Μαρία Ταράνη, ψυχολόγο, μέλος του θεραπευτικού προσωπικού του ΚΕΘΕΑ Κύτταρο – Οξυγόνο Πύργου
Τα βιωματικά εργαστήρια γονέων και παιδιών με την κ. Σωτηρία Χατζηκωνσταντίνου, ψυχολόγο από το Κέντρο Πρόληψης «Παρεμβάσεις»
Το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αγωγή στη συγχώρηση», το οποίο για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην Ηλεία, χάρη στις άοκνες προσπάθειες δύο εξαιρετικών εκπαιδευτικών, της κ. Μαρίας Κονδύλη και της κ. Δέσποινας Καπετάκη.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ιππότες και δεσποσύνες από το κάστρο Χλεμούτσι» που σχεδίασε και υλοποίησε η αριστούχος τελειόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Δήμητρα Μανιάτη σε συνεργασία με την φοιτήτρια του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας κ. Αριάδνη Παπαναστασοπούλου, το οποίο παρουσιάστηκε στη συνέχεια με επιτυχία και στο port festival στο Κατάκολο
Προσωπικά, με συγκίνησε η εκδήλωση προς τιμήν του Πύργιου δημοσιογράφου και λογοτέχνη Φώτη Αποστολόπουλου. Μέσα από τις αφηγήσεις θαύμασα την τόλμη του, την ακεραιότητα του χαρακτήρα του και την ανθρωπιά του».
*Υστερα από κάθε επίσκεψη σχολείου
έχουμε εγγραφές νέων μελών
Ερ. «Είπατε προηγουμένως για βιβλιοπαρουσιάσεις. Μπορεί δηλαδή, κάποιος λογοτέχνης να παρουσιάσει το βιβλίο του στη Βιβλιοθήκη;»
Απ. «Ναι, υπό τις εξής προϋποθέσεις: είτε ο ίδιος να είναι Ηλείος είτε το βιβλίο του να αναφέρεται στην Ηλεία. Έτσι, φέτος στη Βιβλιοθήκη παρουσιάστηκαν τα βιβλία:
«Ο τρίτος όμιλος της ανθρωπότητας», του Αναστασίου Κάρμη, εκδ. Αγγελάκη.
«Με την ψυχή καθαρή απ’ τα βάσανα», της Κατερίνας Μητροπούλου, εκδ. Δαρέ.
«Ευχαριστώ», της Νιόβης Κερκίδου.
«Το παλτό», της Μαρίας Κουτσουνά, εκδ. Εύμαρος».
Ερ. «Υπάρχει συνεργασία με τους τοπικούς φορείς όσον αφορά στη διοργάνωση εκδηλώσεων και γενικότερα στη φιλαναγνωσία;»
Απ. «Με ιδιαίτερη χαρά σας λέω ότι υπάρχει στενή συνεργασία με φορείς της πόλης μας. Πρώτα αναφέρω την εξαιρετική συνεργασία με τη Μητρόπολη Ηλείας, τους βουλευτές μας Ανδρέα Νικολακόπουλο, υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Μιχάλη Κατρίνη και Διονύση Καλαματιανό, καθώς και τον Δήμο Πύργου, αλλά και
Τον πολυχώρο «Δεξαμενή». Μαζί τους συνεργαζόμαστε στην καταπληκτική Λέσχη Ανάγνωσης που έχουν οργανώσει οι εκπαιδευτικοί κ. Μαρία Κουτσούκου και κ. Βάσω Διαμαντοπούλου. Αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος που δεν έχουμε οργανώσει δική μας Λέσχη Ανάγνωσης. μας καλύπτει η δική τους, που την καμαρώνουμε και τη στηρίζουμε.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά και νέους και ιδιαίτερα με τον κ. Χρήστο Κωνσταντόπουλο. Το 2023 έγιναν 3 σεμινάρια για εκπαιδευτικούς στο χώρο της Βιβλιοθήκης.
Τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηλείας και τον πρόεδρό του κ. Δημήτρη Δημητρουλόπουλο για την υπέροχη εκδήλωση που έγινε με αφορμή τα 50 χρόνια από τα γεγονότα της Νομικής το 1973, με ομιλητές τους ίδιους τους πρωταγωνιστές.
το ΚΕΘΕΑ Κύτταρο-Οξυγόνο Πύργου για το ξεχωριστό podcast που κάναμε μαζί με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών, αλλά και για τη συνεργασία στη Σχολή Γονέων .
το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων «Παρεμβάσεις» για την πολύπλευρη συνεργασία.
Την εταιρεία Ψηφιακό Άλμα και ιδιαίτερα τον κ. Ανδρέα Αλεξόπουλο για την πολύτιμη προσφορά του στη δημιουργία podcast με την ευκαιρία:
α) της παγκόσμιας ημέρας εθελοντή αιμοδότη και τη συμμετοχή της διευθύντριας της αιμοδοσίας κ. Κωνσταντίνας Πανέτα και της διδάσκουσας στο Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής, ιατρού PhD και συγγραφέως κ. Δέσποινας Ανταράκη.
β) της παρουσίασης του βιβλίου «45 απλά μαθήματα Ορθογραφίας» του εκπαιδευτικού κ. Γιάννη Παναγιωτόπουλου
γ) της παρουσίασης του βιβλίου «Ευχαριστώ» της κ. Νιόβης Κερκίδου
δ) της παγκόσμιας ημέρας ατόμων με αναπηρία και τη συμμετοχή της συγγραφέως κ. Φώτως Σκορδά και του Ηλείου παραολυμπιονίκη κ. Πολυχρόνη Χρονόπουλου
την Αστρονομική Εταιρεία Ηλείας «Βέγας» για την αξέχαστη εμπειρία που ζήσαμε στην ταράτσα της Βιβλιοθήκης
την 1η ΤΟΜΥ Πύργου
το ΕΚΦΕ Ηλείας
το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου
το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου ΓΕΛ Πύργου
την Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού – Παράρτημα Ν. Ηλείας και τον δραστήριο πρόεδρό του κ. Ζώη Υφαντή
το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου
το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας
τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ»
*Πίσω από τις όμορφες προσπάθειες
κρύβονται όμορφοι άνθρωποι!»
Ερ. «Ο Πύργος έχει αναγνωστικό κοινό; Διαβάζουμε γενικότερα οι Πυργιώτες και ειδικά οι νέες ηλικίες;»
Απ. «Μια πόλη με λίγες δεκάδες χιλιάδες κατοίκων δανείζεται κατά μέσο όρο 1.000 βιβλία το μήνα! Είναι λίγο αυτό; Όσο για τους νέους, ένα μόνο έχω να σας πω: ύστερα από κάθε επίσκεψη σχολείου έχουμε εγγραφές νέων μελών. Δεν είναι παρήγορο αυτό; Το πιο «δραστήριο» τμήμα της Βιβλιοθήκης μας είναι το τμήμα παιδικού και εφηβικού βιβλίου!»».
Ερ. «Ποιες είναι οι μελλοντικές δράσεις – εκδηλώσεις της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Πύργου;»
Απ. «Ένα σχέδιο που σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε είναι η δημιουργία ενός μικρού μουσείου με έπιπλα και μικροαντικείμενα από την «Ηλειακή βιβλιοθήκη» του 1926 και αργότερα. Σε αυτό θα φιλοξενηθούν και μερικά από τα σπάνια και πολύτιμα βιβλία που έχει η Βιβλιοθήκη. Ο συμπολίτης μας κ. Χάρης Κανελλακόπουλος είναι ο πιο θερμός συμπαραστάτης μας σε αυτή μας την επιθυμία. Στο σημείο αυτό να τονίσω ότι ο κ. Κανελλακόπουλος είναι ο άμισθος σύμβουλος διακόσμησης σε ό,τι δημιουργούμε ή σχεδιάζουμε και του είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό. Ο δεύτερος, επίσης άμισθος συνεργάτης μας είναι ο κ. Νίκος Σακούλης. Μας βοηθά πάντα με ειλικρινές ενδιαφέρον και ανιδιοτελή αγάπη».
«Πίσω λοιπόν, από όμορφες προσπάθειες κρύβονται όμορφοι άνθρωποι!»
Απ. «Ακριβώς. Και στην περίπτωση της Βιβλιοθήκης μας, κρύβονται πολλοί όμορφοι άνθρωποι. Πρώτα-πρώτα η προκάτοχός μου, κ. Φανή Καραχάλιου. Μαζί σχεδιάσαμε κάποια πράγματα και μαζί τα ονειρευτήκαμε. Εγώ, απλά συνεχίζω το δικό της έργο.
Το νυν, αλλά και όλα τα προηγούμενα Εφορευτικά Συμβούλια, που στήριξαν και στηρίζουν παντοιοτρόπως το έργο μας. Ο πρόεδρος κ. Γιάννης Νικολόπουλος, η αντιπρόεδρος κ. Ευγενία Χριστοπούλου, τα μέλη κ. Κωνσταντίνα Νικολακοπούλου, κ. Δημήτριος Κρανίτης και κ. Ζώης Υφαντής.
Και φυσικά οι αγαπημένοι μου συνάδελφοι, οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί κ. Νεκτάριος Ασπρούκος, κ. Βασίλης Σπανόπουλος, οι μόνιμοι υπάλληλοι ΔΕ Δοικητικού-Λογιστικού κ. Κατερίνα Σίψα και κ. Μαρία Γιαννοπούλου και ο οδηγός μας ΔΕ κ. Άρης Βλαχοχριστόπουλος.
Το team συμπληρώνουν οι εθελοντές μας που σχεδιάζουν ή και υλοποιούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα: κ. Αδαμόπουλος Δημήτρης, κ. Αδαμοπούλου Ζέτα, κ. Αλεξανδροπούλου Αρχοντούλα, κ. Αντωνιάδου Αικατερίνα, κ. Γιάνναρου Γεωργία, κ. Ζαφειροπούλου Αιμιλία, κ. Καλογήρου Ηλίας, κ. Κλουκίνα Θεοδοσία, κ. Κολλιοπούλου Ρεβέκα, κ. Κουτσοβασίλη Ελένη, κ. Λιανός Διονύσης, κ. Μανιάτη Δήμητρα, κ. Μπίρμπα Μαρία, κ. Νάζου Χριστίνα, κ. Οικονόμου Δημήτρης, κ. Σακκά Κωστούλα, κ. Σίμα Ντενίσα, κ. Χαραλαμπάκης Νίκος, κ. Χλιάρα Παναγιώτα, κ. Χρονοπούλου Αγγελική, καθώς και οι φοιτήτριες που έκαναν το 2023 πρακτική άσκηση στη Βιβλιοθήκη: κ. Δήμητρα Μανιάτη, κ. Κωνσταντίνα Ζαφειροπούλου, κ. Αθηνά Τσετσοπούλου και κ. Μάρω Θεοδωροπούλου.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνω στον εθελοντή μας κ. Δρόσο Κονδύλη, που αν και ήταν μακριά μας το 2023, εν τούτοις η σκέψη του ήταν σε μας. Του οφείλουμε πολλά».
Σας ευχαριστώ πολύ κ. Κατσιάπη για αυτή την πολύ όμορφη συνέντευξη.
Εγώ σας ευχαριστώ και σας εύχομαι υγεία και δημιουργικότητα στο αξιόλογο έργο σας!
H Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου αποτελεί ένα πνευματικό «στολίδι» της πόλης μας αφού ο κάθε πολίτης μπορεί να γίνει συνδρομητής δωρεάν και να προμηθεύεται τον τεράστιο πλούτο λογοτεχνικών και ιστορικών βιβλίων που κρύβει στο εσωτερικό της.
Μια από τις πιο όμορφες γωνιές της βιβλιοθήκης Πύργου αποτελεί το τμήμα παιδικού και εφηβικού βιβλίου που είναι το πιο «δραστήριο» τμήμα της Βιβλιοθήκης.
Το αξιόλογο έργο της βιβλιοθήκης συνδέεται άρρηκτα και από το προσωπικό της. Η κ. Κατερίνα Σίψα – Υπάλληλος Δ.Ε. Διοικητικού – Λογιστικού και ο κ. Βασίλης Σπανόπουλος – Νηπιαγωγός εργάζονται αποδεικνύουν εμπράκτως με την εργασία τους την αγάπη τους για την βιβλιοθήκη..
H Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης κ. Νίκη Κατσιάπη μαζί με τον Νεκάτριο Ασπρούκο – Ηλεκτρολόγο Μηχανικό ΕΜΠ και τον Δρόσο Κονδύλη – Πτυχιούχο Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Πανεπιστημίου Αιγαίου.
H δραστήρια Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Πύργου κ. Νίκη Κατσιάπη έχει καταστήσει με τις άοκνες προσπάθειές και δράσεις της την βιβλιοθήκη Πύργου έναν φάρο πολιτισμού και ιστορίας.
πηγή: εφημερίδα Πρώτη