Διονύσης Καλαματιανός στο Περιφερειακό Συμβούλιο: Δεν θα επιτρέψουμε να μείνει ξανά η Ηλεία χωρίς Πανεπιστημιακά Τμήματα

 

 

 

 

«Ήταν δίκαιη και σωστή η επιλογή ίδρυσης των συγκεκριμένων τριών Πανεπιστημιακών Τμημάτων στην Ηλεία. Αυτό το κεκτημένο δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί και να τεθεί η Ηλεία ξανά στο περιθώριο», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, στη συζήτηση της πρότασης για αναδιοργάνωση των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Αρχικά, ανέφερε ότι με το ν. 4610/19 (νόμος Γαβρόγλου) στην Ηλεία ιδρύθηκαν για πρώτη φορά τρία Πανεπιστημιακά Τμήματα, απολύτως συμβατά με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού.

«Το Τμήμα Μουσειολογίας συνδέεται με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, την Αρχαία Ολυμπία, τα μουσεία μας, που έχουν παγκόσμια αξία και εμβέλεια. Ένα Τμήμα μοναδικό στη χώρα με αυτό το αντικείμενο.

Το Τμήμα Γεωπονίας βρίσκεται στον τόπο που αξίζει να είναι. Ο Ηλειακός κάμπος είναι από τους μεγαλύτερους στην χώρα και μάλιστα αρδευόμενος. Οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές του Τμήματος αυτού είναι εκτεταμένες και επαρκέστατες.

Επίσης, έχει ιδρυθεί και το Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Ανέστειλε τη λειτουργία του η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως, όμως σε καμία περίπτωση δεν το ξεχνάμε. Ο νόμος, η διάταξη που το ίδρυσε παραμένει σε ισχύ και απαιτούμε τη λειτουργία του. Είναι ένα Τμήμα που θα έπρεπε να έχει ιδρυθεί  εδώ και δεκαετίες στον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Συνεχίζοντας, περιέγραψε  χαρακτηριστικά την αρνητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

«Καταρχάς, το Πανεπιστήμιο Πατρών θα πρέπει να αποφασίσει οριστικά αν θα είναι μόνο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και των καθηγητών της ή θα έχει τον χαρακτήρα ενός πραγματικού Περιφερειακού Πανεπιστημίου.

Θα πρέπει ν΄ αποφασίσει αν θα αγκαλιάσει όλη την περιφέρεια, όλους τους νομούς.

Θα πρέπει ν΄ αποφασίσει αν θα αγωνιστεί με ειλικρίνεια και ουσία και πράξεις για τη διατήρηση, τη βελτίωση και την ανάπτυξη όλων των Περιφερειακών Τμημάτων.

Η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου με την εισήγησή της είναι στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Είναι σαφές ότι μέχρι τώρα, το Πανεπιστήμιο Πατρών λειτουργεί συγκεντρωτικά και δείχνει ότι δεν επιθυμεί τη λειτουργία Τμημάτων εκτός Πάτρας.

Πλέον, αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την τελική απόφαση της Συγκλήτου. Περιμένουμε να διαπιστώσουμε αν θα επικυρώσει την πρόταση για αλλαγή έδρας των Τμημάτων και την πρόταση για εξάλειψη της Ηλείας από τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας μας.

Να ξέρουν, όμως, ότι όλοι οι Ηλείοι δεν θα δεχθούμε κάτι τέτοιο και θα το αποτρέψουμε. Απαιτούμε, ταυτόχρονα, τη λειτουργία του ΤΕΦΑΑ στην Ολυμπία, στην Ηλεία».

Απαριθμώντας τις κυβερνητικές ευθύνες, ο Βουλευτής ήταν κατηγορηματικός.

«Καταλαβαίνουμε ότι δεν επιθυμεί η Υπουργός και συνολικά η κυβέρνηση την ενίσχυση των δημόσιων Πανεπιστημίων μας. Με το νόμο που ψήφισαν πρόσφατα, με την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα μειωθούν οι φοιτητές κατά 24.000. Τις μεθοδεύσεις αυτές θα τις πληρώσουν κυρίως τα περιφερειακά Τμήματα των Πανεπιστημίων.

Αν θέλει η κυβέρνηση να ενισχύσει με οικονομικούς πόρους και καθηγητές το Πανεπιστήμιο Πατρών και κατ΄ επέκταση τα Τμήματα της Ηλείας μπορεί να το κάνει.

Αν θέλει να διατηρήσει και ν΄ αναπτύξει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση του νομού Ηλείας να το αποδείξει έμπρακτα.

Και μην κρυφτεί η κυβέρνηση πίσω από τις εισηγήσεις του Πανεπιστημίου ή μιας ανεξάρτητης αρχής που έχει διορίσει τα μέλη της. Είναι αποκλειστικά δική της ευθύνη.

Άλλωστε, ο νόμος αλλάζει με νεότερο νόμο και την τελική ευθύνη για το αν θα κλείσουν και θα μεταφερθούν ή όχι τα Τμήματα της Ηλείας θα την έχει η κυβέρνηση».

Παράλληλα, κάλεσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να λάβει έμπρακτα σαφή θέση.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα ενισχύσει και θα χρηματοδοτήσει τις υποδομές και τις ανάγκες για υλικοτεχνική υποδομή των Τμημάτων της Ηλείας όχι μόνο για να διατηρηθούν, αλλά και ν΄ αναπτυχθούν;

Θα χρηματοδοτήσει υποδομές και έργα στα Τμήματα της Ηλείας, όπως έκανε με 1.500.000 εκ. ευρώ στη Σχολή του Μεσολογγίου;

Η Περιφέρεια μπορεί αν θέλει να συμβάλει σημαντικά στην αποτροπή της υπονόμευσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ηλεία.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες οφείλουν να πάρουν και οι Δήμοι».

Καταλήγοντας, ο κ. Καλαματιανός τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συνολική ενεργοποίηση.

«Βουλευτές, Περιφέρεια, Δήμοι, επιμελητήρια, σύλλογοι, φορείς, εκπαιδευτική κοινότητα και όλοι οι πολίτες στέλνουμε ηχηρό μήνυμα προς όλους ότι δεν θα επιτρέψουμε η Ηλεία να μείνει δίχως Πανεπιστημιακά Τμήματα.

Στοχεύουμε στην έμπρακτη ενίσχυση, βελτίωση και ανάπτυξη των Τμημάτων του νομού.

Η κυβέρνηση και το Πανεπιστήμιο Πατρών οφείλουν να συνεργαστούν με στόχο τη συνέχιση της λειτουργίας τους, της ενίσχυσης και της ανάπτυξής τους».