Εκδήλωση από το ΚΔΑΠ μεΑ Ηλίανθος υπό την αιγίδα του Δήμου Πηνειού

Συμπερίληψη. Κατανόηση. Αποδοχή.

Περπατώντας για τον αυτισμό στη Γαστούνη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, ένας πολύχρωμος χείμαρρος αισιοδοξίας πλημμύρισε την καρδιά της Γαστούνης νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης.

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στον πρώτο περίπατο κινητοποίησης που διοργάνωσε το Ηλίανθος Κδαπ μεΑ Γαστούνης με τη συμμετοχή του Σωματείο Παραπληγικων και κινητικά ΠΕ Ηλείας, υπό την αιγίδα του Δήμου Πηνειού, διατρανώνοντας την ανάγκη για συμπερίληψη, κατανόηση και αποδοχή.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ), καθώς και την προώθηση της αποδοχής και της ένταξης των ατόμων με αυτισμό. Η κινητοποίηση της κοινωνίας αποτελεί το πλέον σημαντικό βήμα κατανόησης, αποδοχής και αγάπης και συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας απαλλαγμένης από διακρίσεις που δημιουργεί τις προϋποθέσεις ενσωμάτωσης στην καθημερινότητα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 16:30 με σημείο συγκέντρωσης και αφετηρία το Κέντρο Υγείας Γαστούνης. Οι συμμετέχοντες σχημάτισαν ένα πολύχρωμο ποτάμι αγάπης που διέσχισε το κέντρο της πόλης και κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας. Η καρδιά της Γαστούνης μετατράπηκε σε ένα φιλόξενο χώρο χαράς και ψυχαγωγίας με τη διοργάνωση παιχνιδιών και μουσικοκινητικών δράσεων που κινητοποίησαν μικρούς και μεγάλους.

«Ας κάνουμε θρύψαλα τα ταμπού»

Για τη σημασία της ενσυναίσθησης που αποτελεί τον πυρήνα της ανθρώπινης κοινωνικής ζωής, μίλησε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Ειδική Παιδαγωγός, κάτοχος Msc Eιδικής Αγωγής-Συμβουλευτικής και Ph.D Σχολικής Ψυχολογίας, κα. Γεωργία Δεφίγγου. «Μας επιτρέπει να ανταποκρινόμαστε κατάλληλα στα συναισθήματα και στην πνευματική κατάσταση των άλλων. Αποστολή των ανθρώπων που ζουν και βρίσκονται κοντά στους ανθρώπους με αυτισμό είναι να βοηθούν στη βελτίωση της ζωής όλων εκείνων που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα ή ακόμα και αν ταλαιπωρούνται με άλλα θέματα ψυχικής υγείας μέσα από την αύξηση της αποδοχής, σεβασμού και υποστήριξης».

Παράλληλα επεσήμανε ότι ο αυτισμός αποτελεί μέρος της ποικιλομορφίας της ανθρώπινης ύπαρξης τονίζοντας ότι αποτελεί «επιτακτική ανάγκη, η αφύπνιση και ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν στο φάσμα».

Από την πλευρά του ο κ. Ανδρέας Σταματόπουλος, ψυχολόγος του ΚΔΑΠ μεΑ Ηλίανθος, στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε αναφέρθηκε στην ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινωνίας τονίζοντας μεταξύ άλλων: «αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι οι οικογένειες των ανθρώπων που βρίσκονται στο φάσμα, όπως και οι ίδιοι, είναι πραγματικοί ήρωες. Είναι ήρωες γιατί αισθάνονται ξένοι σε μια κοινωνία που δεν επιδεικνύει ενσυναίσθηση απέναντι στα προβλήματά τους και δεν αφουγκράζεται τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες τους». Παράλληλα ο κ. Σταματόπουλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Δήμο Πηνειού για τη συνεργασία καθώς και όλους τους φορείς και τους συλλόγους που συμμετείχαν στη δράση.