Εκτός ΕΜΑΚ 54 πυροσβέστες από όλη τη χώρα που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν

 

 

 

 

Σε άλλες υπηρεσίες μετακινούνται με διαταγή του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος 54 πυροσβέστες από τις 8 ΕΜΑΚ της χώρας, επειδή αρνήθηκαν να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες του ANT1, από αυτούς, οι 19 υπηρετούν στην Αττική και οι επτά στην 3η ΕΜΑΚ Κρήτης. Oι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στους 54 πυροσβέστες δόθηκε η δυνατότητα να κάνουν αίτηση για την υπηρεσία στην οποία θέλουν να μετακινηθούν.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ1, οι πυροσβέστες είχαν ένα περιθώριο αρχικά έως τις 11 Ιουνίου και έπειτα από παράταση που δόθηκε, έως και σήμερα 20 Ιουλίου για να προχωρήσουν με το ζήτημα του εμβολιασμού. Κάποιοι από τους πυροσβέστες δεν ήθελαν να εμβολιαστούν, άλλοι ήθελαν να φύγουν έτσι κι αλλιώς και άλλοι δήλωσαν ότι δεν έχουν προλάβει να κάνουν το εμβόλιο. Αυτό που τονίζουν πηγές της Πυροσβεστικής πάντως, είναι ότι «οι πόρτες στις ΕΜΑΚ θα είναι ανοιχτές για όσους αποφασίσουν να εμβολιαστούν και να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους».

Τα κενά που θα προκύψουν από την μετακίνηση των 54 πυροσβεστών αναμένεται να καλυφθούν άμεσα, ενώ καταρτίστηκε και ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης ώστε όσοι θέλουν να καλύψουν τα κενά να είναι έτοιμοι.

Η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υπαλλήλων που υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών είχε εκδοθεί στις 18 Μαΐου.

Σύμφωνα με την απόφαση, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και της εξασφάλισης της αδιάλειπτης επιχειρησιακής λειτουργίας των υπηρεσιών, κρίθηκε απαραίτητος ο εμβολιασμός του συνόλου των ένστολων υπαλλήλων που υπηρετούν στις εν λόγω Υπηρεσίες.

Μιλώντας στο enikos.gr, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρης Σταθόπουλος είπε ότι «η διαταγή καταρχάς δεν αναφέρει ότι η μετακίνηση γίνεται για λόγους εμβολιασμού ή μη, αλλά για εκτέλεση υπηρεσίας. Σεβόμαστε την απόφαση των αρμοδίων, αλλά δεν είναι και ό,τι καλύτερο να μετακινούνται οι υπάλληλοι σε άλλες υπηρεσίες και ειδικά μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου».

Σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και πέρα από την ΕΜΑΚ, ο κ. Σταθόπουλος υποστήριξε ότι «υπάρχει μια γενικότερη σκέψη για υποχρεωτικότητα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στα Σώματα Ασφαλείας, θέμα το οποίο εκτιμώ ότι θα κριθεί από Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Και στην Πυροσβεστική πάντως, όπως συμβαίνει και στον γενικότερο πληθυσμό, υπάρχουν και εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Στην ΕΜΑΚ από τα 400 άτομα, τα 350 είναι εμβολιασμένα και τα 54 που μετακινήθηκαν, δεν είχαν εμβολιαστεί».

Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, ο κ. Σταθόπουλος είπε ότι «ο εμβολιασμός πρέπει να είναι ατομική βούληση του καθενός, αλλά γενικότερα είναι ένα πολύπλοκο θέμα και είναι δύσκολο να πούμε τι πρέπει να γίνει συνολικά».