Με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των δεκάδων θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές της Αττικής ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου το 3ο ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΟΜΟΓΕΝΩΝ, που διεξήχθη –όπως κάθε χρόνο– στον κήπο της ιστορικής οικίας Τατάνη στην Αμαλιάδα.
Ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος κατά την σύντομή ομιλία του, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους απόδημους Ηλείου, αλλά και τους επίσημους καλεσμένους της βραδιάς, μεταξύ των οποίων εφέτος ήταν και η ειδική σύμβουλος του Πρωθυπουργού πάνω σε θέματα απόδημου Ελληνισμού κα Κατερίνα Παναγοπούλου.
Ειδικότερα παρά την τροποποίηση του προγράμματος λόγω του Εθνικού πένθους και την μη πραγματοποίηση του καλλιτεχνικού σκέλους του ανταμώματος, οι Ηλείοι ομογενείς αγκάλιασαν τον θεσμό και κατέκλυσαν τον κήπο του Τατανείου.
Επίσης, το Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών τίμησαν με την παρουσία τους, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γεράσιμος Μπαλαούρας, πρώην Βουλευτής κ. Μιχάλης Κατρίνης, ο πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Διονύσιος Καλαματιανός, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας κ. Σωτήρης Παπασωτηρίου, ο Διοικητής της Υγειονομικής Μονάδας Ηλείας κ. Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου κ. Λεωνίδας Βαρουξής, ο Αρχιμανδρίτης κ. Δαμασκηνός Πετράκος, ο Κύπριος επιχειρηματίας και πρόεδρος του ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΑΘΑΝΑΤΩΝ κ. Μάκης Χαβάτζιας, ο πρώην Δήμαρχος Αμαλιάδας κ. Δημήτρης Κράλλης, σύσσωμη η Δημοτική αρχή του Δήμου Ήλιδας, αλλά και πλήθος εκπρόσωποι συλλόγων, σωματείων, αρχών και φορέων της περιοχής.
Βραβεύσεις:
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Ήλιδας τίμησε με ειδική διάκριση για την κοινωνική της προσφορά την κα Παναγοπούλου, στην οποία προσέφερε και βιβλίο του Νίκου Γιαλούρη για την Αρχαία Ήλιδα.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της βράβευσης του επίτιμου προέδρου της Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αμερικής – Καναδά κ. Κωνσταντίνου Κουτρουμπή, για την πολυετή προσφορά του στην ομογένεια και την ενίσχυση των σχέσεων με την Ελλάδα. Ο κ. Κουτρουμπής με δάκρυα στα μάτια αφιέρωσε το βραβείο στους δύο γιους του που έφυγαν από τη ζωή.
Επίσης, τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν στην Πανηλειακή Ομοσπονδία Αμερικής – Καναδά και στον Πανηλειακό Σύλλογο Νέας υόρκης για την κοινωνική τους προσφορά και συγκεκριμένα τις δωρεές υπερηχογράφου στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, απινιδωτή στο Κέντρο Υγείας Σιμόπουλου και βρογχοσκοπίου για το Νοσηλευτική Μονάδα Ηλείας.
Τα βραβεία παρέλαβαν για την Πανηλειακή Ομοσπονδία ο αντιπρόεδρος Ανδρέας Παπαδάκος και τα μέλη του Συμβουλίου Νικόλαος Σινόπουλος και Σταύρος Μητρόπουλος και για τον Σύλλλγο Νέας Υόρκης τα μέλη του Συμβουλίου Παναγιώτα Διαμαντοπούλου – Πατλιά και Δήμητρα Βούλγαρη – Σινοπούλου.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αφηγηματικό δρώμενο με αναδρομή στη μετανάστευση των Ηλείων στην Αυστραλία και την Ευρώπη, από την Θεατρική Ομάδα του Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης Δήμου Ήλιδας.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΛΙΔΑΣ:
«Πριν ξεκινήσω τον σύντομο χαιρετισμό μου στο φετινό μας αντάμωμα, παρακαλώ να σηκωθούμε όρθιοι, για να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς της Αττικής, η οποία έφερε στη μνήμη μας τις δικές μας φρικτές μνήμες από τους δικούς μας νεκρούς του 2007 και μας καθιστά, λόγω βιώματος, τους αμεσότερους αλληλέγγυους σε όσους χάθηκαν και σε όσους άφησαν πίσω τους.
Σας καλωσορίζω, ως Δήμαρχος της Ήλιδας, στο κοινό μας συμβολικό σπίτι, στην Οικία Τατάνη, στην Οικία του ανθρώπου που έδωσε ενιαία φωνή στον απόδημο Ελληνισμό της Αμερικής, με την έκδοση του Εθνικού Κήρυκα της Νέας Υόρκης.
Στην Ήλιδα, στην διοργανώτρια Πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας, η οποία στάθηκε για περισσότερα από 900 χρόνια, σαν φάρος ένωσης και Παιδείας του Οικουμενικού Ελληνισμού.
Σαν τόπος συνάντησης όλων των ρευμάτων σκέψης και όλων των αντιλήψεων του Ελλαδικού χώρου, άρα και σαν τόπος διαμόρφωσης των κοινών Αρχών και Αξιών που οδήγησαν στην φιλοσοφική, επιστημονική και δημοκρατική κορύφωση της αρχαίας Ελλάδας και του σύγχρονου κόσμου.
Στην Αμαλιάδα, η οποία, κατά τον 19ο και κατά τον 20ο αιώνα, έδωσε, όπως και ολόκληρη η Ηλεία, ανθρώπους που ταξίδεψαν τον κόσμο, ρίζωσαν, πρόκοψαν και εμπλούτισαν τις νέες τους Πατρίδες με την σκέψη και την Παιδεία που κουβαλούσαν στις αποσκευές τους.
Θα έλεγα, ότι, τώρα, λόγω της τυπικής –όπως ακούμε– εξόδου της Χώρας από τον κύκλο της μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώσαμε μεταπολεμικά, ο συμβολισμός του κλεισίματος ενός μεγάλου κύκλου, μας υποχρεώνει να σκεφτούμε πιο δημιουργικά.
Αυτός ο συμβολισμός είναι που κάνει το φετινό αντάμωμα πιο σημαντικό από ποτέ.
Γιατί φέτος, δεν συμμετέχουμε, απλά, σε μια βραδιά γιορτινή, όπου χαιρόμαστε ανθρώπινα, αλλά γιατί δίνουμε το παρόν σε μια νέα αφετηρία κοινής σκέψης και δράσης για να ξανασηκώσουμε την Ηλεία και την Ελλάδα, στη θέση που τους αξίζουν, στην κορυφή της παγκόσμιας συνείδησης, όπως συνέβαινε για χιλιάδες χρόνια.
Είναι ένα έργο σύνθετο και δύσκολο.
Τώρα, όσοι μένουμε στην Ελλάδα δεν επαρκούμε από πλευράς δυνάμεων για να βγούμε δυναμικά από την κρίση και όσοι μένουμε στο εξωτερικό σαν Ελληνισμός της Διασποράς, είμαστε περισσότερο από ποτέ, συναισθηματικά και πρακτικά απομακρυσμένοι από το όλον της Πατρίδας και εστιάζουμε στο καλό της ιδιαίτερής μας Πατρίδας.
Δεν φταίνε οι Απόδημοι που χαλάρωσαν οι δεσμοί με τους εγχώριους δημοκρατικούς Θεσμούς.
Η Ελλάδα φταίει.
Η Ελλάδα που, τόσα χρόνια αντιμετώπιζε τα ξενιτεμένα παιδιά της σαν τουρίστες ή ως συναλλασσόμενους με τις εφορίες και τις τράπεζες.
Η Ελλάδα που άφησε τα σχολεία του εξωτερικού χωρίς δασκάλους, παραβλέποντας ότι η Ελληνική Παιδεία των παιδιών της Διασποράς είναι η μόνη συμφέρουσα δαπάνη για τον προϋπολογισμό.
Η Ελλάδα που πάντα ζητούσε και ποτέ δεν έδινε.
Γι’ αυτό εμείς εδώ ξεχωρίζουμε.
Σε αυτό το μικρό καταφύγιο της Οικίας Τατάνη.
Γιατί εμείς αναγνωρίζουμε την προσφορά των αποδήμων και την τιμούμε. Την παραμικρή προσφορά, την κάνουμε, τιμώντας την, παράδειγμα προς μίμηση.
Γιατί εμείς, λογαριάζουμε τους Απόδημους σαν τους πραγματικούς μας γείτονες.
Είναι καιρός, όμως, φίλες και φίλοι, να λογαριάσουμε και πόσοι απομείναμε με τα ίδια ενδιαφέροντα και να σκεφτούμε τρόπους να επανενώσουμε δυνάμεις και να νοηματοδοτήσουμε ξανά, μια λειτουργική σχέση της Ελλάδας με το σύνολο του Ελληνισμού της Διασποράς, σε παγκόσμια κλίμακα.
Ο ρόλος ο δικός σας είναι αυτός του Πρεσβευτή του νέου μηνύματος που έχει να στείλει η Πατρίδα.
Ο ρόλος όσων επιμένετε να έρχεστε και να κρατάτε τους δεσμούς ζωντανούς, είναι να δώσετε έμπνευση και δύναμη στους υπόλοιπους να συμμετέχουν στην Εθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης σε όλα τα επίπεδα και πέρα από πολιτικές διαχωριστικές γραμμές.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε κανέναν Έλληνα να νιώσει πρώτη του Πατρίδα την ξενιτιά.
Κάθε Ελληνική συνείδηση που ενσωματώνεται ψυχικά και λογικά σε ξένες Χώρες, λιγοστεύει την Ελλάδα.
Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε ενωμένοι με σχέδιο.
Αυτός είναι και ο λόγος που, απόψε, προσκάλεσα και μας τίμησε να ανταποκριθείτε θετικά, την Εθνική Πρέσβη στο Συμβούλιο της Ευρώπης και άμισθη Σύμβουλο του Πρωθυπουργού για θέματα Ελληνικής Διασποράς, κυρία Κατερίνα Παναγοπούλου.
Για να ακούσουμε, να θέσουμε ζητήματα και να επιδιώξουμε το καλύτερο.
Ήδη, κατά την σημερινή μας συνάντηση στο Δημαρχείο συζητήσαμε πάρα πολλά πολύ μπορούν να γίνουν και με ιδιαίτερη χαρά διαπίστωσα ότι έχει μια εντελώς νέα και δημιουργική αντίληψη για τα θέματά μας.
Κατάλαβα ότι βλέπει το ζήτημα σφαιρικά και όχι μεμονωμένα, επιδιώκοντας τη δημιουργία μεγάλων σε άθροισμά δυνάμεων, ώστε, με επίκεντρο την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, να δημιουργηθούν πραγματικές αναπτυξιακές και πολιτισμικές γέφυρες που θα αναγεννήσουν την σχέση με τους Απόδημους.
Έθεσα και διαπίστωσα ότι οι απόψεις μας ταυτίζονταν, το θέμα μιας ολιστικής αντιμετώπισης του Ηλειακού Ολυμπιακού πολιτισμικού περιβάλλοντος.
Έχω θέσει σκοπό της ζωής μου, την αναγέννηση του ενιαίου Ολυμπιακού χώρου. Για να είμαστε αξιόπιστη απέναντι σε σας, αλλά και απέναντι στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να αποδείξουμε ότι είμαστε αντάξιοι θεματοφύλακες του ιστορικού και φυσικού μας πλούτου.
Να πάψουμε να βολευόμαστε με τον ρόλο των τοπικών εστιών τουριστικού ενδιαφέροντος και να περάσουμε στην εποχή, κατά την οποία θα ενωθούμε όλοι οι Ηλείοι εντός και εκτός Ελλάδας και θα επιδιώξουμε το μέγιστο για τον τόπο μας και την Πατρίδα.
Σας καλώ να δηλώσετε συμμετοχή στην Πανηλειακή Κοινότητα Οικουμενικού Ελληνισμού την ίδρυση της οποίας θα φέρω προς συζήτηση, ανάλογα με το ενδιαφέρον σας, στο πρώτο Φθινοπωρινό Δημοτικό Συμβούλιο, με στόχο την πλήρη ενεργοποίηση δυνάμεων και τη δυναμική διεκδίκηση του κοινού μας συμφέροντος.
Μια μεγάλη ενότητα όλων των γενεών, όλων των εμπειριών, γνώσεων και δυνατοτήτων.
Αυτοί ήμασταν, αυτοί θα ξαναγίνουμε ως Ηλείοι. Οι άνθρωποι που ένωσαν τον κόσμο και τον άλλαξαν.
Οι Ειρηνευτές και οι ταξιδεμένοι, οι ικανοί για τον Αγώνα τον καλό και για τον κότινο.
Πριν αναφερθώ στους φετινούς τιμώμενους συμπατριώτες απόδημους και στην προσφορά τους, θέλω να καλωσορίσω και έναν καινούριο φίλο της Ήλιδας, τον Κύπριο Απόδημο επιχειρηματία Μάκη Χαβάτζια, ο οποίος έχει ξεκινήσει μια ουσιαστική μη κερδοσκοπική επένδυση στην Αρχαία Ήλιδα και με τη δράση του να δημιουργήσει ένα μεγάλο επισκέψιμο μνημείο του διαχρονικού Ολυμπιακού πνεύματος και των Αξιών μας, δείχνει πως ο Ελληνισμός, Ελλαδικός και Κυπριακός, μπορούν να δημιουργήσουν νέες εστίες παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
Το φετινό αντάμωμα, σημαδεμένο, εκ των πραγμάτων, από την τραγική και συνεχιζόμενη τραυματική εμπειρία της φονικής πυρκαγιάς στην Αττική, μας υποχρεώνει να στείλουμε και το δικό μας Πανηλειακό μήνυμα αλληλεγγύης, όλοι μαζί και όχι μεμονωμένα και, μάλιστα, συνοδευόμενο από κοινή μας επιστολή στο Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, ώστε να δείξουμε ότι εμείς οι Ηλείοι που θεμελιώσαμε την αλληλεγγύη, είμαστε και στην πράξη συνεχιστές του μηνύματός της.
Τώρα και αφού σας ευχαριστήσω ξανά για την τιμή και την χαρά που μας κάνατε να ανταμώσουμε, θέλω να δώσω τον λόγο στην κυρία Παναγοπούλου, την οποία και καλώ στο βήμα.
Σας ευχαριστώ και εύχομαι του χρόνου το κλίμα, να μας επιτρέψει ο Θεός, να είναι γιορτινό.»