Οι κάτοικοι του Λονδίνου παίρνουν κοκαϊνη όσο οι πολίτες τριών ευρωπαϊκών πόλεων
Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, οι Λονδρέζοι σνιφάρουν καθημερινά περισσότερη κοκαΐνη απ΄ότι οι κάτοικοι της Βαρκελώνης, του Άμστερνταμ και του Βερολίνου μαζί. Την ίδια ώρα, οι συμπολίτες του Ντόναλντ Τραμπ έχουν πολλά νεύρα…
Σύμφωνα με έρευνα Εγκληματολόγων του πανεπιστήμιο King College του Λονδίνου, οι πολίτες της βρετανικής πρωτεύουσας καταναλώνουν 23 κιλά κοκαίνη σε ημερήσια βάση. Αυτό σημαίνει ότι ετησίως, οι πολίτες του Λονδίνου δαπανούν ένα δισεκατομμύριο λίρες για να προμηθευτούν το συγκεκριμένο ναρκωτικό.
Η ίδια επιστημονική ομάδα είχε κάνει σχετική έρευνα πριν από μερικούς μήνες προειδοποιώντας πως η υπερκατανάλωση κοκαίνης κάνει κακό στην πανίδα του ποταμού Τάμεση.
Οι Βρετανοί επιστήμονες, που εγκατέστησαν ένα σύστημα ελέγχου κοντά στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, ανακάλυψαν πως οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας ύδατος του Λονδίνου αδυνατούν να φιλτράρουν την κοκαίνη.
Κατά την έρευνά τους διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι, σε λύματα της βρετανικής πρωτεύουσας, οι Λονδρέζοι σνιφάρουν κοκαίνη 23 κιλά ημερησίως την ώρα που στη Βαρκελώνη, οι πολίτες κάνουν καθημερινά χρήση 12,7 κιλών κοκαίνης. Στο Άμστερνταμ όπως και στο Βερολίνο, οι πολίτες κάνουν ημερήσια χρήση 4,6 κιλών κοκαίνης (η καθεμία).
Οι θάνατοι από την κοκαΐνη στην Αγγλία και την Ουαλία έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου: 371 ήταν οι θάνατοι από κοκαΐνη το 2016, έναντι μόλις 139 το 2012.
Από το 2016 έως το 2017, 12 χιλιάδες άτομα εισήχθησαν στο νοσοκομείο με διαταραχές που σχετίζονται με την κοκαΐνη. Δέκα χρόνια νωρίτερα, ο αριθμός αυτός ήταν μόλις 5.148 άτομα.
Το Kings College του Λονδίνου διενήργησε τις δοκιμές του σε υπονόμους της βρετανικής πρωτεύουσας. Οι δοκιμές στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις πραγματοποιήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών.
Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο «Sky News», ο πρώην αξιωματούχος στην Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος, Τομ Σάγκερς δήλωσε: «Η ζήτηση για κοκαίνη έχει αυξηθεί, η τιμή έχει παραμείνει σταθερή, οι άνθρωποι είναι σε θέση να την σνιφάρουν ελεύθερα, εύκολα… αλλά θα έλεγα, ναι, οι άλλες πόλεις πλησιάζουν».
Από την πλευρά του, ο Βρετανός καθηγητής Λίον Μπάρον, εγκληματολόγος στο King’s College του Λονδίνου, υποστηρίζει ότι η έρευνα έδειξε ότι οι Βρετανοί κάνουν χρήση του ναρκωτικού καθ’όλη τη διάρκεια της εργασιακής εβδομάδας με μικρή αύξηση τα Σαββατοκύριακα.
Την ώρα που οι Λονδρέζοι κάνουν καθημερινή χρήση κοκαίνης περισσότερο από τους πολίτες τριών ευρωπαικών πόλεων , οι Αμερικανοί προσπαθούν να ελέγξουν τα νεύρα τους.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε δύο χιλιάδες Αμερικανούς, ένας στους πέντε πιστεύουν ότι αντιμετωπίζουν διαταραχή άγχους.
Η έρευνα, που διεξήχθη για λογαριασμό της εταιρείας CBD Endoca, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, ο μέσος Αμερικανός βιώνει πέντε στιγμές άγχους σε ημερήσια βάση.
Το 43% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι νιώθουν το άγχος της καθημερινότητας γεγονός που τους αναγκάζει να αισθάνονται αμήχανα.
Βάζοντας στο μικροσκόπιο τα προβλήματα της ψυχικής υγείας των Αμερικανών, το 58% αισθάνεται ντροπή γιατί νιώθει ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζει με πυγμή τα προβλήματα της καθημερινότητας ενώ το 53% δηλώνει ότι αισθάνεται απομονωμένο.
Πηγές άγχους
Η εργασία είναι η πρώτη πηγή στρες σχεδόν για το 50% των Αμερικανών. Για διάφορα κοινωνικά ζητήματα, ανησυχεί το 47%, για οικονομικά το 45% και για θέματα συντροφικότητας το 40%.
«Από το άγχος της καθημερινότητας μέχρι τις κρίσεις πανικού, η ψυχική υγεία στην Αμερική είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα», λέει ο Χένρι Βίνσεντι, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Endoca.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι, δυστυχώς εξακολουθεί να υπάρχει κοινωνικό στίγμα γύρω από θέματα ψυχικής υγείας, καθώς εκατομμύρια Αμερικανοί αρνούνται να ζητήσουν θεραπεία επειδή νιώθουν αμηχανία».
Τα κοινωνικά μέσα συμβάλλουν σημαντικά σε αυτή την ενίσχυση του άγχους με το 35% των Αμερικανών ερωτηθέντων να καταγράφουν το Facebook, το Twitter και το Instagram ως σημαντικές πηγές καθημερινής άγχους.