Γνώσεις ερευνητών μικροηλεκτρονικής θα πρέπει να έχουν οι καλλιτέχνες τατουάζ στο μέλλον. Κι αυτό γιατί ειδικοί του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) σε συνεργασία με τη Microsoft κατασκεύασαν ένα είδος προσωρινού «έξυπνου τατουάζ» το οποίο διαλύει τα όρια μεταξύ τέχνης και τεχνολογίας.
Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα του ΜΙΤ κατάφερε να φτιάξει ένα gadget το οποίο προσαρμόζεται στο δέρμα και μετατρέπει το μέρος του σώματος στο οποίο είναι τοποθετημένο σε τηλεχειριστήριο-οθόνη αφής!
Το πρότζεκτ φέρει το όνομα Duo Skin και σύμφωνα με τους κατασκευαστές του «έξυπνου αυτού τατουάζ» δίνει τη δυνατότητα σε όσους το «φορούν» να ελέγχουν από κοντινή απόσταση την τηλεόρασή τους ή και το smartphone τους, καθώς το τατουάζ είναι ένα gadget το οποίο αναπαράγει τις λειτουργίες μιας οθόνης αφής και συνδέεται με τις συσκευές μέσω τεχνολογίας παρόμοιας με το Bluetooth.
Η νέα αυτή συσκευή-τατουάζ, όπως τη σχεδίασαν οι άνθρωποι του MIT, έχει ως πρώτη ύλη φύλλα χρυσού, τα οποία από τη μια δημιουργούν ένα μικρό ηλεκτρονικό κύκλωμα (συνδέεται και με ένα τσιπ) και από την άλλη βγαίνουν σε μια πληθώρα σχεδίων. Τα φύλλα χρυσού, πέραν του γεγονότος ότι έχουν μια διάσταση καλλωπισμού του «χρήστη», επελέγησαν γιατί είναι σχετικά φθηνά, δεν ερεθίζουν το δέρμα και αντέχουν σε καθημερινή χρήση.
Όπως αναφέρουν εξειδικευμένες ιστοσελίδες για θέματα τεχνολογίας, το νέο αυτό «τατουάζ» έχει τρεις βασικές λειτουργίες: αλλάζει χρώμα ανάλογα με τη θερμοκρασία του δέρματος (!), είναι συσκευή επικοινωνίας με δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων και έχει, όπως προαναφέραμε, λειτουργία οθόνης αφής.
Στις επιδείξεις που έγιναν με το πρωτότυπο, επί παραδείγματι ο «χρήστης» είχε τη δυνατότητα να ακουμπήσει μια συσκευή smartphone στο δέρμα του για να λάβει μια πληροφορία ή να ενεργοποιήσει μια λειτουργία.
Φιλικές συσκευές
Όπως ανέφεραν σε σχετικές τους δηλώσεις οι άνθρωποι της ομάδας που δημιούργησαν το νέο αυτό gadget: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στο μέλλον οι ηλεκτρονικές συσκευές δέρματος δεν θα είναι πλέον για τον περισσότερο κόσμο ένα -μαύρο κουτί- και δεν θα τον μπερδεύουν.
Αντίθετα πιστεύουμε ότι θα οδηγηθούμε σε πιο φιλικές προς τον χρήστη συσκευές, που θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τη δυνητική ανάπτυξη του τομέα και θα συμβάλλουν σε πιο αισθητικά όμορφα κοσμήματα. Πιστεύουμε ότι το Duo Skin θα μπορέσει να ενσωματωθεί σε τέτοιο βαθμό που στην ουσία δεν θα είναι εμφανές».
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι με το «έξυπνο τατουάζ» οι κατασκευαστές του θέλουν να δώσουν περαιτέρω ώθηση στον αναπτυσσόμενο τομέα της «τεχνολογίας που φοριέται». Ο συγκεκριμένος τομέας έχει αναπτυχθεί αρκετά, με συσκευές όπως τα γυαλιά της Google και τα έξυπνα ρολόγια (smartwatch), όμως δεν έχει τη διείσδυση στην κοινωνία που αναμενόταν κι αυτό γιατί πολλές από αυτές τις συσκευές δεν έχουν καταφέρει να ισορροπήσουν στα θέματα του μεγέθους και της χρηστικότητας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, η έρευνα οδηγείται προς την εξεύρεση λύσεων που θα συνδυάζουν ένα καλό σχέδιο και σχήμα (ούτε πολύ μεγάλο ούτε πολύ μικρό) με το πόσο εύκολο είναι στη χρήση και με το να συμβάλλει στο γενικότερο αισθητικό αποτέλεσμα του ατόμου που το φοράει.
Επί παραδείγματι, ένα παρόμοιο gadget με αυτό του MIT είχε αναπτυχθεί το 2010 από έναν άλλο ερευνητή, το οποίο όμως με τη χρήση ενός μικρού προβολέα μετέτρεπε το ίδιο το δέρμα σε οθόνη αφής.
Η ιδέα, παρότι θεωρήθηκε καλή από τους ειδικούς, δεν προχώρησε γιατί ο σχεδιασμός ήταν κακός και η αίσθηση που δημιουργούσε στη χρήση ήταν το λιγότερο περίεργη. Το Duo Skin πάντως θα παρουσιαστεί εκτενέστερα σε σχετικό συνέδριο για υπολογιστές που μπορούν να φορεθούν, το οποίο θα γίνει στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο.