Ο παγκόσμιος αλλά και πολυσυλλεκτικός πλέον χαρακτήρας των αιτημάτων της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποδείχθηκε για μια ακόμη χρονιά. Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους, τη δημοκρατία, όπου αυτή λείπει, αλλά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Φώναξαν ενάντια στον ρατσισμό, την ξενοφοβία, αλλά και την αντιμεταναστευτική πολιτική.
Καταστολή στην Τουρκία
Άγρια καταστολή χαρακτήρισε την Εργατική Πρωτομαγιά στην Τουρκία, όπου είχαν απαγορευθεί οι διαδηλώσεις λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα από τον Ιούλιο του 2016, με συλλήψεις 84 διαδηλωτών κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι προσπάθησαν να φτάσουν στην πλατεία Ταξίμ.
Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία και δέχθηκαν δακρυγόνα, αλλά και χτυπήματα με κλομπ.
Γερμανία
Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι -υπολογίζονται σε περίπου 340.000- διαδήλωσαν σε ολόκληρη τη Γερμανία, διεκδικώντας τα εργασιακά δικαιώματά τους, καλύτερες συνθήκες εργασίας, αλλά και αντιδρώντας στις περικοπές στο ασφαλιστικό σύστημα που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση.
Ο επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων της Γερμανίας (DGB), Ράινερ Χόφμαν, σημείωσε ότι αυτό που πρέπει όλοι να θυμόμαστε είναι ότι τα συνδικάτα «κατόρθωσαν να εκπολιτίσουν τον βιομηχανικό καπιταλισμό πριν από περίπου 100 χρόνια», ενώ έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις.
Πολλαπλά τα μηνύματα στην Ισπανία
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 70 πόλεις της Ισπανίας, εκ των οποίων οι 50 πρωτεύουσες επαρχιών και αυτόνομων διοικήσεων, με αιτήματα εργασιακά και οικονομικά.
Η Ισπανία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που με διάταγμα επέβαλε την 8ωρη εργασία.
Μεταξύ των συνθημάτων που ακούγονταν στη Μαδρίτη το εξής: «Δεν έχουμε λεφτά για συντάξεις, γιατί η Κοσπεδάλ (υπουργός Άμυνας) τα σπαταλάει σε κανόνια».
Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων τόνισαν την ανάγκη για αναδιανομή των κερδών και του πλούτου στη χώρα, η οποία έχει πληγεί από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Ωστόσο, με το εργατικό κίνημα ενώθηκε και το κίνημα κατά της σεξουαλικής βίας που υφίστανται οι γυναίκες, με αφορμή τον ομαδικό βιασμό μιας 18χρονης και την ουσιαστική απαλλαγή των δραστών από το δικαστήριο.
Το κίνημα που ζητάει την επανεξέταση της υπόθεσης από το δικαστήριο έδωσε βροντερό «παρών» στη διαδήλωση της Βαρκελώνης με σύνθημα«Η κακοποίηση είναι βιασμός».
Γαλλία
Στη Γαλλία, που το τελευταίο διάστημα βράζει από τις απεργίες των σιδηροδρομικών, των φοιτητών, των εργαζομένων σε διάφορους τομείς της οικονομίας, η διαδήλωση υπήρξε σε γενικές γραμμές ειρηνική.
Ωστόσο, ομάδα περίπου χιλίων ατόμων συγκρούστηκε με δυνάμεις της αστυνομίας, με τους διαδηλωτές να πετούν κατά των αστυνομικών διάφορα αντικείμενα, πέταξαν μολότοφ κατά καταστήματος McDonalds’s και έβαλαν φωτιά σε ένα όχημα.
Η αστυνομία απάντησε με χρήση δακρυγόνων, χημικών και νερού υπό πίεση.
Μάλιστα, η πορεία άλλαξε κατεύθυνση για να αποφύγει τα επεισόδια.
Η αστυνομία προσήγαγε περίπου 200 άτομα, μέλη των ομάδων «Μαύρα Μπλοκ».
Βρετανία
Στη βρετανική πρωτεύουσα οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ.
Τα αιτήματά τους αφορούσαν την αναστροφή των μέτρων λιτότητας, τα προβλήματα που επιφέρει το Brexit, τη μεταναστευτική πολιτική, τις συνθήκες εργασίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Μόσχα
Στη Μόσχα περίπου 120.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία για την Πρωτομαγιά, αλλά καθώς εκεί την πορεία διοργανώνουν οι αρχές και όχι τα συνδικάτα, ούτε αντικυβερνητικά συνθήματα ακούστηκαν ούτε τίποτα…
Στην Αγία Πετρούπολη, που οι κάτοικοι είναι δυσαρεστημένοι με την απόφαση του Κρεμλίνου να ελέγξουν το διαδίκτυο, αρκετές εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν για το μπλοκάρισμα της εφαρμογής Telegram.
ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ οι διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά, από τη Φλόριντα έως τη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια, ήταν θεματικές.
Στόχος του να καταγγείλουν την αντιμεταναστευτική πολιτική του προέδρου Τραμπ, ο οποίος προωθεί με ταχείς ρυθμούς νόμους που θα περιορίσουν τα δικαιώματα των μεταναστών στη χώρα και θα εμποδίζουν την υποδοχή άλλων.
Το «παρών» στις κινητοποιήσεις έδωσαν δυναμικά οι μετανάστες, που τα τελευταία 10 χρόνια δίνουν τον τόνο στις διαδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις ΗΠΑ.
Φυσικά υπάρχουν και οικονομικά αιτήματα, τα οποία σχετίζονται με την επέλαση των αγορών και τον έλεγχο που έχουν επί της πραγματικής οικονομίας.
Οι διαδηλωτές στη Νέα Υόρκη περνούν έξω από το Χρηματιστήριο, στην περίφημη Γουόλ Στριτ, δρόμο-ορόσημο για όσους υπολογίζουν τις λεγόμενες αγορές και τις συνέπειες των αόρατων -αλλά πραγματικών- αποφάσεών τους για τις τύχες του κόσμου.
Και στη Ασία
Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν και στην Ασία.
Στις Φιλιππίνες του αμφιλεγόμενου προέδρου Ροντρίγο Ντουτέρτε, περίπου 5.000 άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν για την αποτυχία του να αυξήσει τις θέσεις εργασίας που είχε υποσχεθεί προεκλογικά, για τις διώξεις συνδικαλιστών, αλλά και για τους χαμηλούς μισθούς.
Στη Νότια Κορέα, τα αιτήματα ήταν επίσης οικονομικά: οι μισθοί είναι χαμηλοί μεταξύ άλλων.
Τα συνδικάτα ζητούν επίσης να ενισχυθεί η τοπική οικονομία και να τεθεί έλεγχος στις πολυεθνικές εταιρείες που κυριαρχούν στην οικονομία της χώρας.
Στην Ινδονησία, περίπου 10.000 εργαζόμενοι από διάφορους τομείς της οικονομίας ζήτησαν θέσεις εργασίας, περιορισμό της πρόσληψης εργαζομένων από το εξωτερικό.
Ανάλογα τα αιτήματα των διαδηλωτών και στην Καμπότζη, όπου αντιμετωπίστηκαν με αύρες νερού και δακρυγόνα
πηγή:efsyn.gr